09 Αυγούστου, 2018

Η ΔΙΑΜΑΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Στις 6 Αυγούστου η τουρκική λίρα είχε ήδη χάσει το 6% της αξίας της – σε τιμή χαμηλού ρεκόρ 10 χρόνων, σε σχέση με το δολάριο (από 5,10 σε 5,42).

Από την 1η Ιανουαρίου η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 27% έναντι του δολαρίου και 35% έναντι του ευρώ. Στις αμέσως επόμενες ημέρες πάντως, βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση με την τιμή της να προσαρμόζεται στα 5,20-5,30 δολάρια.

Το 2013 η αντιστοιχία της τουρκικής λίρας με το δολάριο ήταν 1,90. Αλλά η Τουρκία συνέχισε να δανείζεται δολάρια και ευρώ από τις παγκόσμιες αγορές παρ΄όλο που η αξία του νομίσματος της μειωνόταν συνεχώς.

Από το 2016, το τρέχον οικονομικό έλλειμμα της Τουρκίας αυξήθηκε κατά μέσον όρο στα 12 δισεκατομμύρια δολάρια για να φτάσει στα $57 δισεκατομμύρια τον Απρίλιο του 2018.

Πάντως έκδηλη είναι η ανησυχία πολλών Τούρκων αλλά μόνον στα κοινωνικά δίκτυα, αφού τα τουρκικά Μέσα αποφεύγουν να θίξουν την οικονομική πολιτική του υπερ-υπουργού Οικονομίας- γαμβρού του Ερντογάν- που αποδίδει το πρόβλημα στην «επίθεση παραγόντων του εξωτερικού».

Από τις αιτίες που προκαλούν την οικονομική αστάθεια στην Τουρκία, είναι και η διαμάχη που έχει ξεσπάσει με τις ΗΠΑ και τα αμερικανικά οικονομικά αντίποινα που έχουν επιβληθεί σε δύο Τούρκους υπουργούς για την υπόθεση της συνεχιζόμενης κράτησης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον –έστω και σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Επιπλέον λόγος είναι και η δήλωση της Άγκυρας ότι δεν θα ακολουθήσει την οικονομική πολιτική Τραμπ για εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ούτε θα ακολουθήσει στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Όλες αυτές οι πολιτικές ενδείξεις, δεν δικαιολογούν απόλυτα την οικονομική κρίση στην Τουρκία. Είναι και η συνεχής παρέμβαση των τουρκικών κυβερνήσεων, εδώ και πολλά χρόνια, να παρεμβαίνουν ακόμη και σε καθαρά υποθέσεις του τομέα της ιδιωτικής οικονομίας, με την αιτιολογία της «ανάπτυξης στρατηγικής». 

Ο Soner Cagaptay, (της οικογένειας Beyer) διευθυντής του Τουρκικού Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για θέματα Μεσανατολικής Πολιτικής , επισημαίνει σε άρθρο του στο ειδησεογραφικό ιστότοπο ''Axios'': «Οι οπαδοί του Ερντογάν πιστεύουν στην πολιτική του ότι θα κατορθώσει να κάνει την χώρα τους ''μεγάλη'' και αναγνωρισμένη παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Μουσουλμανική κοινότητα. Κάτι που δεν μπορεί να το επιτύχει κάποιος άλλος».

Την επίλυση του προβλήματος με την κράτηση του πάστορα Μπράνσον και των οικονομικών επιπτώσεων, θα προσπαθήσει να επιλύσει τουρκική αντιπροσωπεία από ανώτερους διπλωμάτες, νομικούς και ειδικούς σε θέματα ενέργειας που βρίσκεται για το λόγο αυτόν στην Ουάσινγκτον, από τις 7 Αυγούστου. 

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο μόλις διορισθείς υφυπουργός Εξωτερικών Sedat Unal. Από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαιώθηκε ότι πριν μερικές ημέρες ήδη είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, χωρίς ωστόσο να διευκρινισθούν περισσότερα.

Σχολιαστές επισημαίνουν πάντως πως η μετριοπαθής αντίδραση Ερντογάν στα αμερικανικά οικονομικά αντίποινα που επιβλήθηκαν στους Τούρκους υπουργούς Δικαιοσύνης Abdulhamit Gul και Εσωτερικών Suleyman Soylu για τον ρόλο τους στην υπόθεση Μπράνσον, έγινε για να μην κλιμακωθεί η κρίση.

Οι αναλυτές πάντως, αποφεύγουν να διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία εξακολουθεί να κρατεί τον Μπράνσον, αλλά και άλλους Αμερικανούς πολίτες με την κατηγορία της κατασκοπίας, με δεδομένες τις μεγάλες εξουσίες που έχει πλέον ο Ερντογάν.

Με δήλωσή του στο Al-Monitor, ο Nicholas Danforth, ανώτερος αναλυτής στο διακομματικό Κέντρο Πολιτικής στο πρόγραμμα για θέματα ασφάλειας της Ουάσινγκτον, υποστήριξε: «Αντί να στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ ο Ερντογάν καλύτερα θα ήταν να έστελνε τον Μπράνσον».

Ο Λαβρόφ θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στην Άγκυρα
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί στις 13 και 14 Αυγούστου την Άγκυρα.

Όπου θα συμμετάσχει σε Σύσκεψη των μονίμων αντιπροσώπων της Τουρκίας στους διεθνείς οργανισμούς και θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα

Η Ζαχάροβα ανέφερε επίσης ότι «στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης προγραμματίζεται ομιλία του υπουργού Εξωτερικών στην σύσκεψη των πρεσβευτών, όπως επίσης και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας με τον οποίο θα έχει συνομιλίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: