18 Αυγούστου, 2020

ΒΓΑΖΕΙ ΤΡΙΤΟ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟ Η ΑΓΚΥΡΑ

 

Με το βλέμμα στραμμένο στις 24 Αυγούστου, καθώς τότε αναμένεται να τεθεί σε κίνηση η νέα προσπάθεια διπλωματικής προσέγγισης με την Αγκυρα, αλλά και σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, καθώς ο τουρκικός στόλος παραμένει ανεπτυγμένος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται η Αθήνα.

Μετά την αυριανή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. για τη Λευκορωσία, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει ζήτημα Τουρκίας παρότι δεν βρίσκεται στην ατζέντα, οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι το διήμερο 27 και 28 Αυγούστου. Τότε είναι προγραμματισμένη η επόμενη άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, Αθήνα και Λευκωσία θα θέσουν ζήτημα κυρώσεων. 

Στις 27 Αυγούστου λήγει και η τυπική προθεσμία των 90 ημερών, από τα αιτήματα της ΤΡΑΟ για έρευνες στην περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, δηλαδή στα ανοιχτά Κρήτης, Κάσου και Καρπάθου. Επιπλέον, χθες, τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι προετοιμάζεται για ενεργοποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο και το τρίτο πλωτό γεωτρύπανο της ΤΡΑΟ, με την ονομασία «Κανουνί», ενώ την ίδια στιγμή το «Ορούτς Ρέις» εξακολουθεί να κινείται στην περιοχή ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να συζητήσουν εκτενώς στη Λευκωσία όλα αυτά τα θέματα. Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Και από τις δύο πρωτεύουσες αποτιμάται θετικά η τελευταία δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, για τις νέες έρευνες στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. 

Σε αυτή γίνεται ρητή αναφορά στη συμφωνία Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου. Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε χθες ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητηθεί σε ειδική σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

Η Αγκυρα από την πλευρά της δεν παύει να προχωρά σε κινήσεις περαιτέρω ενίσχυσης των θέσεών της στη Λιβύη. Χθες, στην Τρίπολη έφθασαν σχεδόν παράλληλα οι υπουργοί Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ και του Κατάρ Χαλίντ μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια, οι οποίοι και ουσιαστικά ανακοίνωσαν την περαιτέρω σύσφιγξη των στρατιωτικών σχέσεων με τη διοίκηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ. 

Χθες, βρέθηκε, επίσης, στην Τρίπολη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, ενώ από την Αγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Νωρίτερα, είχε συνομιλήσει με την ίδια ατζέντα (Ανατολική Μεσόγειος) και με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. 

Τέλος, από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, όπου χθες αναγορεύτηκε επίτιμη δημότης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η έμπρακτη συνδρομή της Ε.Ε. στη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Ηγέτες από αρκετές χώρες ζήτησαν από τον Ντόναλντ Τραμπ να μεσολαβήσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να αποσοβηθεί η επιδείνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με όσα είπε ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Fox. «Ηγέτες χωρών μού τηλεφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα και μου είπαν: 

“θα μπορούσες να πάρεις τηλέφωνο τον Ερντογάν;”» ανέφερε ο κ. Τραμπ, ο οποίος μάλιστα πρόσθεσε πως όταν ρώτησε τους συνομιλητές του για ποιο λόγο να μιλήσει με τον Τούρκο πρόεδρο, εκείνοι απάντησαν: «Είσαι ο μόνος που θα ακούσει. Δεν ακούει εμάς. Είσαι ο μόνος». Εν συνεχεία, ο κ. Τραμπ πρόσθεσε: 

«Είπα “είναι λόγω των ΗΠΑ;” Μου απάντησε “όχι, οφείλεται σε σένα. Οφείλεται στην προσωπικότητά σου. Είσαι ο μόνος που θα ακούσει”». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε ότι δεν του αρέσει να το λέει δημόσια «αλλά συμβαίνει να είναι αλήθεια. Συνεννοούμαι μαζί του και με ακούει (σ.σ. ο Ερντογάν)». Ο κ. Τραμπ δεν διευκρινίζει με ποιον συνομίλησε. Η μόνη επίσημα ανακοινωμένη επικοινωνία του με ηγέτη τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, ήταν αυτή με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: