13 Ιουλίου, 2020

ΤΟ ΚΙΝΑΛ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΙΑΣΠΑΣΗΣ

Αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Παπανδρέου. Σε τροχιά ρήξης, με μοναδικό ζητούμενο τον χρόνο εκδήλωσής της, έχουν πλέον εισέλθει οι σχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τη Φώφη Γεννηματά.

«Οποιος από σήμερα και πέρα δεν σεβαστεί τις αποφάσεις των οργάνων, να γνωρίζει ότι θέτει τον εαυτό του εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας» δήλωσε η πρόεδρος του κόμματος μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, την Παρασκευή.Την προηγούμενη ημέρα οι κ.κ. Παπανδρέου και Καστανίδης απείχαν από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις. 

Στους βουλευτές του κόμματος το κλίμα είναι βαρύ για τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος την παραμονή της ψηφοφορίας συναντήθηκε με την κυρία Γεννηματά και απέφυγε να την ενημερώσει για τη στάση που θα τηρούσε. «Τίποτα δεν μας εγγυάται ότι δεν θα ξανακάνει το ίδιο» σχολίαζαν βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής.

Η πρόεδρος του κόμματος εμφανίστηκε ψύχραιμη το βράδυ της Πέμπτης στη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές μετά την ψυχρολουσία που της επιφύλαξε ο κ. Παπανδρέου. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι το χάσμα που τη χωρίζει από τον πρώην πρωθυπουργό για τη στρατηγική πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι αγεφύρωτο. 

Η Φώφη Γεννηματά έδειξε στην υψηλών τόνων κόντρα της με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ότι αποκλείει κάθε ενδεχόμενο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως ο κ. Παπανδρέου, που όπως λέγεται «προσέφερε μια μεγάλη υπηρεσία στον μέχρι πρότινος υβριστή του», φαίνεται να έχει επιλέξει άλλη οδό, μολονότι δεν πιστεύουν όλοι τα περί συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η ομιλία του στη Βουλή έδωσε στους υπόλοιπους βουλευτές του ΚΙΝΑΛ την εντύπωση ότι δεν μπορεί να χωρέσει στο κοστούμι του απλού στρατιώτη και ότι διεκδικεί ηγετικό ρόλο στην παράταξη. Το ερώτημα που απασχολεί το κόμμα πλέον είναι τι θα συμβεί αν ο κ. Παπανδρέου αμφισβητήσει ευθέως τη Φώφη Γεννηματά.

Θέτοντας θέμα ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής ή αν επιδιώξει ρήξη και αποχώρηση του ΚΙΔΗΣΟ από το κεντροαριστερό σχήμα εκτιμώντας ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται του δίνουν την ευκαιρία να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε το 2015 όταν διέσπασε το ΠαΣοΚ: Να εισέλθει στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος και όχι ως επικεφαλής μιας συνιστώσας.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής προτίμησε τις αυστηρές συστάσεις αντί της διαγραφής, γνωρίζοντας ότι η πλειονότητα των βουλευτών ζητούσε «να τελειώνουμε οριστικά με τα βαρίδια» επειδή θεωρούν αδιανόητη τη στάση του πρώην πρωθυπουργού. 

Και αυτό διότι δεν συμμετείχε σε καμία από τις συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δεν εξέφρασε καμία ένσταση για το νομοσχέδιο, υπέγραψε τη βελτιωτική τροπολογία μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές και όταν ανέβηκε στο βήμα της Βουλής αιφνιδίασε τους πάντες ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου ως αντιδημοκρατικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: