Κανονικά ανοίγουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου, με όλους τους μαθητές και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προβλέπονται από τα πρωτόκολλα. Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, συμμετείχαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.
Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.).
Όπως δήλωσε η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως: «Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε.
Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται.
Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό.».Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.
Τα 5 νέα μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων.Στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων επικεντρώνονται οι ειδικοί, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.Ήδη είναι γνωστό από το υπουργείο Παιδείας πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου και πως τα μαθήματα θα γίνονται δια ζώσης, αφού η σχολική αίθουσα είναι ο φυσικός τους χώρος. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως επιβεβαίωσε πως δεν θα τεθεί σε ισχύ το σύστημα της εκ περιτροπής διδασκαλίας ωστόσο θα αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας όπως για παράδειγμα, η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Υπέρ της επιστροφής όλων των μαθητών στα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου τάσσονται και επιδημιολόγοι, λέγοντας πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των μαθητών και να κάθονται ανά ένα άτομο στα θρανία.Άλλοι επιδημιολόγοι τάσσονται υπέρ της πρότασης για τη λειτουργία του σχολείου και τα απογεύματα έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε αίθουσα.
Εν τω μεταξύ, το πρωί της Τετάρτης ο o καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open TV, υπεραμύνθηκε της απόφασης για το άνοιγμα των σχολείων με καθολική παρουσία μαθητών επισημαίνοντας ότι
«Καταλήξαμε σε αυτή την απόφαση όπως όλα τα κράτη της ΕΕ. Τα παιδιά δεν μπορούν
να μείνουν χωρίς παιδεία, ο φυσικός τους χώρος είναι εκεί», είπε ο ίδιος και
αποκάλυψε τα 5 μέτρα που θα εφαρμοστούν από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των
σχολείων.
Πως θα αντιμετωπιστεί τυχόν κρούσμα.Η λειτουργία των κυλικείων.Ο κ. Σύψας υποστήριξε πως «τα παιδιά, και ιδίως εκείνα του δημοτικού, είναι η πιο ασφαλής ηλικιακή ομάδα όσον αφορά την επιδημία», επικαλούμενος επιστημονικές μελέτες που δείχνουν ότι «δεν μεταδίδουν εύκολα». Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τα σχολεία, ο Νίκος Σύψας τόνισε ότι θα υπάρχει μέριμνα που δεν θα περιορίζεται στην υποχρεωτική χρήση των μασκών.
Σε περίπτωση
που παρουσιαστεί κάποιο κρούσμα ανάμεσα στους μαθητές, τότε δεν θα κλείνει όλη
η σχολική μονάδα, αλλά το συγκεκριμένη τμήμα στο οποίο εμφανίστηκε το
επιβεβαιωμένο κρούσμα. «Θα ακολουθεί αυστηρή ιχνηλάτηση και απολύμανση των
χώρων και το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί» είπε ο κ. Σύψας.
Αύριο αναμένεται μία ολοκληρωμένη πρόταση για την λειτουργία των κυλικείων από την επιστημονική επιτροπή. Πάντως τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι δύο:Πρώτον, να πηγαίνουν ένα – ένα τα παιδιά στο κυλικείο και δεύτερον, το προσωπικό του κυλικείου να μοιράζει φαγητό στα παιδιά.
Τα 5 ειδικά μέτρα που θα εφαρμοστούν
στα σχολεία σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι τα εξής:
-Υποχρεωτική χρήση μάσκας (εντός των ημερών
θα αποφασιστεί η ηλικία των μαθητών που θα
φορούν υποχρεωτικά τη μάσκα)
-Οι μαθητές δεν θα αλληλεπιδρούν με παιδιά από
άλλα τμήματα/τάξεις - Θα έχουν ξεχωριστά διαλείμματα
-Αυστηρά μέτρα υγιεινής: καλός αερισμός,
απολυμάνσεις, αντισηπτικά
-Σχέδιο
αντιμετώπισης κρούσματος στο σχολείο
-Ειδικό
πρωτόκολλο για τη λειτουργία των κυλικείων
Ποιος θα πληρώσει το κόστος για τα μέτρα.Για άλλη μια φορά οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η ίδια η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δεν αναφέρθηκαν στο μείζον ζήτημα που είναι το κόστος ως προς τα μέτρα που θα επιβληθούν στα σχολεία.
Είναι προφανές πως οι μαθητές θα πρέπει να αλλάζουν μάσκα σε πολύ τακτικά χρονικά διαστήματα, το αργότερο ανά ώρα, που σημαίνει, συμπεριλαμβανομένου και των διαλειμμάτων, τουλάχιστον 4 - 6 μάσκες την ημέρα.
Οι καθηγητές επίσης, έστω κι αν δεν χρησιμοποιούν μάσκα μιας χρήσης, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους αρκετές μάσκες, δεδομένου ότι θα υπάρχει ταχύτητα ύγρανσή τους άρα, θα επιβάλλεται η αλλαγή τους.Το ίδιο θα ισχύει και για τα παιδιά που θα φορούν υφασμάτινες μάσκες.
Όπως αντιλαμβάνεται και ο κάθε πολίτης, αυτό σημαίνει έξοδα, τα οποία θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά από τη μία και τους καθηγητές και δασκάλους από την άλλη. Θα επιβαρύνουν ακόμη το διοικητικό των σχολείων, που θα κληθεί να ελέγχει την τήρηση των μέτρων, εντός και εκτός των εκπαιδευτικών χώρων.
Η υπουργός και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς δεν έχουν ξεκαθαρίσει ποιος θα επιβαρυνθεί από αυτό το κόστος. Είναι καιρός να ξεκαθαριστεί το πώς θα πρέπει να λειτουργήσουν τα κοινωνικά ταμεία ως προς την κάλυψη του συνολικού ή μέρους του κόστους, για την τήρηση των μέτρων προφύλαξης.
Όμως, παρά τις πολλαπλές «οχλήσεις» των ΜΜΕ, οι αρμόδιες αρχές και το υπ. Εργασίας κωφεύει ως προς ένα ακόμη μείζον ζήτημα, εκείνο που αφορά την διεξαγωγή των τεστ για ανίχνευση του κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής στην Ελλάδα τα κοινωνικά ταμεία δεν καλύπτουν το κόστος για τα τεστ.
Παρά το γεγονός ότι σιγά - σιγά καθίσταται
σαφές πως η ανίχνευση πιθανής μόλυνσης από Covid -19 θα είναι απαραίτητη για
την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασίας τους για την υγειονομικά ασφάλεια
και τη λειτουργία του Δημοσίου. Ποιος θα πληρώσει το κόστος;
Είναι
προφανές πως οι τιμές που ισχύουν στην αγορά για το τεστ κορωνοϊού, που
κυμαίνονται από 100- 150 ευρώ, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνουν τους
εργαζόμενους και τους πολίτες. Θα πρέπει τα κοινωνικά ταμεία, οι ιδιωτικές
ασφάλειες και οι εν γένει θεσμοί να αναλάβουν το κόστος.
Άλλωστε, η νομοθεσία ξεκαθαρίζει πως η υγειονομική ασφάλεια στους χώρους εργασίας του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, είναι υπόθεση της εργοδοσίας, είτε είναι ιδιωτική είτε κρατική. Όμως και το κόστος αυτό στον ιδιωτικό τομέα θα πρέπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Να καλυφθεί με μέτρα τα οποία θα θεσπίσει προφανώς η φορολογική αρχή. Οι δαπάνες για την διασφάλιση της υγειονομικής ασφάλειας των χώρων εργασίας θα πρέπει να αφαιρούνται από την φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, έτσι ώστε να μην αυξάνεται παράλογα το λειτουργικό κόστος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου