11 Αυγούστου, 2020

Η ΒΑΣΙΚΗ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;

 

Τον  τελευταίο καιρό η Τουρκική λίρα έχει χάσει σχεδόν το 6% της αξίας της, δημιουργώντας περαιτέρω οικονομική στενότητα στην τούρκικη καταναλωτική πίστη, ήδη οι συντάξεις του Αυγούστου και οι μισθοδοσίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στην Τουρκία έχουν απολέσει αγοραστική δύναμη πάνω από 20%, δεν υπάρχει διαφοροποίηση στην πολιτική των επιτοκίων. 

Και το χειρότερο από όλα είναι πως η υγειονομική κρίση συνεχίζει και χτυπά ανελέητα περιοχές που μέχρι πρότινος τα πήγαιναν καλύτερα.Οι επιλογές της κυβέρνησης του προέδρου Ερντογάν σαφώς και είναι περιορισμένες τόσο στο οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό πεδίο.Στη φωτογραφία παρατηρούμε τα όρια της παράνομης τουρκικής navtex, που έβγαλε ο σταθμός Ναυτιλίας της Αττάλειας πού βρίσκονται οι περιοχές αυτές μεταξύ του 28 και του 30 μεσημβρινού.

Η πάντα πρόθυμη να συμβάλει Γερμανία, η οποία αν και ασκεί την Ευρωπαϊκή προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του 2020, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εάν χρειαστεί κατά κάποιο τρόπο να διαλέξει στρατόπεδο, σε περίπτωση που ο λεκτικός πόλεμος εντυπώσεων δημιουργήσει συνθήκες θερμό επεισοδίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Η Γερμανία σκεπτόμενη τις γερμανικές τις γαλλικές τράπεζες που έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην τούρκικη εσωτερική αγορά ομολόγων, θα προσπαθήσει ίσως με δεξιοτεχνία να δημιουργήσει συνθήκες διαπράγματευσης και παζαριού κατά το κοινώς λεγόμενο χωρίς.Ωστόσο να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την ύπαρξη του διεθνούς δικαίου ή θα προωθήσει την προσφυγή στη Χάγη με συνυποσχετικό αναλαμβάνοντας όμως σοβαρά Και το ρίσκο να υπάρξει θερμό επεισόδιο το οποίο θα περιέπλεκε την κατάσταση.

Όπως έχουμε ξαναγράψει ο πρόεδρος Ερντογάν σκεπτόμενος το πολιτικό του μέλλον το οποίο πρέπει πάση θυσία κατά το κοινώς λεγόμενο για αυτόν να προβλεφθεί και διασωθεί, θα αναγκαστεί να κάνει μία επικοινωνιακά ηρωική έξοδο στη Μεσόγειο ώστε να δώσει τροφή για πράξεις και όχι με σκέψεις προς το εσωτερικό του κοινό και κυρίως σε αυτούς που τον αμφισβητούν. Και αυτοί που τον αμφισβητούν είναι πολλοί.

Η διαφαινόμενη συμφωνία με την Αίγυπτο καθιστά δύσκολα τα δεδομένα σε σχέση με τη Λιβύη, και παρότι το τουρκολιβυκο σύμφωνο δεν έχει κάποια νομική ισχύ εφόσον αυτό μπορεί να ανατραπεί και επί του πρακτέου έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στην τουρκική πολιτική ζωή με αφορμή την συμφωνία του Καΐρου.

Η Τουρκία τις τελευταίες ώρες με έμμεσο τρόπο έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Καΐρου αφού η Navtex που είχε δώσει στη δημοσιότητα η Τουρκία επικαλύπτει περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία με την Αίγυπτο.

Και σύμφωνα με δηλώσεις του τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλουτ Τσαβουσογλου: τα νησιά έχουν λιγότερη επήρρεια , άρα η Τουρκία δικαιώνεται. Ωστόσο ο τούρκος υπουργός πολιτικά έχει ήδη εκτεθεί αφού αναγνωρίζει πως τα ελληνικά νησιά ανεξαρτήτως μεγέθους έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα η οποία Ωστόσο είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης και αυτό σημαίνει ότι κρίνεται ανυπόστατος ο τουρκικός νομικισμος πως τα νησιά “δεν μπορούν να έχουν σπηρρεια και Αοζ όπως η ενδοχώρα ” και με τον τρόπο αυτό δικαιώνει παράδοξα (χωρίς ανοιχτά να ειπωθεί για λόγους αρχής) την Ελληνική θέση πως η μέση γραμμή είναι η αρχή όλων σε επίπεδο διαπραγμάτευσης .

Για την ιστορία να τονίσουμε ότι η Ελλάδα δεν έχει αρνηθεί ποτέ διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ωστόσο έχει σημειώσει πως υπό την απειλή όπλων η λεκτικών εντάσεων η διαπραγμάτευση θα ήταν άνευ ουσίας και χωρίς ουσιαστικό λόγο και ρόλο για επίλυση της διαφοράς που υπάρχει (υφαλοκρηπίδα και ορισμός ζωνών).

Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες γιατί επικοινωνιακά θα υπάρξει ανάγκη για μεγάλη εκτόνωση αυτής της έντασης Ωστόσο οι συσχετισμοί κυρίως στην περιοχή δεν ευνοούν ούτε θερμό επεισόδιο αλλά ούτε και ματαιόδοξη πορεία των πραγμάτων.

Ενώ η ελληνική κυβέρνηση ακόμα και με την αυστηρή ουδετερότητα του ΝΑΤΟ που υποκρύπτει σκοπιμότητες μιας σειράς κρατών, μπορεί να διεκδικήσει βάσει των συμφωνιών της ευρωπαϊκής Ένωσης την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε περίπτωση που τα συμφέροντα ή η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδος την να απειληθούν από τρίτο κράτος.

Η Τουρκία αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και για αυτό το λόγο θα προσπαθήσει να τραβήξει ενδεχόμενα Με κινήσεις ισχύος γύρω από τις διαφιλονικούμενες περιοχές χωρίς όμως να πετύχει κάτι ουσιαστικό γιατί no deal means no deal.

Δεν υπάρχουν σχόλια: