06 Αυγούστου, 2018

ΓΙΑ ΣΑΡΩΤΙΚΟ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

Σε απόλυτη περιδίνηση έχει περιέλθει η κυβέρνηση υπό το βάρος της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και της προσπάθειας συγκάλυψης των ευθυνών, καθώς και των αλλεπάλληλων επικοινωνιακών λαθών που τη συνόδευσαν.

Η εκατόμβη των θυμάτων της καταστροφικής πυρκαγιάς ήλθε για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να προστεθεί σε ένα ιδιαίτερα επιβαρυμένο για την κυβέρνηση πολιτικό περιβάλλον, λόγω των ισχυρών αντιδράσεων της κοινής γνώμης στη συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αλλά και της «κόπωσης» από την τετράχρονη σχεδόν διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. 

Έτσι, πλέον στο παρασκήνιο εκφράζονται εκτιμήσεις πως με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου, στα τέλη Αυγούστου, μπορεί να υπάρξουν μεγάλες ανατροπές στους κομματικούς συσχετισμούς, που θα είναι κρίσιμοι, καθώς προεξοφλείται ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το αργότερο τον Μάιο του 2019, ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ειδικότερα, δεν αποκλείεται διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να φλερτάρει καθαρά με την αυτοδυναμία, αλλά και για πιθανή υποχώρηση των δυνάμεων του κυβερνώντος κόμματος, που στελέχη όλων των παρατάξεων εκτιμούσαν έως πρόσφατα ότι θα κινηθεί σε ποσοστά περί το 25-27%. 

Επίσης, κυρίαρχη είναι η αίσθηση ότι η οργή για την τραγωδία θα ενισχύσει το ΚΚΕ, αλλά και τη Χρυσή Αυγή, ενώ ερώτημα αποτελεί η πορεία του ΚΙΝΑΛ. 

Που μπορεί να ωφεληθεί από την οξεία αντιπολίτευση που ασκεί, αλλά ακόμη και στελέχη του εκφράζουν φόβους πως ενδέχεται να υπάρξει μετακίνηση των αναποφάσιστων ψηφοφόρων απευθείας προς τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκη με το σκεπτικό «να φύγει ο Τσίπρας».

Υπ’ αυτή την έννοια, όπως αναγνωρίζουν συνομιλητές του, ο πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιος ενωπίω με καθοριστικές αποφάσεις, που συμπυκνώνονται εν πολλοίς στα μηνύματα που θα αποστείλει ο επερχόμενος ανασχηματισμός. 

Ο κ. Τσίπρας έχει αναπροσαρμόσει το πρόγραμμά του, και θα παραμείνει εντός Αττικής όλο το επόμενο διάστημα, για συμβολικούς λόγους, αλλά και προκειμένου να διαμορφώσει το παζλ των επερχόμενων αλλαγών. 

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες μετά και την αποδοχή της παραίτησης Τόσκα, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθούν μετά την τυπική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, στις 21 Αυγούστου, αλλά και σίγουρα πριν από το τέλος του μήνα.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός δέχεται επίμονες εισηγήσεις για ένα σαρωτικό ανασχηματισμό και όχι για «διορθωτικές» κινήσεις, όπως προέβλεπε ο σχεδιασμός του πριν από την τραγωδία στο Μάτι, ώστε να εκπεμφθεί το σήμα ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της και επιχειρεί ένα νέο ξεκίνημα στην τελική ευθεία προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ένας «ανασχηματισμός Τόσκα» βγήκε από το κάδρο, ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δυσεπίλυτο σταυρόλεξο, καθώς θα πρέπει να πείσει ότι συμμερίζεται έστω με πρωτοφανή καθυστέρηση την οργή της κοινής γνώμης. 

Αλλά και να λάβει υπόψη ισορροπίες τόσο ενδοκυβερνητικές όσο και εσωκομματικές, καθώς θα πρέπει να διαχειριστεί και την «επόμενη ημέρα» της διαφαινόμενης εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσωπα-κλειδιά

Υπ’ αυτή την έννοια, πρόσωπα-κλειδιά εκ των πραγμάτων αποτελούν:

Ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, παρότι την ευθύνη των χειρισμών τη «μαύρη Δευτέρα» στο Μάτι είχε κατά κύριο λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας. Ο κ. Σκουρλέτης αποτελεί, όμως, εμβληματικό στέλεχος για τον ΣΥΡΙΖΑ και επί σειράν ετών έναν από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα.

Ο υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος. Ο κ. Καμμένος μετά τις εξελίξεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αποτελεί ούτως ή άλλως «βαρίδι» για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Οι δε δηλώσεις του περί ευθύνης των κατοίκων του Ματιού για την εκατόμβη των θυμάτων είναι προφανές ότι θα ακολουθούν την κυβέρνηση τους επόμενους μήνες. Ομως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να υπάρξει έστω προσπάθεια μετακίνησης του κ. Καμμένου σε άλλο υπουργείο χωρίς να διασαλευθεί η κυβερνητική συνοχή.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης μπορεί να έχει «βγει μπροστά» στο εγχείρημα της κυβέρνησης να μετατοπίσει τη συζήτηση από τις ευθύνες για την τραγωδία στα αυθαίρετα, αλλά επί της ουσίας βαρύνεται με τις μεγάλες κυβερνητικές καθυστερήσεις στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Τέλος, σήμα σαρωτικού ανασχηματισμού θα αποτελούσε η μετακίνηση του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου από το υπουργείο Οικονομικών, που όμως θα έχει αντανάκλαση και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είναι άτυπος επικεφαλής των «53+». 

Σε κάθε περίπτωση ο ανασχηματισμός θα συνοδευθεί από την προώθηση νέων προσώπων, όπως ο κ. Γ. Βασιλειάδης και από ανοίγματα, που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει, για παράδειγμα η αξιοποίηση της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: