23 Μαΐου, 2019

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

 

«Αντισυνταγματική» χαρακτήρισε την απόφαση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προκηρύξει εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος του ουκρανικού κοινοβουλίου, Αντρίι Παρουμπίι, δημιουργώντας σκηνικό πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα, λίγο μετά την ορκωμοσία του, τη διάλυση του κοινοβουλίου και τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, θέλοντας να μειώσει την κοινοβουλευτική επιρροή του πρώην προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο.

Η προοπτική προκήρυξης πρόωρων εκλογών προκάλεσε την παραίτηση του πρωθυπουργού Βολοντιμίρ Γκρόισμαν, ο οποίος ανήκε στο συνασπισμό του Ποροσένκο. Με βάση το Σύνταγμα, το κοινοβούλιο έχει την αρμοδιότητα να ορίσει τον πρωθυπουργό. 

Ο Ζελένσκι όμως δεν έχει κοινοβουλευτική ομάδα που θα του επέτρεπε να σχηματίσει μια κυβέρνηση πιστή στον ίδιο, τουλάχιστον μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

Η ανακοίνωση συνοδεύτηκε από δύο νομοσχέδια που στερούν την ασυλία όσων βουλευτών διώκονται, απαγορεύουν στους αξιωματούχους να πλουτίζουν παράνομα και τροποποιούν τον εκλογικό νόμο.

Ωστόσο, χθες Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τις βαθύτατες διαφωνίες του αναφορικά με τις εξαγγελίες Ζελένσκι, ενώ αρνήθηκε οποιεσδήποτε συνομιλίες για τροποποίηση της εκλογικής διαδικασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: