27 Φεβρουαρίου, 2020

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ


«Η οικονομία της Κύπρου εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μεγάλες οικονομικές ανισορροπίες, οι οποίες, αν δεν αντιμετωπιστούν, ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές της προοπτικές», προειδοποιεί η Κομισιόν στην εις βάθος ανάλυση της κατάστασης της οικονομίας, που δημοσιεύθηκε στις Βρυξέλλες και βασίζεται στους κανόνες του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, «οι μεγάλες ανισορροπίες της Κύπρου αποτελούν κληρονομιά της κρίσης του 2013 και περιλαμβάνουν υψηλά αποθέματα ιδιωτικού, δημόσιου και εξωτερικού χρέους και μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Συνολικά, η Κομισιόν πληροφόρησε το Συμβούλιο ότι «η Κύπρος έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο όσον αφορά την αντιμετώπιση των συστάσεων για τις χώρες του 2019 και δεν σημείωσε πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις».

Στο πλαίσιο αυτό, η Κομισιόν καλεί την Κύπρο «να εντείνει τις μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς για την προσέλκυση επενδύσεων που ενισχύουν την παραγωγικότητα, να διαφοροποιήσει την οικονομία και να συμβάλει στην μακροπρόθεσμη χωρίς αποκλεισμούς και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη» και προειδοποιεί ότι:

«το μοντέλο ανάπτυξης της Κύπρου κινδυνεύει από τις αυξανόμενες εξωτερικές αβεβαιότητες και τις εκκρεμείς διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δηλώνοντας ότι «τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι φορολογικοί κανόνες της Κύπρου χρησιμοποιούνται για επιθετικούς σκοπούς φορολογικού σχεδιασμού» και «ο σχεδιασμός της κυπριακής φορολογικής κατοικίας οι κανόνες και η ιθαγένεια από τα επενδυτικά προγράμματα αποτελούν παράγοντες ανησυχίας».

Παρόλα αυτά, η Κομισιόν δηλώνει ότι «η οικονομική ανάπτυξη έχει παραμείνει ανθεκτική μέχρι στιγμής, αλλά αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα χρόνια. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ, που αναμένεται να είναι 3,2% το 2019, παρέμεινε ισχυρός βασιζόμενος στην εσωτερική ζήτηση».

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι σημαντικά αρνητικό και πρόκειται να επιδεινωθεί σε περίπου 10% του ΑΕΠ το 2019-2021 λόγω των χαμηλότερων εξαγωγών και των αυξημένων εισαγωγών στο πλαίσιο της έντονης εγχώριας ζήτησης.

Η ανεργία μειώθηκε στο 7,5% το 2019, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2011 και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Ο πληθωρισμός παρέμεινε χαμηλός και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Η Κύπρος αναμένεται να σημειώσει σημαντικό πλεόνασμα του προϋπολογισμού το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια: