12 Δεκεμβρίου, 2018

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΛΟΥΤ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 

Δεν αναμένουν θεαματικές εξελίξεις στη Λευκωσία ενόψει της καθόδου της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται στο νησί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο για επαφές με τις δύο πλευρές, αλλά και με την ειδική σύμβουλο του Αντόνιο Γκουτέρες, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ωστόσο, παραμένει ακόμη άγνωστο στο πώς θα κινηθεί και αν θα φέρει μαζί της οποιεσδήποτε νέες ιδέες για συγκρότηση των περιβόητων «όρων αναφοράς» που έθεσε ως προϋπόθεση ο ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στη Λευκωσία η κ. Λουτ θα επιδιώξει μέσα από το νέο κύκλο των επαφών της με τα διάφορα μέρη, να διαμορφωθεί μία συμφωνημένη ατζέντα ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί. 

Δηλαδή, ως προς το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση και για ποια θέματα. Ουσιαστικά, η Τζέιν Χολ Λουτ, εκτιμάται ότι θα επιδιώξει να συστηματοποιήσει τα όσα άκουσε κατά την προηγούμενη επίσκεψή της στο νησί για να καταλήξουν τα δύο μέρη σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, μετά την άφιξή της στην Κύπρο, η Τζέιν Χολ Λουτ θα παρακαθίσει κατά το προσεχές Σαββατοκύριακο σε σύσκεψη με την Αναπληρωτή Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Καθώς και Ειδική του Αντιπρόσωπο στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το Κυπριακό, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψή της.

Επόμενος σταθμός η Τουρκία
Ιδιαίτερα καθοριστικό θα είναι το ταξίδι της Τζέιν Χολ Λουτ στην Τουρκία, το οποίο θα ακολουθήσει κατά πάσα πιθανότητα της επίσκεψής της στην Κύπρο. 

Η επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Άγκυρα θα ρίξει φως ως προς το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια για επιτυχή κατάληξη της νέας προσπάθειας.

Η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα Τετάρτη στη Νέα Υόρκη με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργο Κατρούγκαλο. 

Ο κ. Κατρούγκαλος συναντήθηκε, τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, με τον ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο συντονισμού Αθηνών και Λευκωσίας, ενόψει και της συνάντησης του Έλληνα αξιωματούχου με την Τζέιν Χολ Λουτ.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία ενημέρωσε τον Κύπριο ΥΠΕΞ για την πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Τζέιν Χολ Λουτ.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε δηλώσεις του το βράδυ της Δευτέρας μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό της διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε ότι:

Η Λευκωσία είναι έτοιμη για την επί της ουσίας συζήτηση των «όρων αναφοράς» που θα ξεκινήσει με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Ερωτηθείς αν η κ. Λουτ θα επιδιώξει κοινή συνάντηση με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «αν θα είναι μια ή περισσότερες συναντήσεις δεν μπορούμε να το προκαταλάβουμε. 

Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι η κ. Λουτ θα μείνει στην Κύπρο μερικές ημέρες. Περίπου 3-4 ημέρες. Επομένως θα έχει το περιθώριο να διεξέλθει την αποστολή της με τον τρόπο που εκείνη θα παρουσιάσει ότι πρέπει να προχωρήσουμε».

Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα ο κ. Προδρόμου είπε ότι «δεν έχουμε βγει εκτός κάποιου χρονικού πλαισίου. Τουναντίον, στόχος ήταν το συντομότερο δυνατό να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς και εφόσον υπάρξει η ετοιμότητα από όλες τις πλευρές.

Δηλαδή και από την τουρκική πλευρά, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε στους όρους αναφοράς. Ενδεικτικά είχε αναφερθεί ότι θα μπορούσε αυτό να γίνει μέχρι το τέλος του έτους. Είμαστε ακόμη πριν από το τέλος του έτους», είπε.

Απουσίες με μηνύματα
Από τη σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας στο Προεδρικό υπήρξαν δύο ηχηρές απουσίες Του εκπροσώπου του ΑΚΕΛ, Τουμάζου Τσελεπή και του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη.

Οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Κυπρίου Προέδρου, γιατί διαφωνούν, σύμφωνα με το περιβάλλον τους με τους τελευταίους χειρισμούς του και συγκεκριμένα με τις ιδέες του για χαλαρή και «αποκεντρωμένη» ομοσπονδία. Λόγω απουσίας στο εξωτερικό δεν παρέστη ούτε ο Πόλυς Πολυβίου.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Παναγιώτης Δημητρίου, ο Νίκος Κλεάνθους, ο Μάριος Ηλιάδης, ο Κρις Τριανταφυλλίδης.

Καθώς και οι ακαδημαϊκοί Κωνσταντίνος Κόμπος και Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης. Παρόντες ήταν επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Κυριάκος Κούρος και υπηρεσιακοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια: