06 Αυγούστου, 2018

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ

 

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Άγκυρα ότι σε περίπτωση επιστρέψει η θανατική ποινή θα τερματιστεί η ευρωπαϊκή πορεία. Με πρωτοβουλία του τουρκικού κυβερνητικού κόμματος και των υποστηρικτών του, η θανατική ποινή που καταργήθηκε στην Τουρκία πριν από περίπου δυο δεκαετίες επιστρέφει στο προσκήνιο των εξελίξεων.

Χθες Κυριακή, το Κόμμα Μεγάλης Ενότητας (ΚΜΕ), ο αρχηγός του οποίου εκλέχθηκε στην τουρκική εθνοσυνέλευση από την λίστα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα καταθέσει πρόταση στην βουλή για την επιστροφή της θανατικής ποινής. 

Ο Μουσταφά Ντεστιτζί υπενθύμισε την προηγούμενη δέσμευση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ότι σε περίπτωση που η βουλή ψηφίσει την συνταγματική αλλαγή, ο ίδιος θα την εγκρίνει αμέσως.

«Θα πραγματοποιήσουμε βήματα»
Για το επίμαχο ζήτημα τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν. «Γνωρίζεται την ευαισθησία μου στο ζήτημα της θανατικής ποινής. 

Αν ψηφιστεί στη βουλή δεν τίθεται ζήτημα να μην την εγκρίνω. Θα πραγματοποιήσουμε βήματα για αυτό το θέμα».Για την τελική επιστροφή της θανατικής ποινής στα τουρκικά δρώμενα χρειάζεται τροποποίηση του τουρκικού συντάγματος. 

Και για αυτήν την τροποποίηση η κυβερνητική συμμαχία δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό εδρών στη βουλή. Παρόλα αυτά είναι σε θέση να πραγματοποιήσει «ελιγμούς», όπως π.χ. τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ή την προσέγγιση του Καλού Κόμματος για την επίτευξη του τελικού στόχου.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει η Τουρκία
Η θανατική ποινή καταργήθηκε στην Τουρκία πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν η Άγκυρα έστρεψε την προσοχή της στον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. 

Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν την Άγκυρα ότι σε περίπτωση που τελικά επιστρέψει η θανατική ποινή θα τερματιστεί αυτομάτως η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: