18 Οκτωβρίου, 2018

ΤΡΙΓΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΓΚΟΥΤΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

 

Υπάρχουν κάποια αρνητικά στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης στην πρώτη του τοποθέτηση.

Και καθώς η συζήτηση επικεντρώνεται στις αναφορές του Αντόνιο Γκουτέρες για τα ενεργειακά, η Κυβέρνηση σπεύδει να δώσει τη δική της ερμηνεία.

Σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΕΞ Χριστοδουλίδη, στο ΡΙΚ, ο ΓΓ ΟΗΕ μπορεί να μην κατονόμασε την Τουρκία αλλά την υπονοούσε.

Στα θέματα της ενέργειας ο Ν. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «μπορούσε να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία, όπου θα καταγραφόταν ξεκάθαρα το τι πράττει εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών επκεντρώνεται στην παράγραφο 23 της Έκθεσης Γκουτέρες για να πει πως: «Ο ΓΓ του ΟΗΕ χρησιμοποιεί τη φράση ‘’all parties’’, κι όχι ‘’sides’’. Στα ‘’all parties’’ περιλαμβάνεται και η Τουρκία. 

Θα προτιμούσαμε να γινόταν συγκεκριμένη αναφορά στην Τουρκία και στην ανάγκη σεβασμού της νομιμότητας και αποφυγής απειλών και χρήσης βίας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν το κάνει αυτό».

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ η Λευκωσία γνωρίζει τον λόγο αν και διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση σημειώνοντας ότι είναι «κάτι που το βλέπουμε στις Εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ».

Συνεχίζοντας ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι θεωρεί «λάθος από μόνοι μας στον δημόσιο διάλογο να δημιουργούμε εικόνα αμφισβήτησης της ΑΟΖ», και συνέχισε: «Σε ποιον αναφέρεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Για παράδειγμα, ποιος έβγαλε χθες βράδυ παράνομη οδηγία προς ναυτιλλόμενους που επηρεάζει και την Κυπριακή Δημοκρατία, και την Ελλάδα, και την Αίγυπτο; Δεν είναι οι Τ/κ, αλλά η Τουρκία που προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες. 

Είναι μήνυμα προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Δεν πρέπει από μόνοι μας –δεν λέω εσκεμμένα– να θέτουμε υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Η Τουρκία με αυτές τις ενέργειες προκαλεί ένταση. Στέλνουμε πρόσκληση προς την Τουρκία να έρθει να καθορίσουμε τις θαλάσσιες ζώνες μας, όπως έχει γίνει και με τα άλλα γειτονικά κράτη».

Στα αρνητικά που περιέλαβε στη δική του λίστα ο ΥΠΕΞ η παράλειψη του ΓΓ ΟΗΕ να αναφερθεί στα όσα προηγήθηκαν του διορισμού Λουτ: «Έπρεπε να υπάρχει αναφορά στην προσπάθεια που έκανε τον Φεβρουάριο – Μάρτιο για αποστολή μιας προσωπικότητας από τη Γαλλία.

Αλλά υπήρξε απόρριψη από την τουρκική πλευρά, λόγω της εθνικότητας της εν λόγω προσωπικότητας. Θεωρούμε ότι αυτό έπρεπε να καταγραφόταν στην Έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο Ν. Χριστοδουλίδης άδραξε την ευκαιρία να απαντήσει και σε διάφορα άλλα σχόλια που έγιναν για την έκθεση Γκουτέρες όπως το ότι δεν αναφέρεται στη μορφή της λύσης: 

«Είναι σημαντικό να δούμε την Έκθεση από την αρχή, διότι έχω την εντύπωση ότι πολλές αναφορές που γίνονται για την Έκθεση δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα. Kατ’ αρχάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ξεκινά με αναφορά στο Ψήφισμα 2430 του 2018. 

Αυτό το Ψήφισμα στην προοιμιακή του παράγραφο αναφέρεται στη μορφή λύσης του Κυπριακού, που είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Επίσης, στη σχετική παράγραφο 12 αναφέρεται στις Καλές Υπηρεσίες του ΟΗΕ. Οι Καλές Υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αφορούν και τη βάση λύσης του Κυπριακού. 

Η καθοδήγηση που παίρνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο πλαίσιο των Καλών του Υπηρεσιών είναι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Επομένως, δεν τίθεται θέμα ότι δεν υπάρχουν αναφορές στη μορφή λύσης του Κυπριακού»

Σ’ ό,τι αφορά το θέμα των χρονοδιαγραμμάτων, ο ΥΠΕΞ καλεί όλους να θυμηθούν ότι «το 2004 εμείς δεχτήκαμε χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία. Ήταν μετά από δική μας αποδοχή που μπόρεσε ο ΓΓ ΟΗΕ να κάνει κάτι τέτοιο. Δεν έχει καμιά σχέση αυτό που αναφέρει στην έκθεσή του με αυτό που έγινε το 2004».

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τη φράση «όροι αναφοράς», ο ΥΠΕΞ είπε ότι «παραπέμπουν σε επιβεβαίωση των συγκλίσεων, διότι αν δεν επιβεβαιωθούν οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχτεί και τα 6 σημεία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, τότε δεν θα υπάρχει το έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων συνεχίζονται
Οι αντιδράσεις από πλευράς κομμάτων για το περιεχόμενο της έκθεσης Γκουτέρες για το Κυπριακό συνεχίστηκαν και χθες με την Κυβέρνηση να δέχεται εκ νέου πυρά από την αντιπολίτευση.

Το ΑΚΕΛ σημειώνει πως η έκθεση του ΓΓ ΟΗΕ «δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και για αυτοδικαίωση, αλλά για προβληματισμό πρωτίστως σχετικά με το τι πρέπει να γίνει». 

Για δεύτερη μέρα το ΑΚΕΛ υποδεικνύει ότι ο ΓΓ «δεν έχει πεισθεί ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση των διαπραγματεύσεων» και εκφράζει και πάλι προβληματισμό για τις αναφορές στο φυσικό αέριο.

Κατηγόρησε τον ΥΠΕΞ πως τα όσα είπε «αν δεν εκπηγάζουν από πολιτικές σκοπιμότητες, σημαίνει ότι η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει τα μηνύματα».

Η ΕΔΕΚ τονίζει πως «αντί η Κυβέρνηση με σωστές τοποθετήσεις να διευκολύνει τη διαφοροποίηση των επικίνδυνων και ανησυχητικών σημείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση, με τους πανηγυρισμούς την αποδέχεται ως έχει».

Η Αλληλεγγύη σημειώνει πως η έκθεση Γκουτέρες κινείται στη λογική του «απ’ όλα έχει το πανέρι» με μόνο ζημιωμένο την Κύπρο και το πρόβλημά της.

Το ΕΛΑΜ από την πλευρά του, επισημαίνει ότι η εκτίμηση της Κυβέρνησης πως οι αναφορές ΓΓ ΟΗΕ για τα ενεργειακά δεν αφορούν την ΚΔ, θυμίζει τη λαϊκή ρήση «τους φτύνουν και αυτοί λένε ότι βρέχει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: