10 Αυγούστου, 2018

NΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

Με μια νέα ανάρτηση ξαναχτυπάει η γνωστή τουρκική ιστοσελίδα Savunma Sanayi St, σε μια προσπάθεια να προπαγανδίσει τις δυνατότητες του συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Bora.

Στην ανάρτηση είναι ο χάρτης του Αιγαίου, με τονισμένες αεροπορικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα που φαίνονται να είναι βεληνεκούς του συστήματος.

Η ιστοσελίδα είναι φερέφωνο του υφυπουργείου αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανυψώσει το εθνικό Τούρκων μέσω των οπλικών συστημάτων της χώρας.

Το Bora είναι ένας τακτικός βαλλιστικός πύραυλος που αναπτύχθηκε από την τουρκική εταιρεία ROKETSAN για να εξυπηρετήσει της ανάγκες του τουρκικού στρατού. 

Δοκιμάστηκε επιτυχώς και τέθηκε σε λειτουργία το Μάιο του 2017. Η έκδοση Bora-2 η οποία θα διαθέτει αρκετά μεγαλύτερο δραστικό βεληνεκές βρίσκεται σε εξελικτικό στάδιο. Η εξαγωγική έκδοση του συστήματος ονομάζεται Khan.

Το όχημα εκτόξευσης Bora μεταφέρει 2 κιβώτια με βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας. Τα βλήματα εκτοξεύονται κάθετα και έχουν βεληνεκές 280 km. 

Το βλήμα φέρει πολεμική κεφαλή βάρους 470-kg υψηλής εκρηκτικότητας ή διασποράς. Για την πλοήγησή του προς το στόχο, χρησιμοποιεί GPS και σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης (INS). 

Ο πύραυλος μπορεί να επαναπροσανατολιστεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Αυτή η δυνατότητα επιτρέπει την κρούση κινούμενων στόχων. Η ακρίβεια του συστήματος κυμαίνεται στα 30-50m CEP. Όσον αφορά τις επιδόσεις και τις δυνατότητες, θεωρείται ισοδύναμο με το ρωσικό σύστημα Iskander-E.

Ο βασικός ρόλος του συστήματος είναι να πλήξει συγκεντρώσεις στρατευμάτων και τεθωρακισμένων οχημάτων, καθώς και άλλοι σημαντικοί στόχοι, όπως αεροδρόμια, θέσεις διοίκησης. 

Συστήματα αεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις υποστήριξης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτός ο βαλλιστικός πύραυλος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση στους βομβαρδισμούς ακριβείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: