15 Απριλίου, 2019

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΣΑΝ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ Η GOOGLE

 

Ο τεχνολογικός γίγαντας καταγράφει τις τοποθεσίες των ανθρώπων παγκοσμίως. Τώρα, οι ανακριτές το χρησιμοποιούν για να βρουν υπόπτους και μάρτυρες κοντά σε εγκλήματα, κινδυνεύοντας όμως να παγιδεύσουν κάποιον αθώο.

Οπως γράφει η εφημερίδα «New York Times», όταν αστυνομικοί σε προάστιο του Φοίνιξ Αριζόνα συνέλαβαν έναν εργαζόμενο σε αποθήκη, ερευνώντας έναν φόνο τον περασμένο Δεκέμβριο, στηρίχθηκαν σε μία νέα τεχνική που τους έλυσε τα χέρια όταν είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Η Αστυνομία είπε στον ύποπτο Χορσέ Μολίνα, όταν είχαν δεδομένα από το τηλέφωνό του ότι βρισκόταν στην τοποθεσία που ένας άνδρας πυροβολήθηκε πριν εννέα μήνες. Τον βρήκαν μετά από εισαγγελικό ένταλμα ερεύνης προς την Google να δώσει πληροφορία για όλες τις συσκευές που είχαν ηχογραφημένες συνομιλίες και μηνύματα στην περιοχή.

Οι ανακριτές είχαν επίσης άλλα περιστασιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του βίντεο ασφαλείας κάποιου που πυροβόλησε από ένα λευκό «Honda Civic», το ίδιο μοντέλο που κατείχε ο κ. Μολίνα, αν και δεν μπορούσαν να δουν την πινακίδα ή τον εισβολέα.

Αλλά αφού πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα στη φυλακή, ο κ. Μολίνα αφέθηκε ελεύθερος καθώς η υπόθεση σε βάρος του κατέρρευσε όταν οι ανακριτές είχαν νεότερες πληροφορίες.

Μόλις τον περασμένο μήνα η Αστυνομία συνέλαβε έναν άλλο άντρα: τον πρώην φίλο της μητέρας του, ο οποίος μερικές φορές χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο του κ. Μολίνα.

Τα εντάλματα, τα οποία αντλούν από την αχανή βάση δεδομένων της Google, που αποκαλείται Sensorvault, μετατρέπουν την επιχείρηση εντοπισμού των θέσεων των χρηστών κινητών τηλεφώνων σε ψηφιακό κλοιό για την επιβολή του νόμου.

Η περίπτωση της Αριζόνα αποκαλύπτει ότι η τεχνική αυτή μπορεί να λύσει προβλήματα, αλλά και να παγιδεύσει αθώους. Και παράλληλα εγείρονται σοβαρές ανησυχίες παραβίασης της ιδιωτικότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: