03 Απριλίου, 2020

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ ΥΜΝΟΥ


Στον άδειο ιερό μητροπολιτικό ναό Αθηνών τελεί αυτήν την ώρα την Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερώνυμος, η οποία μεταδίδεται από την δημόσια τηλεόραση. Η ακολουθία τελείται χωρίς την συμμετοχή πιστών, αφού η ΚΥΑ έχει παρατείνει την αναστολή των Θ. Λειτουργιών και των Ακολουθιών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, απαγορεύεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας, κάθε δόγματος και θρησκείας, ενώ επιτρέπεται η τέλεση Θείας λειτουργίας, αρκεί ο σκοπός της να είναι για μετάδοση από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο. 

Δείτε σε απευθείας μετάδοση ΕΔΩΣτο πλαίσιο αυτό η Εκκλησία αναλαμβάνει την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στην Θ. Λατρεία με τη χρήση των μέσων που προσφέρει η τεχνολογία. Αναμένουμε, ωστόσο, την απόφαση της Πολιτείας αναφορικά με την πρόταση της ΔΙΣ να τελούνται -κεκλεισμένων των θυρών- Θ. Λειτουργίες και Ακολουθίες σε όλους τους ιερούς ναούς και τις ιερές μονές της χώρας.

Στην επίσημη λειτουργική γλώσσα η αποψινή ακολουθία, που ψάλλεται σήμερα σε όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, ονομάζεται «Ακάθιστος Ύμνος» ή μονολεκτικά «Ακάθιστος» από την ορθία στάση, που τηρούσαν οι πιστοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Έτσι και με τα λόγια και με τη στάση του σώματος εκφράζεται η τιμή, η ιδιαίτερη ευλάβεια, η ευχαριστία προς την Υπεραγία Θεοτόκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: