20 Οκτωβρίου, 2018

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΞ ΤΣΙΠΡΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

«Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου  για να διασφαλίσω  την ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναλαμβάνοντας ρόλο υπουργού Εξωτερικών, αλλά στην Αν. Μεσόγειο.

Οι κινήσεις της Τουρκίας προκαλούν ήδη αναβρασμό και όλα δείχνουν ότι σε αυτό το πεδίο θα γίνει και η πρώτη δοκιμασία του πρωθυπουργού στο νέο του ρόλο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Η Τουρκία έχει επιλέξει την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για τους υδρογονάνθρακες της Αν. Μεσογείου, προγραμματίζοντας γεώτρηση ως τα τέλη του μήνα σε σημείο που δεν έχει προαναγγελθεί.

Ενώ ήδη έχει δεσμεύσει με παράνομη Navtex θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει και κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για έρευνες από το ωκεανογραφικό σκάφος «Barbaros».

Ήδη η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» έχει λάβει εντολή να πλεύσει από την Κύπρο στην περιοχή δυτικά της Μεγαλονήσου, όπου κινείται το «Barbaros» για να εποπτεύσει τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες την πρώτη του ανακοίνωση επί υπουργίας Τσίπρα, για να τονίσει ότι «η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και να υπενθυμίσει στην Άγκυρα ότι:

«Η ευθύνη έκδοσης της σχετικής Navtex ανήκει στην αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών».Οι τουρκικές κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου, που αναμένεται, σύμφωνα με τις διαθέσιμες ως τώρα πληροφορίες.

Ώστε να οδηγήσει στην πρώτη γεώτρηση από το τουρκικό, πλωτό γεωτρύπανο της Άγκυρας, το «Fatih» («Πορθητής») σε περιοχή της Αν. Μεσογείου που δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη.

Τελευταίες αναφορές τουρκικών ΜΜΕ κάνουν λόγο για γεώτρηση στα ανοικτά της Αλάνιας, στην επαρχία της Αττάλειας, βορειοδυτικά της Κύπρου. 

Άλλες πληροφορίες προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι η γεώτρηση ενδέχεται να γίνει σε κάποιο από τα οικόπεδα 8 ή 9 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Γεγονός είναι, πάντως, ότι η Άγκυρα επιχειρεί να προσδώσει υψηλό συμβολισμό σε αυτή τη γεώτρηση, την πρώτη στην Αν. Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Νετζντέτ Παμίρ, δήλωσε ότι η γεώτρηση θα αρχίσει στις 29 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής εορτής της Τουρκίας.

Ουάσιγκτον και Παρίσι παρακολουθούν πολύ στενά τις εξελίξεις, καθώς μάλιστα οι Exxon Mobil και Total έχουν προγραμματίσει μέχρι το τέλος του έτους την έναρξη δικών τους γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Διπλωματικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι η ενίσχυση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο από τον Ερντογάν και η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στην περιοχή, με την έναρξη γεωτρήσεων, είναι η «απάντηση» της Άγκυρας στο «βάλτωμα» των προσπαθειών για την εκκίνηση νέων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Πιθανότατα η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει με εντονότερο τρόπο τις διεκδικήσεις της στον ορυκτό πλούτο της Αν. Μεσογείου, ώστε να επαναφέρει παλαιότερες προτάσεις της για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων από Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ακόμη και αν δεν υπάρχει μια συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Οι δυτικές πρωτεύουσες, με πρώτη την Ουάσιγκτον, που εξέδωσε και νέα σχετική ανακοίνωση, αναγνωρίζουν πλήρως τα δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ και αποθαρρύνουν τις επιθετικές κινήσεις αμφισβήτησης αυτών των δικαιωμάτων από την Τουρκία.

Για τον πρωθυπουργό και νέο ΥΠΕΞ, Αλέξη Τσίπρα, οι εξελίξεις των επόμενων ημερών θα είναι αρκετά κρίσιμες, καθώς είναι διαπιστωμένο από την ιστορική εμπειρία ότι σε περιόδους πολιτικών ανακατατάξεων και αλλαγών η Άγκυρα πάντα δοκιμάζει τις προθέσεις της Αθήνας, ενίοτε και με ακραίες κινήσεις, όπως συνέβη στην περίπτωση της κρίσης στα Ίμια.

Διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας δεν θα φθάσει στα όρια πυροδότησης ενός θερμού επεισοδίου, αλλά ο Ερνογάν δεν παύει να θεωρείται απρόβλεπτος «παίκτης»…


Δεν υπάρχουν σχόλια: