13 Ιουλίου, 2020

ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, προκειμένου να τεθεί η Άγκυρα προ των ευθυνών της, και να υποστεί κυρώσεις για την προκλητική τακτική της, έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση.Σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο, προκειμένου να τεθεί η Άγκυρα προ των ευθυνών της,

Ώστε να υποστεί κυρώσεις για την προκλητική τακτική της, έχει επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση, με το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα Δευτέρα, και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, να  δίνουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα να ασκήσει πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Αθήνα προσδοκά σε μια συνολική ευρωπαϊκή καταδίκη της Άγκυρας, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί ζήτημα κυρώσεων. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός η Σύνοδος Κορυφής θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει τετ α τετ με ευρωπαίους ομολόγους του.

Την ίδια ώρα στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών,  κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί δέσμη κυρώσεων εις βάρος της γείτονος, εξαιτίας της έως τώρα στάσης της. Ο έλληνας ΥΠΕΞ, κατέστησε σαφές πως το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί από την Ευρώπη προκειμένου να καταρτιστεί κατάλογος ισχυρότερων κυρώσεων για την έως τώρα παρελκυστική και προκλητική της στάση, βγάζοντας ωστόσο από το κάδρο αυτό την Αγία Σοφία.

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό εξωτερικών, ο ίδιος μαζί με τον κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, στο περιθώριο του Συμβουλίου θα έχουν συνάντηση με τον Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διευκρίνισε δε, πως «αυτές οι κυρώσεις δεν θα αφορούν το θέμα της Αγίας Σοφίας, να είμαστε εξηγημένοι».

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε 
τζαμί είναι παγκόσμιο πρόβλημα»

Σε ότι αφορά στην απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η ελληνική κυβέρνηση, θέλει να δοθεί μια ηχηρή απάντηση στην απόφαση της Άγκυρας. Ξεκαθαρίζει ωστόσο, πως το θέμα είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα και όχι διμερές, γι αυτό και θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση και παρέμβαση από τα Ηνωμένα Έθνη και την UNESCO, ανεξάρτητα από το πώς θα τοποθετηθούν πλέον οι Βρυξέλλες απέναντι στην Άγκυρα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο διδάκτωρ γεωπολιτικής και καθηγητής γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης, μιλώντας στο MEGA, σημείωσε πως  δεν πρόκειται για ελληνοτουρκική διαφορά, αλλά το ζήτημα τίθεται σε τρία επίπεδα. «Είναι αρχικά ένα πρόβλημα παγκόσμιο που θίγει την έννοια της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ακόμα, αφορά τον χριστιανισμό, όπου ο Ερντογάν προσπαθεί να φέρει έναν πόλεμο πολιτισμών, αλλά κυρίως πρόκειται για ένα χτύπημα κατά της ρωμιοσύνης και του πολιτισμού των Ελλήνων».

Η αντιμετώπιση του ζητήματος πρέπει να γίνει σε τρία επίπεδα. Κατ’ αρχάς σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου η UNESCO πρέπει να βγάλει «κόκκινη» κάρτα και να βγάλει την Αγία Σοφία από τη λίστα της ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, δεύτερον να συνεγείρουμε τη χριστιανοσύνη. Ως αντίποινα στην Τουρκία, δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πράξη που μπορεί αν γίνει από την πλευρά της Ελλάδας,

Καθώς, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τον πολιτισμό των Ελλήνων. Από την πλευρά του ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, υποστήριξε πως η κίνηση αυτή είναι μια στροφή του Ερντογάν που έχει προαναγγελθεί εδώ και πολλά χρόνια, για την οποία ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθούσε να βρει τη «χρυσή» ευκαιρία γνωρίζοντας τις συνέπειες.

Αναφέρθηκε στην στρατηγική του Ερντογάν να καταδεικνύει τα αρνητικά στοιχεία του κεμαλισμού, αλλά και στη δήλωση του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ο οποίος μίλησε για εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικά οφέλη. 

«Η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν αντιπροσωπεύει το σύνολο του τουρκικού λαού», σημείωσε ο κ. Φίλης.Καθώς όπως είπε, «υπάρχουν άνθρωποι που αντιλαμβάνονται πως αυτό το ζήτημα δε συνάδει με τα συμφέροντα της χώρας, ωστόσο δεν έχουν την έξοδο να εκφράσουν αυτή την άποψη». 

Για τα επόμενα βήματα του Ερντογάν, υποστήριξε πως όσο θα πλησιάζουμε προς το 2023, ο Τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να αποδομήσει πλήρως τον Κεμάλ, ενώ εξέφρασε την άποψη πως δε θα εκπλαγεί αν μεταφέρει και την πρωτεύουσα της χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

«Θα είναι τραγικό λάθος να το αντιμετωπίσουμε ως διμερές», υποστήριξε ο κ. Τατσόπουλος λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όπως κάθε ηγέτης – νταής τρέφεται από την πολιτική του κατευνασμού, έτσι και ο Ερντογάν θα ήθελε το ζήτημα να μείνει ως μια ελληνοτουρκική διαφορά. Δεν είναι όμως ζήτημα που αφορά αποκλειστικά τις δύο χώρες».

Τι θα γίνει με τις κυρώσεις
Στο θέμα κυρώσεων κατά της Αγκυρας, η ελληνική κυβέρνηση διαπιστώνει συναντίληψη με τη Γαλλία, που πλέον απαιτεί δράσεις που θα ανακόψουν τους νεοθωμανικούς σχεδιασμούς του Ερνογάν. Στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών εξωτερικών, το Παρίσι, αναμένεται, να απαιτήσει την επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Αγκυρα. 

Ωστόσο η Γερμανία δεν φαίνεται διατεθειμένη για ρήξη με την Τουρκία και ως εκ τούτου η γερμανική προεδρία της ΕΕ, θα επιλέξει την πολιτική του συμβιβασμού, ανοίγοντας ενδεχομένως τη συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, χωρίς όμως αποφάσεις.

Στην Αθήνα ο Αναστασιάδης
Η τρέχουσα εβδομάδα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς εκτός της συνεδρίασης σήμερα, του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στις 17 και 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την παρέμβαση για την Αγία Σοφία.

Όπου πραγματοποίησε σε πολύ υψηλούς τόνους, έχει ξεκινήσει γύρο επαφών, με αποκορύφωμα τη Σύνοδο Κορυφής, βάζοντας στο τραπέζι το θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός η Σύνοδος θα γίνει με φυσική παρουσία των ηγετών, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός είναι πιθανόν να πραγματοποιήσει τετ α τετ με ευρωπαίους ομολόγους του.

Με στόχο τον συντονισμό των κινήσεων Αθήνας -Λευκωσίας, εξάλλου, αύριο Τρίτη, έρχεται στην Αθήνα,  προκειμένου να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: