17 Ιουλίου, 2019

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΕΓΚΑ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΣΑΛΒΙΝΙ


Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι υποχώρησε στο αίτημα να μιλήσει στο κοινοβούλιο σχετικά με τις καταγγελίες ότι το κόμμα του, η Λέγκα, επιδίωξε να λάβει παρανόμως χρηματοδότηση από τη Ρωσία, εξηγώντας ότι θα απαντήσει σε ερωτήσεις για το θέμα αυτό κατά την τακτική συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και το Κίνημα 5 Αστέρων, ο εταίρος της Λέγκας στον κυβερνητικό συνασπισμό, πίεζαν τον Σαλβίνι να ενημερώσει το κοινοβούλιο αφότου ο αμερικανικός ιστότοπος BuzzFeed μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ένας συνεργάτης του προσπάθησε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για το κόμμα μέσω μιας πετρελαϊκής συμφωνίας με τη Ρωσία.

Ο BuzzFeed δημοσίευσε απομαγνητοφωνημένα κείμενα από τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της Μόσχας και στην οποία συζητήθηκε αυτή η πετρελαϊκή συμφωνία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι κλείστηκε όντως κάποια συμφωνία και ο Σαλβίνι αρνείται ότι γνώριζε για τη συνάντηση ή ότι ο συνεργάτης του, ο Τζανλούκα Σαβοΐνι, ενεργούσε εξ ονόματός του.

Ο Τζανλούκα Σαβοΐνι απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την υπόθεση, για την οποία διενεργείται προκαταρκτική έρευνα. Οι εισαγγελείς του Μιλάνου του πήραν κατάθεση την Δευτέρα, όμως εκείνος άσκησε το δικαίωμά του να τηρήσει σιωπή, ανέφεραν δύο πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης.

Ο Σαλβίνι από την πλευρά του αρνείται ότι η Λέγκα έλαβε οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τη Μόσχα και απειλεί ότι θα καταθέσει μήνυση σε βάρος οποιουδήποτε τον κατηγορήσει για τέτοιο αδίκημα. Τα ιταλικά πολιτικά κόμματα είναι παράνομο να δέχονται χρηματοδότηση από το εξωτερικό.

"Ασφαλώς θα πάω στο κοινοβούλιο. Πηγαίνω εκεί δύο φορές την εβδομάδα για την ώρα των επίκαιρων ερωτήσεων και απαντώ για ο,τιδήποτε γνωρίζει ο άνθρωπος", ειρωνεύτηκε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γένοβα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο θέλουν να κάνει ο Σαλβίνι μια λεπτομερή ανακοίνωση, αντί να χρησιμοποιήσει αυτήν την ώρα των επίκαιρων ερωτήσεων, στην οποία ο χρόνος της απάντησης είναι αυστηρά περιορισμένος στα τρία λεπτά.

Ο Σαλβίνι αρνείται ότι συνεργάζεται στενά με τον Σαβοΐνι, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός φιλορωσικού πολιτιστικού οργανισμού. Όμως οι ιταλικές εφημερίδες έχουν δημοσιεύσει πολλές φωτογραφίες στις οποίες εικονίζονται μαζί – σε κάποιες, κατά τη διάρκεια ταξιδιών τους στη Μόσχα.

Ο Σαβοΐνι φωτογραφήθηκε επίσης σε ένα επίσημο δείπνο στη Ρώμη αυτόν τον μήνα, προς τιμή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού ανέφερε την Κυριακή ότι ο ίδιος ο αντιπρόεδρος ζήτησε να προστεθεί ο Σαβοΐνι στον κατάλογο των προσκεκλημένων, κάτω όμως που ο Σαλβίνι αρνείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: