24 Μαΐου, 2020

ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Σε διπλωματικό συναγερμό έχει τεθεί η Αθήνα μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, με βασική πρωταγωνίστρια την Τουρκία, η οποία εμφανίζεται να εδραιώνει την παρουσία της στη χώρα και να αποκτά ρόλο ρυθμιστή, καθώς ανέκοψε την πορεία των δυνάμεων του Χαλίφα Χαφτάρ στα δυτικά και, όπως όλα δείχνουν, προκάλεσε την σφοδρότατη αντίδραση της Μόσχας που με τη σειρά της ενισχύει την παρουσία της στην Κυρηναϊκή.

Στην Αθήνα επικρατεί σκεπτικισμός και για την τάση εντός του ΝΑΤΟ να ερμηνεύει την τουρκική παρουσία στη Λιβύη ως «ανάχωμα» για την επέκταση της ρωσικής επιρροής. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι στην ανατολική Λιβύη βρίσκονται πλέον ρωσικά μαχητικά MIG-29, ενώ προχθές τη νύχτα δύο τουρκικά C-130 μετέφεραν αντιαεροπορικές συστοιχίες ουκρανικής κατασκευής από την Κωνσταντινούπολη στη Μισράτα.

Παράλληλα, η Αθήνα προχώρησε σε αυστηρό διάβημα προς την Αγκυρα (όπως είχε προαναγγείλει από την Τετάρτη η «Κ»), για την αμφισβήτηση ελληνικού εδάφους στον νότιο Εβρο και συγκεκριμένα στη θέση Μελισσοκομείο, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έκανε λόγο για κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο και σχέσεις με την Τουρκία που δεν παραπέμπουν σε καλή γειτονία.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, λίγο μετά τη συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, μίλησε, αργά το βράδυ της Πέμπτης με τον πρόεδρο της διεθνώς αναγνωρισμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ.

Σημειώνεται ότι η συνομιλία με τον κ. Νόρλαντ, παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, ζητήθηκε από την πλευρά των ΗΠΑ. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για την κατάσταση στη χώρα, την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης της κρίσης, ενώ τονίστηκε η σημασία ορισμού νέου Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. ΟΗΕ το συντομότερο δυνατόν. 

Επανέλαβαν τη θέση τους υπέρ των Συμπερασμάτων του Βερολίνου για την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων, ενώ και οι δύο δεν παρέλειψαν να τονίσουν τον ανυπόστατο και αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο είναι άκυρο και εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

Διπλωματικές πηγές επισήμαναν επιπλέον ότι ο κ. Σάλεχ ανέλυσε το σχέδιο οκτώ σημείων που έχει προτείνει και το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός νέου Προεδρικού Συμβουλίου στο οποίο θα εκπροσωπούνται οι 3 επαρχίες της Λιβύης, καθώς και τον ορισμό Επιτροπής απαρτιζόμενης από εμπειρογνώμονες και διανοούμενους και επιφορτισμένης με τη σύνταξη του νέου Συντάγματος της χώρας.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις υποδηλώνουν την παρουσία της Ελλάδας στη Λιβύη, έστω και σε διπλωματικό επίπεδο. Χθες, ο υπουργός Εθν. Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος αναφερόμενος στην τουρκική δραστηριότητα (ΕΡΤ) τόνισε ότι η Ελλάδα αντιδρά όταν ξεπερνιούνται κάποια όρια. «Ασφαλώς όμως η ένταση –και μάλιστα σε μικρούς χώρους– αυξάνει τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Εχουν γίνει τα σχετικά διαβήματα προς τους οργανισμούς, προς το ΝΑΤΟ, και περιμένουμε καλή τη πίστει μία καλύτερη διάθεση από την άλλη πλευρά, μια διάθεση εκτόνωσης. Τότε μόνο θα μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση των διμερών σχέσεων. Αυτοί είναι και οι όροι της καλής γειτονίας. Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ασφαλώς αυτές οι συμπεριφορές προβληματίζουν, αλλά παρά ταύτα κάνουμε τη δουλειά μας», είπε.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: