
Βασιλόπιτα της Σμύρνης: Μία συνταγή για ευτυχισμένο Νέο Έτος.
Η Βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό
γλυκό ψωμί ή κέικ, στο οποίο κατά την παράδοση βάζουμε ένα τυχερό νόμισμα
(φλουρί), πριν ή μετά το ψήσιμο, ανάλογα με τη συνταγή, προς τιμήν του Αγίου
Βασιλείου του Μέγα.Γεννημένος σε πλούσια οικογένεια ο
Βασίλειος ο Μέγας έδωσε την επίγεια περιουσία του στους φτωχούς και συνδέθηκε
έτσι με την παράδοση των δωρεών και των δώρων προς παιδιά ανήμερα της εορτής
του, την 1η Ιανουαρίου.
Η ιστορία της βασιλόπιτα μπορεί να
εντοπιστεί στο παρελθόν και σε ιστορίες που αφορούν πληρωμή φόρων ή λύτρων.
Κατά τη διάρκεια μίας πολιορκίας, οι άνθρωποι κλήθηκαν να πληρώσουν λύτρα και
δώριζαν τα χρυσά τους νομίσματα ή κοσμήματα.
Ο εχθρός ένιωσε το πνεύμα των
ανθρώπων και επέστρεψε τα πολύτιμα αντικείμενα, αλλά ήταν αδύνατο να
επιστραφούν στους αρχικούς ιδιοκτήτες τους. Η αποστολή έπεσε στον Βασίλειο τον
Μέγα να κάνει την αναδιανομή του πλούτου με ίσο τρόπο.
Ο Άγιος έψησε τα κοσμήματα σε
καρβέλια ψωμί και τα διάνειμε σε κάθε νοικοκυριό και ως εκ του θαύματος, τα
αντικείμενα επέστρεψαν δίκαια στους ιδιοκτήτες τους. Σήμερα, το άτομα που βρίσκει το
τυχερό νόμισμα στο κομμάτι της βασιλόπιτας, λένε θα είναι τυχερός για όλη τη
χρονιά.
Ο επικεφαλής του νοικοκυριού αρχικά
χαράσσει ένα σταυρό σε όλη τη Βασιλόπιτα -τη σταυρώνει- πριν κόψει ένα κομμάτι
για κάθε πρόσωπο που είναι «παρών». Παραδοσιακά το πρώτο κομμάτι είναι
για τον Χριστό, έπειτα για την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, τους φτωχούς, του
σπιτιού και έπειτα, συνήθως η σειρά είναι από τον μεγαλύτερο προς τον
μικρότερο.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές και
συνταγές της βασιλόπιτας, ανάλογα και την περιοχή της Ελλάδας. Όλες πάντως
περιέχουν ζάχαρη και κάποιο στολισμό στην κορυφή.Η παρακάτω συνταγή έχει «καταγωγή»
από τη Σμύρνη της Μικρές Ασίας, όπου σύμφωνα με την παράδοση, η κυρά του
σπιτιού θα κοσμούσε τη Βασιλόπιτα με τη σφραγίδα του δικέφαλου αετού, το
σύμβολο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η Συνταγή για την Βασιλόπιτα της Σμύρνης
Υλικά
226-γρ. (2 sticks) βούτυρο,
χωρίς αλάτι
255-γρ. ζάχαρης
2 -κουταλιές ψιλοκομμένο
πορτοκάλι
2-κουταλιές κονιάκ
720-γρ. αλεύκαστο αλεύρι για
όλες της χρήσεις
1-κουταλάκι baking powder
1-κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2-κουταλάκι αλάτι
1-ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1-αυγό, χτυπημένο
1/2-φλιτζάνι κουκουνάρια
ή ολόκληρα
γαρίφαλα Σουσάμι, είτε λευκό, είτε
μαύρο
1-νόμισμα
Εκτέλεση
Σε μια κούπα ενός κανονικού μίξερ,
χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να γίνει ελαφρύ και αφράτο. Προσθέστε
τα ξύσματα πορτοκαλιού και το κονιάκ και χτυπήστε μέχρι να δέσουν τα υλικά. Σε μία μεγάλη κούπα χτυπήστε μαζί το
αλεύρι, το baking powder και τη μαγειρική σόδα, καθώς
και το αλάτι.
Προσθέστε το μείγμα αυτό ανά ένα
τρίτο τη φορά, σε εναλλαγή με το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη
και να μπορεί να ζυμώνεται χωρίς να κολλάει στα δάχτυλά σας. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερο
αλεύρι, αλλά να είστε προσεκτικοί μη βάλετε πάρα πολύ ή να «ταλαιπωρήσετε» πολύ
τη ζύμη καθώς θα γίνει πολύ σκληρή.
Αφήστε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» και
σπιράλ και βάλτε το νόμισμα. Να το έχετε πρώτα πλύνει καλά και στεγνώσει και
έπειτα να το τυλίξτε σε αλουμινόχαρτο, πριν το τοποθετήσετε εντός της
βασιλόπιτας. Έπειτα, λαδώστε καλά ένα μεγάλο
στρογγυλό ταψί ή φύλλο. Περάστε με ένα πινέλο, την κορυφή της βασιλόπιτας με το
χτυπημένο αυτό και διακοσμήστε με τα κουκουνάρια ή τα γαρίφαλα, ακολουθώντας το
κυκλικό σχήμα.
Ραντίστε τους σπόρους σουσαμιού.
Πιέστε τη βασιλόπιτα με το χέρι σας προσεκτικά, αν θέλετε. Με ένα πιρούνι
επίσης μπορεί να φτιάξετε κάποιο μοτίβο για στολισμό της. Ψήστε στους 350 βαθμούς για πάνω από
45 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσει χρυσαφένιο καφέ χρώμα. Αφήστε να κρυώσει τελείως
πριν την κόψετε.
Καλή Χρονιά, με Υγεία Σε όλους!
Είτε βρείτε το φλουρί, είτε όχι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου