01 Οκτωβρίου, 2018

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΛΟΓΩ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ


Πάνω από 90% ψήφισαν υπέρ της αλλαγής ονομασίας της ΠΓΔΜ, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών με την Ελλάδα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς το ΝΑΤΟ για την χώρα τους, ωστόσο, η χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα καταδεικνύει τα εμπόδια που παραμένουν ακόμη.

Ο Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, ήλπιζε σε ισχυρή συμμετοχή υπέρ του «Ναι» ώστε να έχει, μεταξύ άλλων, και την δυναμική επί του Κοινοβουλίου για τις απαιτούμενες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε πάνω από το 97% των εκλογικών τμημάτων, 91,3% ψήφισαν «Ναι» για την αλλαγή ονομασίας, αλλά η συμμετοχή ήταν μόλις 36,8%.

Οι οπαδοί του «Όχι», που είχαν απευθύνει έκκληση «μποϊκοτάζ» στο δημοψήφισμα πανηγύριζαν, αν και ο κ. Ζάεφ έκανε λόγο για επιτυχία. «Ο λαός έκανε μία σπουδαία επιλογή και είπα ‘Ναι’ στο μέλλον μας. 

Είναι καιρός οι νομοθέτες να ακολουθήσουν την φωνή του λαού και να παρέχουν υποστήριξη» δήλωσε. «Δεν θα υπάρξει καλύτερη συμφωνία με την Ελλάδα ή μία εναλλακτική για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Επεσήμανε δε ότι θα επιδιώξει να εξασφαλίσει τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνται στη Βουλή για τις συνταγματικές αλλαγές. Αν αποτύχει, σημείωσε, ή μόνη εναλλακτική θα είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η Ρωσία εξέφρασε την ελπίδα πως η κατάσταση στην ΠΓΔΜ θα εξελιχθεί με βάση τον νόμο, αφού το δημοψήφισμα που διεξήχθη εκεί για την αλλαγή του ονόματος της χώρας δεν συγκέντρωσε συμμετοχή πάνω από 50%

«Παρακολουθούμε από κοντά και φυσικά πιστεύουμε πως όλες οι διαδικασίες θα πρέπει να παραμείνουν εντός του πλαισίου του νόμου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Επικοινωνία με τον κ. Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο Ελληνας πρωθυπουργός, επαίνεσε τον Σκοπιανό ομόλογό του «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα «παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Παράλληλα υπογράμμιζε ότι «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση», επισημαίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόμενο στο δημοψηφισμα στην ΠΓΔΜ.

Η Πειραιώς προσθέτει: «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι:

Η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε χαμογελαστός εμπρός στις κάμερες και είπε πως θα φέρει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βουλή της χώρας, καθώς, επεσήμανε το αποτέλεσμα το έκριναν αυτοί που συμμετείχαν και όχι αυτοί που απείχαν. 

Έκανε λόγο για «επιτυχία για την δημοκρατία και για μία Ευρωπαϊκή ‘Μακεδονία’». Πρόσθεσε ότι αναμένει από τους βουλευτές του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE να σεβαστούν τη βούληση του λαού στο δημοψήφισμα.

«Διαφορετικά θα χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο εργαλείο, τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Τώρα η βούληση εκείνων που ψήφισαν ‘Ναι’ στο δημοψήφισμα θα πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική δραστηριότητα στο νομοθετικό σώμα».

Ανέφερε ότι τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την τελική ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του VMRΟ DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοφσκι δήλωσε πως ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. 

Το αποτέλεσμα δεν αποτελεί μόνον ήττα για τη συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για την εγκληματική διακυβέρνησης της χώρας , ανέφερε.

Ερωτηθείς αν θα αποδεχθεί τις πρόωρες εκλογές ανέφερε πως ο κ. Ζάεφ αντί για πρόωρες εκλογές να ετοιμάζει την πολιτική συνταξιοδότηση του.Η ημέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. 

Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .

Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η ΠΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος των Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι συνεχάρη για την ψηφοφορία στο δημοψήφισμα χωρίς επεισόδια και την ειρηνική και δημοκρατική διαδικασία της ψηφοφορίας.

Οι πολίτες απέδείξαν ότι έχουν το επίπεδο πολιτικού πολιτισμού των δημοκρατικά ανεπτυγμένων χωρών, αλλά κυρίως ανήκουν στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Με την ευκαιρία αυτή, συνεχάρη όλους τους εγχώριους θεσμούς για την ειρηνική εκλογική διαδικασία, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές παρατυπίες.Οι πολίτες έθεσαν τα θεμέλια της μελλοντικής «Μακεδονίας». 

Η φωνή της «κυρίαρχιας» είναι εκείνη που αποφασίζει για το μέλλον αυτής της χώρας. Ελπίζω και ελπίζουμε ότι η απόφαση υπέρ της κυριαρχίας θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Τζαφέρι.

Η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές της ΠΓΔΜ ήταν οριακά υψηλότερη απ’ ότι στις υπόλοιπες περιοχές δείχνουν τα στοιχεία από την εφορευτική επιτροπή του δημοψηφίσματος. Μέχρι τώρα, συνήθως η συμμετοχή στις αλβανικές περιοχές ήταν 10% χαμηλότερη.

Το ποσοστό του ΝΑΙ σε πολλές αλβανικές περιοχές υπερβαίνει το 95%, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές είναι λίγο κάτω από το 90%.

Πάντως από τα παράδοξα του δημοψηφίσματος είναι ότι ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι και ο πρώην πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν διότι δεν υπήρχε το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας:

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. 

Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας 

Καθώς εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους. Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού.

Ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. 

Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες. Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη
Πορεία στο κέντρο της πόλης πραγματοποίησαν αντιδρώντες στη Συμφωνία των Πρεσπών, με αφορμή και το σημερινό δημοψήφισμα στη FYROM. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στις έξι το απόγευμα και ξεκίνησαν την πορεία τους από το άγαλμα του Αριστοτέλη, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Κινήθηκαν στην παραλιακή και από το ύψος του Λευκού Πύργου ανέβηκαν από την οδό Παύλου Μελά στην Τσιμισκή και επέστρεψαν στο σημείο από όπου ξεκίνησαν και αποχώρησαν.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, άτομα ξεκίνησαν μηχανοκίνητη πορεία από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τα σύνορα. Εκεί έφτασαν το μεσημέρι και άλλοι από την περιοχή του Πολυκάστρου με αυτοκίνητα και προέβησαν σε συμβολική διαμαρτυρία στο τελωνείο των Ευζώνων, χωρίς να κλείσουν το δρόμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: