08 Αυγούστου, 2020

ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΓΙΑ 500.000 ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

 

Οι 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν το 50% του ΕΝΦΙΑ και είναι αυτοί που στα χρόνια της κρίσης πλήρωσαν το «μάρμαρο» των δημοσιονομικών κενών και της επιδοματικής πολιτικής, κυρίως της προηγούμενης κυβέρνησης.

Περισσότεροι από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων και επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που προτείνει η επιτροπή των σοφών, πρόταση η οποία συμπεριλαμβάνεται και στην ατζέντα της κυβέρνησης και θα υλοποιηθεί, εν μέρει ή στο σύνολό της, λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών αντοχών.

Ο μισός ΕΝΦΙΑ.Οι 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνουν σχεδόν το 50% του συνολικού ΕΝΦΙΑ και είναι αυτοί που στα χρόνια της κρίσης πλήρωσαν το «μάρμαρο» των δημοσιονομικών κενών και της επιδοματικής πολιτικής, κυρίως της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η ίδια κατηγορία είναι αυτή που πληρώνει και τον υψηλότερο φόρο εισοδήματος και η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια μόνο δίνουν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές χωρίς κανείς να τους έχει ανταποδώσει όσα έχουν συνεισφέρει τα τελευταία χρόνια. 

Δεν είναι δυνατόν μία τάξη να καλείται να καλύψει συνεχώς τις τρύπες του προϋπολογισμού. Μοναδική εξαίρεση, το περυσινό έτος, που ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 20% για τη μέση ακίνητη περιουσία, κατά 10% για τη μεγαλύτερη, ενώ οι ιδιοκτήτες με μικρή ακίνητη περιουσία είχαν ελάφρυνση της τάξης του 30%.

Ουσιαστικά η πρόταση της επιτροπής των οικονομολόγων προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, δηλαδή του φόρου που επιβάλλεται στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός φόρος θεσπίστηκε όχι για να διαχωρίσει τις μικρές από τις μεγάλες περιουσίες αλλά για να καλύψει τα «ανοίγματα» του προϋπολογισμού, τα υπερβολικά υπερπλεονάσματα που κατέληγαν υπό τη μορφή επιδόματος στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο ποσό των 629 εκατ. ευρώ και καταβάλλεται από 450.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 50.000 επιχειρήσεις. Η συνολική αξία των ακινήτων που κατέχουν οι ανωτέρω ξεπερνάει τα 600 δισ. ευρώ όταν η συνολική ακίνητη περιουσία είναι ελαφρώς πάνω από 1 τρισ. ευρώ.

 Οπως αναφέρει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στόχος ήταν με την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους δήμους να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος. Δηλαδή, η πρόταση της επιτροπής δεν ξάφνιασε την κυβέρνηση καθώς ήταν εντός των προεκλογικών της εξαγγελιών.

Σε έκθεση που είχε εκπονήσει το ΙΟΒΕ αναφέρεται ότι μόνο από την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ το ΑΕΠ «θα αυξηθεί κατά 1,1 έως 1,4 δισ. ευρώ τα χρόνια που έπονται της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου ακίνητης περιουσίας, συγκριτικά με την περίπτωση στην οποία διατηρείται το υφιστάμενο φορολογικό καθεστώς. 

Επιπλέον, οι νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μπορεί να ξεπεράσουν, μέσα σε μία πενταετία, τις 33.000, μέγεθος ιδιαιτέρως σημαντικό δοθέντος του υψηλού ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα».Σημειώνεται ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στις υψηλότερες θέσεις της Ε.Ε. αναφορικά με την επιβάρυνση που θέτουν οι φόροι ακίνητης περιουσίας συγκριτικά με το μέγεθος κάθε οικονομίας.

Ειδικότερα, με κριτήριο το σύνολο των εσόδων από φόρους ακίνητης περιουσίας ως ποσοστό του ΑΕΠ, η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ενώ στις υψηλότερες θέσεις βρίσκεται η Γαλλία, με ποσοστό 4,7% και το Ηνωμένο Βασίλειο με 4,3%. 

Στους φόρους κατοχής ακινήτων (π.χ. ΕΝΦΙΑ), παρατηρείται ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., με ποσοστό 1,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 1,5% και η Γαλλία με 1,4% στους αντίστοιχους φόρους κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: