08 Μαΐου, 2020

ΓΙΑ «ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ» Η ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ


Για «ανασχηματισμό της γεωγραφίας», «εφεύρεση νέων κανόνων» και «επίκληση ανύπαρκτων και ανεφάρμοστων «αρχών» που επιδιώκουν να διαστρεβλώσουν τη διεθνή νομολογία» κατηγορεί η Αθήνα την Άγκυρα στη νέα επιστολή που απέστειλε στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία 21 Απριλίου και επιδόθηκε από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδος στον ΟΗΕ πρέσβη Μαρία Θεοφίλη, αποτελεί απάντηση σε εκείνη που είχε καταθέσει στις 18 Μαρτίου ο τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος Φεριντούν Σινιρλίογλου.

Σε αυτήν είχε επισυνάψει χάρτη με τις συντεταγμένες του εξωτερικού ορίου της, κατά την Άγκυρα, τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο έπειτα και από την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης Άγκυρας – Τρίπολης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ελληνική επιστολή αντικρούει όπως και στο παρελθόν τις ξεκάθαρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας στην περίπτωση του τουρκολιβυκού Μνημονίου, όπως πχ για την αγνόηση των θαλασσίων ζωνών που δικαιούνται τα ελληνικά νησιά και ιδιαίτερα η Κρήτη. Είναι όμως εμφανώς γραμμένη σε σκληρότερη γλώσσα σε σχέση με προηγούμενες επιστολές που έχουν κατατεθεί.

Η Αθήνα απαντά αυτή τη φορά σε ορισμένες από τις «αρχές» που έχει κατά καιρούς επικαλεστεί ο Γενικός Διευθυντής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγκαπτάι Έρτζιγες, ο οποίος έχει αναλάβει τη θεωρητικοποίηση των τουρκικών ισχυρισμών και ενεργειών. 

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «λανθασμένη και παραπλανητική» χρήση της αρχής περί των νησιών που βρίσκονται «στη λάθος πλευρά της μέσης γραμμής» σύμφωνα με την οποία Άγκυρα και Τρίπολη αγνόησαν τα δικαιώματα ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες πέραν των χωρικών τους υδάτων.Σύμφωνα με την Αθήνα, καθώς η Κρήτη αλλά και τα Δωδεκάνησα δεν ανήκουν ούτε στην Τουρκία ούτε στη Λιβύη η εν λόγω αρχή δεν μπορεί να επικληθεί. Το μόνο που επιδιώκεται είναι να αποκοπεί η επήρεια της ελληνικής νησιωτικής επικράτειας.

Καθώς δε η Τουρκία και η Λιβύη δεν έχουν αντικείμενες ακτές, το ζήτημα του μήκους ή της κατεύθυνσης των ακτών τους δεν έχει σχέση στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Το ίδιο ισχύει για τα σημεία βάσης που εμπεριέχονται στο Μνημόνιο.Η Αθήνα σημειώνει δε ότι μεγάλος αριθμός από τα σημεία βάσης της τουρκολιβυκής συμφωνίας δεν έχουν σχέση ούτε επηρεάζουν τη χάραξη της υποτιθέμενης «γραμμής οριοθέτησης».

Ο μόνος στόχος της συμπερίληψής τους είναι «να παρουσιάσουν λανθασμένα ένα επινοημένο μήκος ακτών». Ο δε χάρτης που επισυνάπτεται στην επιστολή Σινιρλίογλου της 18ης Μαρτίου χαρακτηρίζεται από την Αθήνα ως ένα «εργαλείο μολυσμένο από τους ίδιους παράνομους ισχυρισμούς που επιδιώκει να νομιμοποιήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: