09 Αυγούστου, 2018

ΡΩΣΙΑ – ΕΛΛΑΔΑ: Ο «ΨΥΧΡΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» ΞΕΚΙΝΗΣΕ!


Η Μόσχα μετά τα συλλυπητήρια σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην Αθήνα. Απαγορεύουν την είσοδο στο «δεξί χέρι» του υπουργού Εξωτερικών. Προκαλούν ξανά πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.

Η Μόσχα πάτησε το κουμπί των αντιποίνων και προχώρησε στην απέλαση δύο Ελλήνων χαμηλόβαθμων διπλωματών, καθώς και στην απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία του Γιώργου Σακελλαρίου διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Νίκου Κοτζιά. 

Συνεχίζοντας έτσι τη στοχοποίηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, τον οποίο οι Ρώσοι θεωρούν βασικό υπαίτιο της ελληνορωσικής διπλωματικής κρίσης. Με άλλα λόγια, η Μόσχα στέλνει μήνυμα στον κ. Κοτζιά ότι είναι ανεπιθύμητος, επιλέγοντας να απαγορεύσει την είσοδο στον πιο στενό του συνεργάτη.

Επί της ουσίας, την ελληνορωσική κρίση διαδέχεται ένας νέος ψυχρός πόλεμος, καθώς η Ρωσία, μετά τα συλλυπητήρια για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, σκληραίνει τη γραμμή της απέναντι στην Αθήνα και απαντά στις απελάσεις των δύο Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας τον περασμένο Ιούλιο, δημιουργώντας έναν νέο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση.

Το υπόμνημα
Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς κλήθηκε -για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα- στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και παρέλαβε το υπόμνημα με το οποίο κοινοποιούνταν η απέλαση των δύο στελεχών της πρεσβείας μας στη ρωσική πρωτεύουσα, καθώς και το «απαγορευτικό» στον Γιώργο Σακελλαρίου.

Επιπλέον, η ρωσική πλευρά προχώρησε σε διάβημα προς τον κ. Φρυγανά, με το οποίο εγκαλεί την Αθήνα για «αντιρωσικές ενέργειες». Αντιδρώντας στην κλήση του Ανδρέα Φρυγανά στη Μόσχα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Αθήνα προκειμένου να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας για τις ρωσικές ενέργειες. 

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα χαρακτήριζαν ασύμμετρη διπλωματικά την κίνηση των Ρώσων και εξηγούσαν ότι για τους δύο Ρώσους που απελάθηκαν από την Αθήνα. 

Και για τους άλλους δύο για τους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα υπήρχαν αποδείξεις για παράνομες δραστηριότητές τους. Πάντως η Αθήνα από τη μεριά της εξετάζει τους τρόπους απάντησης στα ρωσικά αντίποινα.

Σημειώνεται ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες που είχαν απελαθεί από την Αθήνα και τους είχε απαγορευτεί η είσοδος στην Ελλάδα με την κατηγορία της ανάμειξης στα εσωτερικά της χώρας μας (απόπειρα αλίευσης και διακίνησης πληροφοριών). 

Με χρήση αθέμιτων μέσων (χρηματισμός κρατικών αξιωματούχων) είχαν συνδεθεί από την ελληνική πλευρά με τις αντιδράσεις στη Συμφωνία των Πρεσπών και την υποστήριξη των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία.

Μάλιστα τότε οι Ρώσοι κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση ότι προχωρά σε μη φιλικές ενέργειες προς τη Ρωσία για λογαριασμό των ΗΠΑ και μάλιστα συνέδεσαν τη χρονική στιγμή της απέλασης των Ρώσων από την Ελλάδα με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. 

Ωστόσο μέχρι σήμερα το Κρεμλίνο δεν είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα- αντίποινα, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες για την κίνηση της Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: