09 Αυγούστου, 2018

«ΟΧΙ» ΣΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ ΕΙΠΕ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

 

Πίσω ολοταχώς για τη Γερουσία της Αργεντινής που χθες κλήθηκε να ψηφίσει υπέρ ενός νόμου που θα επιτρέπει τις αμβλώσεις μέσα στις πρώτες 14 εβδομάδες της κύησης.

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, που διήρκεσε για περισσότερες από 15 ώρες, η Γερουσία της χώρας του Πάπα Φραγκίσκου καταψήφισε τελικά το νομοσχέδιο, με 38 ψήφους κατά έναντι 31 υπέρ.

Την ίδια ώρα χιλιάδες υποστηρικτές του νομοσχεδίου φορώντας πράσινα μαντήλια και αντιτιθέμενοι με μπλε μαντήλια περίμεναν, υπό δυνατή βροχή και κρύο, το αποτέλεσμα, παρακολουθώντας τη διαδικασία από γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί έξω απ' τη Γερουσία.

Κατά κύριο λόγο οι συγκεντρώσεις αυτές ήταν ειρηνικές, όμως μετά την ψηφοφορία μικρές ομάδες διαδηλωτών συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, πετώντας βόμβες μολότοφ και στήνοντας πύρινα οδοφράγματα. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση χημικών.

Ήδη η Κάτω Βουλή είχε υπερψηφίσει τον νόμο αυτό και ο πρόεδρος Μαουρίτσι Μάκρι είχε δηλώσει πως θα τον υπογράψει, παρόλο που δεν είναι υπέρ. 

«Ανεξαρτήτως αποτελέσματος σήμερα, η δημοκρατία κερδίζει» δήλωσε πριν την ψηφοφορία.Μέχρι τώρα στην Αργεντινή επιτρέπεται η άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμών ή κινδύνων για την υγεία της εγκύου.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου σημειώνουν ότι η νομιμοποίηση των εκτρώσεων σώζει τις ζωές πολλές γυναικών, ενώ η Καθολική Εκκλησία και άλλες ομάδες εναντιώθηκαν με όλες τους τις δυνάμεις, λέγοντας ότι παραβιάζει τον νόμο που εξασφαλίζει τη ζωή απ' τη στιγμή της σύλληψης.

Πολλές γυναίκες στην Αργεντινή χρησιμοποιούν τη φαρμακευτική ουσία μισοπροστόλη προκειμένου να τερματίσουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Η συγκεκριμένη ουσία χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, αλλά για τις πιο φτωχές γυναίκες το κόστος της είναι απαγορευτικό.

Για πολλές απ' αυτές, οι μέθοδοι για άμβλωση περιλαμβάνουν τη χρήση βελόνας πλεξίματος ή αιχμηρής κρεμάστρας ρούχων για να σπάσει ο αμνιακός σάκος μέσα στη μήτρα. Άλλες πίνουν βότανα ή κάνουν χρήση άλλων φαρμάκων αμφιβόλου ποιότητας που μπορούν να τις οδηγήσουν μέχρι στον θάνατο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: