19 Αυγούστου, 2020

«ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ» ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ Ο ΣΑΑΝΤ ΧΑΡΙΡΙ

 

Ο Σαάντ Χαρίρι δήλωσε σήμερα ότι «αποδέχεται» την απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο, που εξέταζε τη δολοφονία του πατέρα του, του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το 2005. «Το δικαστήριο έκρινε και εξ ονόματος της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι και των οικογενειών των μαρτύρων και των θυμάτων, αποδεχόμαστε την απόφαση», είπε στους δημοσιογράφους μιλώντας έξω από την έδρα του Δικαστηρίου, στην Ολλανδία.

«Όλοι μας ανακαλύψαμε την αλήθεια σήμερα», πρόσθεσε ο Σαάντ Χαρίρι που και ο ίδιος υπήρξε πρωθυπουργός του Λιβάνου στο πρόσφατο παρελθόν.Έπειτα από διαδικασία που κράτησε έξι χρόνια, το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Σαλίμ Αγιάς, 56 ετών, τον βασικό ύποπτο για τον ρόλο του στην επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στη Βηρυτό και στοίχισε τη ζωή σε 22 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και ο σουνίτης πολιτικός Ραφίκ Χαρίρι. 

Απάλλαξε όμως τους τρεις άλλους κατηγορουμένους, που όλοι τους φέρονται ότι είναι μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Όλοι τους δικάστηκαν ερήμην.Οι δικαστές σημείωσαν επίσης ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να συνδέει ευθέως την επίθεση αυτή με τη Χεζμπολάχ ή με τη Συρία, εκτιμώντας ωστόσο ότι «η Συρία και η Χεζμπολάχ πιθανόν είχαν τα κίνητρα για να εξοντώσουν τον Χαρίρι και στους πολιτικούς συμμάχους του.

Ο Σαάντ Χαρίρι τόνισε ότι η απόφαση αποδεικνύει την αντικειμενικότητα του δικαστηρίου, δεδομένου ότι μόνο ένας από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκε. Η Χεζμπολάχ και άλλοι που επέκριναν το Ειδικό Δικαστήριο το χαρακτήριζαν «πολιτικοποιημένο» και ανέμεναν ότι θα καταδικάζονταν όλοι.

«Σήμερα, η πλευρά που πρέπει να κάνει θυσίες είναι η Χεζμπολάχ. Είναι σαφές ότι το δίκτυο που ευθύνεται (σ.σ. για τη δολοφονία) προέρχεται από τους κόλπους της. Δεν θα έχουμε ειρήνη μέχρι να εφαρμοστεί η ποινή», είπε ο Σαάντ Χαρίρι προσθέτοντας ότι «οι Λιβανέζοι δεν θα δεχτούν να γίνει η χώρα τους ασφαλές λιμάνι για τους δολοφόνους».

Ο Ραφίκ Χαρίρι, πρωθυπουργός του Λιβάνου μέχρι την παραίτησή του, τον Οκτώβριο του 2004, δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005, όταν ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε ένα ημιφορτηγό, γεμάτο με εκρηκτικά, τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν 226 άνθρωποι.

Ο θάνατος του Χαρίρι, για τον οποίο αρχικά κατηγορήθηκαν τέσσερις φιλοσύροι Λιβανέζοι στρατηγοί, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και οδήγησε στην αποχώρηση των συριακών δυνάμεων από τον Λίβανο, μετά από 30 χρόνια συνεχούς παρουσίας τους στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: