10 Ιουλίου, 2020

ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΜΕ ΑΝΑΓΓΕΛΟΥΝ: ΤΖΑΜΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΑΓΙΑ - ΣΟΦΙΑ


Tη μετατροπή της Αγια- Σοφιάς σε τζαμί «προεξοφλεί» σήμερα ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο για ομόφωνη απόφαση του ΣτΕ που θα ανακοινωθεί το πιθανότερο την Παρασκευή 10 Ιουλίου.Συγκεκριμένα, με σημερινά άρθρα στον φιλοκυβερνητικό τύπο, ουσιαστικά προαναγγέλλεται η οριστική απόφαση του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου σχετικά με την τύχη της Αγια- Σοφιάς

Σύμφωνα με αυτά, πιστεύεται ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της επιστροφής του μουσείου της Αγίας Σοφίας, στην «πρότερη χρήση του» δηλαδή του μουσουλμανικού τεμένους. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το τουρκικό ανώτατο διοικητικό συμβούλιο προσανατολίζεται.

Μάλιστα ομόφωνα- στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγια - Σοφιά μουσείο με απόφαση του τότε συμβουλίου Υπουργών και με την υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ, και θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί, δηλαδή της συνέχισης του καθεστώτος του μουσουλμανικού τεμένους που είχε εφ’ όσον ανήκε στο ίδρυμα του Μωάμεθ του Πορθητή που είχε συγκροτηθεί από τον ίδιο μετά την Άλωση της Πόλης το 1453.

Σημειώνεται ότι αν επαληθευτεί η πληροφορία, θα σημαίνει ότι δεν ελήφθη υπόψη η γνώμη του Εισηγητή του τουρκικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου ο οποίος είχε κρίνει ότι αρμόδια να αποφασίσει για το θέμα είναι η εκτελεστική εξουσία δηλαδή τελικά ο Πρόεδρος Ερντογάν και επίσης είχε αποφανθεί ότι:

Η υπογραφή του Ατατούρκ δεν ήταν πλαστή, όπως υποστήριζε η πλευρά των εναγόντων δηλαδή του Συνδέσμου Διαρκών Μνημείων και Βακουφίων.Στα διάφορα άρθρα αναφέρεται ότι η απόφαση θα ανακοινωθεί αυτή την Παρασκευή και πιθανότατα να οργανωθεί σχετική φιέστα με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου.

Αντιπρόεδρος του AKP: Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει για προσευχή πριν από τις 15 Ιουλίου Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, επέτειος του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

«Ελπίζω να ανοίξει πριν. Εάν με ρωτάτε, θα ήθελα να άνοιγε ακόμη και σήμερα. Τώρα είναι στα χέρια του ανώτατου δικαστηρίου. Ελπίζω η δικαιοσύνη να λάβει θετική απόφαση. Αναμένουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Η εφημερίδα «Yeni Akit» με τίτλο «Ενδιαφέρουσα παρασκηνιακή πληροφόρηση σχετικά με την Αγία Σοφία από τον Okan Müderrisoğlu: η απόφαση είναι έτοιμη να καθαρογραφεί», σημειώνει πως ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Sabah, Okan Müderrisoğlu δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή (NTV) πως έχει πληροφόρηση σχετικά με την Αγία Σοφία που αναμένεται να επαναλειτουργήσει ως τέμενος.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο αξιολογεί ομόφωνα πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο είναι παράνομη και πως θα επανέλθει στο πρότερο καθεστώς της ως τέμενος. Η δε δικαστική απόφαση –σύμφωνα με τον ίδιο- βρίσκεται στη φάση της σύνταξης.

«Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ανώτατο διοικητικό συμβούλιο, προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934.

Όπου καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε.

Ψήφισμα της ρωσικής Δούμας για Αγία Σοφία
Οι Ρώσοι βουλευτές επισημαίνουν ότι «είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να προληφθεί η ζημιά, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από μια βεβιασμένη αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου παγκόσμιας σημασίας».

Την απαίτηση να μην αλλάξει το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αλλά και να μην υποστεί καμία άλλη ζημιά το μνημείο, προβάλλει σήμερα η Μόσχα, στην νέα ομοβροντία προειδοποιητικών βολών προς την Άγκυρα, έπειτα από τις χθεσινή βαρυσήμαντη προσωπική δήλωση του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου και άλλες παρεμβάσεις, που ακολούθησαν από το Κρεμλίνο και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με ομόφωνο ψήφισμά της η ρωσική Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) απευθύνεται στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας καλώντας τους βουλευτές του να επηρεάσουν την ηγεσία της χώρας τους υπέρ της διατήρησης του υπάρχοντος καθεστώτος για το μνημείο της Αγίας Σοφίας, ένα ζήτημα, που περιγράφεται ως «ευαίσθητο για τους Ρώσους πολίτες», οι οποίοι, όπως σημειώνεται με νόημα, επιλέγουν ως τουρίστες αυτό ακριβώς το αξιοθέατο περισσότερο από κάθε άλλο στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Ρώσοι βουλευτές επισημαίνουν επίσης ότι «είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, ώστε να προληφθεί η ζημιά, η οποία θα μπορούσε να προκληθεί από μια βεβιασμένη αλλαγή του καθεστώτος του μουσείου παγκόσμιας σημασίας» και με εξαιρετικά διπλωματικούς τόνους υπογραμμίζουν τον «φιλικό χαρακτήρα των ρωσοτουρκικών σχέσεων, οι οποίες είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για τους λαούς Ρωσίας και Τουρκίας στον δύσκολο καιρό των αυξανόμενων γεωπολιτικών και άλλων αντιθέσεων, οι οποίες περιπλέκονται από την πανδημία του COVID-19».

Και καταλήγουν οι Ρώσοι βουλευτές καλώντας τους ομολόγους τους «να αναλύσουν πολύπλευρα την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται» και να καλέσουν τους αρμοδίους «κατά τη λήψη της απόφασης για το καθεστώς του ναού-μουσείου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη να επιδείξουν σοφία και να μην αναθεωρήσουν την απόφαση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος για πολλά χρόνια μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε σύμβολο ειρήνης και διαθρησκειακής ομόνοιας».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της ρωσικής Κρατικής Δούμας Λεονίντ Σλούτσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι εκκλήσεις των Ρώσων κοινοβουλευτικών θα εισακουστούν και θα διατηρηθεί η Αγία Σοφία ως «μέγιστο σύμβολο του ορθόδοξου κόσμου».Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ωστόσο ο υπερεθνικιστής Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι χαρακτήρισε το τελικό κείμενο «ήπιο».

Την ελπίδα ότι θα εισακουστεί από την Τουρκία η βαρυσήμαντη προσωπική έκκληση του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου και θα διατηρηθεί το ουδέτερο, μουσειακό καθεστώς του Ναού της Αγίας Σοφίας, εξέφρασε ο πρόεδρος του συνοδικού τμήματος σχέσεων της Ρωσικής Εκκλησίας με την κοινωνία και τα ΜΜΕ Βλαντίμιρ Λεγκόιντα.

«Ελπίζουμε πολύ ότι η πατριαρχική δήλωση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση και θα εισακουστεί», είπε ο κ. Λεγκόιντα, σημειώνοντας ότι οι προσπάθειες αλλαγής του υπάρχοντος καθεστώτος «γεννά φόβους, καθώς είναι δυνατόν να παραβιαστούν οι εύθραυστες, αλλά σημαντικές ισορροπίες, οι οποίες έχουν σήμερα διαμορφωθεί».

Ο Ρώσος αξιωματούχος, εκ των κορυφαίων σε θέματα εκκλησιαστικής διπλωματίας, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να κρίνει τα κίνητρα, που ώθησαν τις τουρκικές Αρχές στην επαναφορά της συζήτησης για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, ωστόσο από μόνη της αυτή η απόφαση προκαλεί σοβαρές ανησυχίες, γι’ αυτό και η δήλωση του Πατριάρχη Κύριλλου «στοχεύει στο να αποτραπεί αυτή η αλλαγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: