26 Φεβρουαρίου, 2020

357 ΤΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Τα κρούσματα του κορωναϊού στην Ιταλία έχουν φτάσει τα 357, ενώ οι νεκροί είναι 11. Συνολικά, υπάρχουν ασθενείς σε εννέα περιφέρειες της χώρας. Πριν από λίγο έγινε γνωστό ότι ο ιός μεταδόθηκε και σε ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών στην Λομβαρδία, αλλά η κατάσταση του δεν θεωρείται σοβαρή.

Επίσης, άλλα τρία παιδιά στην Λομβαρδία μολύνθηκαν με τον κορωναϊό. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ζήτησε από την δημόσια τηλεόραση Rai να χρησιμοποιεί εφεξής πιο χαμηλούς τόνους στο θέμα του κοροναϊού για να μην καλλιεργηθεί υπερβολική ανησυχία στους πολίτες και παράλληλα να μην προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στην ιδιωτική και δημόσια οικονομία της χώρας.

Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα χίλια στη Νότια Κορέα και πολλαπλασιάζονται στις χώρες όπου έχουν καταγραφεί: η επιδημία ιογενούς πνευμονίας εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, παρότι οι απολογισμοί μειώνονται στην Κίνα, επίκεντρο της επιδημίας.

Κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν χθες Τρίτη σε τέσσερις νέες χώρες: στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Κροατία και στην Αλγερία. Ο COVID-19 πλήττει πλέον, πέρα από την Κίνα, τριάντα έξι χώρες όπου έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 40 ανθρώπους. Τα κρούσματα ανέρχονται σε περίπου 2.700.

Ο ιός, που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην κεντρική Κίνα, μοιάζει να έχει πλέον ξεπεράσει την κορύφωσή του στη χώρα αυτή: οι αρχές έκαναν λόγο σήμερα για 52 νέους θανάτους τις προηγούμενες 24 ώρες έναντι 71 την προηγουμένη, τον χαμηλότερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον.

Πολιτικές εκδηλώσεις και αθλητικές διοργανώσεις ακυρώθηκαν, η οικονομική δραστηριότητα παρέμεινε σε νάρκη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες συνέχισαν να πέφτουν: σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιδημία και οι συνέπειές της συνεχίζουν να προκαλούν έντονη ανησυχία, πουθενά περισσότερο από ότι στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΫ).

Ο κόσμος «απλούστατα δεν είναι έτοιμος» να αντιμετωπίσει την επιδημία του COVID-19, προειδοποίησε χθες Τρίτη ο Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΫ/Κίνας, κατά την επιστροφή του από το Πεκίνο. Πρέπει να γίνει προετοιμασία για τη διαχείριση της κρίσης σε πολύ «μεγαλύτερη κλίμακα» και «πρέπει να γίνει γρήγορα», πρόσθεσε.

Στη Νότια Κορέα, όπου η κατάσταση είναι «πολύ σοβαρή», σύμφωνα με τον πρόεδρο Μουν Τζε-ιν, ο αριθμός των κρουσμάτων κατέγραψε νέο άλμα και ξεπερνά πλέον τα χίλια. Ο αμερικανικός στρατός, ο οποίος διατηρεί το τρέχον διάστημα 28.500 στρατιώτες στη χώρα, ανακοίνωσε ότι ένας στρατιώτης έχει μολυνθεί σε βάση κοντά στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά).

Στη συγκεκριμένη πόλη έχουν καταγραφεί μακράν τα περισσότερα κρούσματα.Η Νότια Κορέα - η οποία καταμετρούσε 11 νεκρούς σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, 12 κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες - έχει πλέον μετατραπεί στη μεγαλύτερη εστία του ΠΟΫ πέραν της Κίνας.

Τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 1.146 (+169) το πρωί και αργότερα κατά ακόμη 115 στα 1.261. Στην πλειονότητά τους τα κρούσματα συνδέονται με μια χριστιανική αίρεση, μια πιστή της οποίας μόλυνε εκατοντάδες άλλους ομόθρησκούς της. Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο, με πάνω από 300 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στην πλειονότητά τους στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Δέκα άνθρωποι έχουν υποκύψει, όλοι τους ηλικιωμένοι με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Αρκετά ιταλικά ΜΜΕ έκαναν λόγο και για ενδέκατο νεκρό.Οι γειτονικές χώρες δεσμεύθηκαν να κρατήσουν ανοικτά τα σύνορα κατά τη διάρκεια συνάντησης σε επίπεδο υπουργών χθες στη Ρώμη.

Όμως η Γαλλία «συνέστησε» στους υπηκόους της να αποφεύγουν τις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται περισσότερο. Η μητροπολιτική Γαλλία εξάλλου κατέγραψε δύο νέα κρούσματα, μια νεαρή Κινέζα που έφθασε στη χώρα της Ευρώπης από την πατρίδα της κι έναν Γάλλο που είχε ταξιδέψει στην περιοχή του Μιλάνου.

Η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία, σύμφωνα με τις αρχές.Δυο ξενοδοχεία τέθηκαν σε καραντίνα στην Ευρώπη, ένα στο Ίνσμπρουκ (Αυστρία) και ένα στο ισπανικό νησί της Τενερίφης (Κανάρια). Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΫ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, προειδοποίησε τη Δευτέρα ότι ο κόσμος συνεχίζει να είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο «πανδημίας», επιδημίας διεθνούς εύρους.

Η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ ανησυχεί ειδικά για τις φτωχότερες χώρες, όπου υπάρχει έλλειψη εξοπλισμού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του COVID-19. Στην αφρικανική ήπειρο, μετά την Αίγυπτο, καταγράφηκε νέο κρούσμα επίσημα, στην Αλγερία — πρόκειται για έναν Ιταλό που αφίχθη στη χώρα τη 17η Φεβρουαρίου.

Στο Ιράν, η άφιξη ομάδας ειδικών του ΠΟΫ καθυστέρησε, αλλά συνεχίζει να αναμένεται. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες τρεις νέους θανάτους, με το σύνολο των θυμάτων να ανέρχεται σε 15· πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό εκτός της Κίνας. Ο υφυπουργός Υγείας Ιράζ Χαριρτσί μολύνθηκε από τον κορωνοϊό.

Με φόντο την ένταση ΗΠΑ - Ιράν, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο απαίτησε το Ιράν να πει «την αλήθεια» για την επιδημιολογική κατάσταση. Οι αμερικανικές αρχές εξάλλου ανακοίνωσαν χθες ότι αναμένουν εξάπλωση της επιδημίας στις ΗΠΑ.

Εξάλλου, ένα πρώτο κρούσμα εξακριβώθηκε με εργαστηριακή εξέταση στην Λατινική Αμερική: πρόκειται για κάτοικο της Βραζιλίας, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Ιταλία, όπως μετέδωσε το BBC. Στο μεταξύ αισιοδοξία προκαλούν για μία ακόμη ημέρα τα νέα από την Κίνα.

Οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν το τελευταίο 24ωρο μόνο 52 νέους θανάτους (συνολικά 2.715) και καταγράφηκαν μόλις 406 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19. Έτσι ο αριθμός  θανάτων διαμορφώθηκε στους 2.715 και κρουσσμάτων σε 78.064. 

Επίσης ακόμη 2.422 άνθρωποι αποθεραπεύτηκαν και πήραν την Τρίτη εξιτήριο από τα νοσοκομεία.Σημειώνεται πως ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως ανέρχεται σε 2.762, των κρουσμάτων σε 81.002 και των αποθεραπευθέντων σε 30.098.

 Ο κορωνοϊός απειλεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Ανώτατο στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι εφόσον η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο το φετινό καλοκαίρι αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη, εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού, οι διοργανωτές εξετάζουν το ενδεχόμενο της ακύρωσης κι όχι της αναβολής ή μετακίνησης του κορυφαίου αθλητικού ραντεβού του πλανήτη.

Ο Καναδός, Ντικ Πάουντ, πρώην πρωταθλητής της κολύμβησης, ο οποίος είναι μέλος της ΔΟΕ από τη δεκαετία του '70, όντας από τα παλαιότερα μέλη της Επιτροπής, τόνισε ότι υπάρχει ένα «παράθυρο» τριών μηνών, ίσως και δύο, προκειμένου να παρθεί η οριστική απόφαση για τη μοίρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. 

Πράγμα που σημαίνει ότι μια απόφαση για ακύρωση της διοργάνωσης θα μπορούσε να παρθεί έως τα τέλη Μαΐου.«Σε αυτό το διάστημα, θα έλεγα ότι οι λαοί θα πρέπει να ρωτήσουν: Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να είμαστε πλήρως ασφαλείς για να πάμε στο Τόκιο ή όχι;» αναρωτήθηκε ο Πάουντ σε αποκλειστική του συνέντευξη στο «Associated Press».

Καθώς οι Αγώνες πλησιάζουν πρόσθεσε: «Πολλά πράγματα πρέπει να αρχίσουν να συμβαίνουν. Πρέπει να ξεκινήσετε να αυξάνετε την ασφάλειά σας, το φαγητό σας, το Ολυμπιακό Χωριό, τα ξενοδοχεία. Οι άνθρωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα είναι εκεί για να φτιάχνουν τα στούντιο τους».

Ο Πάουντ, πάντως, ενθαρρύνει τους αθλητές να συνεχίσουν την προπόνηση. Περίπου 11.000 αναμένονται να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η «αυλαία» των οποίων είναι προγραμματισμένη να ανοίξει στις 24 Ιουλίου, ενώ 4.400 στη διοργάνωση που θα ακολουθήσει, τους Παραολυμπιακούς, που θα ξεκινήσουν στις 25 Αυγούστου.

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, που χρονολογούνται από το 1896, ακυρώθηκαν μόνο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1940 έπρεπε να διεξαχθούν στο Τόκιο, αλλά ματαιώθηκαν εξαιτίας του πολέμου της Ιαπωνίας με την Κίνα και τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Αγώνες του Ρίο στη Βραζιλία συνεχίστηκαν όπως είχε προγραμματιστεί το 2016 παρά το ξέσπασμα του ιού «Zika».Ο Πάουντ επανέλαβε τη στάση της ΔΟΕ, η οποία βασίζεται σε διαβουλεύσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όργανο των Ηνωμένων Εθνών, πριν κάνει την οποιαδήποτε κίνηση.

Όσο για το ενδεχόμενο αναβολής, είπε: «Απλά δεν αναβάλλεται κάτι του μεγέθους των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν τόσα πολλά κινούμενα μέρη, τόσες πολλές χώρες και διαφορετικές εποχές, ανταγωνιστικές εποχές λόγω και της τηλεόρασης. Δεν μπορείτε να πείτε απλά "Θα το κάνουμε τον Οκτώβριο"».

Επίσης, τόνισε ότι μετακίνηση σε άλλη πόλη φαντάζει επίσης απίθανη διότι «υπάρχουν λίγα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσαν να σκεφτούν την οργάνωση εγκαταστάσεων σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα για να προχωρήσει κάτι τέτοιο». Ο υποψήφιος δήμαρχος του Λονδίνου, Σον Μπέιλι, πρότεινε την εναλλακτική λύση της βρετανικής πρωτεύουσας.

Ο κυβερνήτης του Τόκιο, Γιούρικο Κόικε, ισχυρίστηκε ωστοσο ότι αυτή τη πρόταση ήταν μια απόπειρα χρησιμοποίησης του ιού για πολιτικούς σκοπούς. Τέλος, ο Πάουντ, υποστήριξε ότι δεν θα ευνοούσε τη διάσπαση των Ολυμπιακών Αγώνων σε άλλα μέρη του κόσμου, διότι αυτό δεν θα αποτελούσε «Ολυμπιακούς Αγώνες» και όπως διευκρίνισε: «Θα καταλήξετε με μια σειρά από παγκόσμια πρωταθλήματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: