Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί ο Λίβανος μετά τις εκρήξεις της Τρίτης στο λιμάνι της Βηρυτού, με την οργή των πολιτών να «φουσκώνει» επικίνδυνα, απειλώντας να σαρώσει τα πάντα στη χώρα. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για τουλάχιστον 149 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ενώ σχεδόν 300.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν ολοσχερώς.
16 συλλήψεις για τις εκρήξειςΤουλάχιστον 16 στελέχη και εργαζόμενοι στο λιμάνι της Βηρυτού και στην υπηρεσία Τελωνείων τέθηκαν υπό κράτηση, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Λιβάνου. Πρόκειται για στελέχη του διοικητικού συμβουλίου του λιμανιού και της διοίκησης των Τελωνείων.
Όπως επίσης και για υπεύθυνους των εργασιών συντήρησης που γίνονταν στην αποθήκη νούμερα 12, όπου φυλάσσονταν οι σχεδόν 3.000 τόνοι νιτρικής αμμωνίας. Μέχρι στιγμής οι αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από τουλάχιστον 18 λιμενικούς και τελωνειακούς υπαλλήλους, αλλά και από εργάτες που συμμετείχαν στη συντήρηση της αποθήκης.
Δόθηκαν
επίσης στη δημοσιότητα τα ονόματα των συλληφθέντων, ενώ όπως ανακοίνωσε η
αστυνομία η έρευνα συνεχίζεται. Παράλληλα, η Κεντρική Τράπεζα του Λιβάνου αποφάσισε να παγώσει τους
λογαριασμούς των επικεφαλής του λιμανιού της Βηρυτού και των τελωνείων, όπως
επίσης και άλλων πέντε προσώπων.
Σύμφωνα με
το Reuters η εντολή δόθηκε στις 6 Αυγούστου από την ειδική ερευνητική επιτροπή
για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και την καταπολέμηση της τρομοκρατίες. Εστάλη
μάλιστα σε όλες τις τράπεζες και τα οικονομικά ιδρύματα του Λιβάνου, όπως
επίσης και στον Εφέτη Γενικό Εισαγγελέα.
Το πάγωμα
και η άρση του τραπεζικού απορρήτου θα ισχύσουν για τους λογαριασμούς που
συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον γενικό διευθυντή του λιμένος της Βηρυτού,
Χασάν Κοραϊτέμ, τον γενικό διευθυντή των τελωνείων Μπάντρι Ντάχερ και άλλους
νυν και πρώην αξιωματούχους αυτών των δύο υπηρεσιών.
Μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση.Την ίδια ώρα όλο και μεγαλώνει η οργή των πολιτών που ζητούν να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για την εθνική αυτή τραγωδία. Όπως αποδείχθηκε χρόνια αμέλειας και αδιαφορίας των υπευθύνων οδήγησαν στον όλεθρο που ζει από την Τρίτη η χώρα.
Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και θεωρεί πως οι συλλήψεις που έγιναν είναι απλά ένα προπέτασμα καπνού, αφού οι ευθύνες αγγίζουν πρόσωπα ακόμα και στην πολιτική ηγεσία. Το βράδυ της Πέμπτης χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους και κατευθύνθηκε στο κοινοβούλιο, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες.
Εκεί ήταν παραταγμένες ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που εξόργισε ακόμα περισσότερο τους συγκεντρωμένους. Ακολούθησαν συγκρούσεις, με τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.
Διαδηλωτές
προκάλεσαν φθορές σε καταστήματα και πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών
και προς το κτίριο του κοινοβουλίου. Πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξαν
τραυματισμοί. Μάλιστα το Σάββατο έχει προγραμματιστεί νέα μεγάλη
αντικυβερνητική διαδήλωση.
Η έκκληση στον Μακρόν να διώξει τους διεφθαρμένους κυβερνώντες.Την οργή των πολιτών γνώρισε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος βρέθηκε στη Βηρυτό χθες και επισκέφθηκε μια κατεστραμμένη από την έκρηξη συνοικία της πόλης.
Εκεί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες Λιβανέζοι, οι οποίοι προπηλάκισαν τον πρόεδρο Αούν και ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για την εκδίωξη της κυβέρνησης από την εξουσία. «Βοηθήστε μας! Επανάσταση!» φώναζε το οργισμένο πλήθος αποδοκιμάζοντας τον πρόεδρο Αούν και επαναλαμβάνοντας «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», ενώ ο Μακρόν πραγματοποιούσε περιοδεία στη χριστιανική συνοικία Γκεμαϊζέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η γαλλική βοήθεια δε θα πέσει σε διεφθαρμένα χέρια και πως θα επιδιώξει συμφωνία με τις πολιτικές αρχές της χώρας. Τι απόγευμα της Τρίτης η Βηρυτός συγκλονίστηκε από δύο τρομακτικές εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της πόλης.
Περίπου 2.750 τόνοι νιτρικής αμμωνίας, που χρησιμοποιείται για λίπασμα, αλλά και για την κατασκευή βομβών εξερράγησαν κατά τη διάρκεια εργασιών συγκόλλησης σε αποθήκη του λιμανιού. Η τεράστια αυτή ποσότητα της επικίνδυνης εκρηκτικής ύλης ήταν ξεχασμένη εδώ και έξι χρόνια σε μια από τις αποθήκες του λιμανιού.
Παρά μάλιστα τις προειδοποιήσεις εργαζομένων για τον κίνδυνο που καραδοκεί και τις οχλήσεις για να υπάρξει λύση ως προς τη διαχείρισή τους, δεν είχε γίνει απολύτως τίποτα. Τουλάχιστον 149 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 5.000 τραυματίστηκαν. Δεκάδες είναι οι αγνοούμενοι και εκατοντάδες χιλιάδες οι άστεγοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου