12 Ιουλίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση: 12-07-2018
-Η ΝΔ κατέθεσε ξανά τροπολογία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τροπολογία για την δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού, κατέθεσε για τρίτη φορά, πριν από λίγο, η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση
H Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πριν από λίγο, για τρίτη φορά από το 2016, ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του Κλεισθένη, την πάγια πρότασή της προκειμένου να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο της κατοικίας τους.

Η τροπολογία προβλέπει οι Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές, στις πρεσβείες και τα προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό. Η πρότασή μας απορρέει εκ του Συντάγματος, είναι σύννομη και μπορεί να εφαρμοσθεί άμεσα, από τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι στοιχειώδης δημοκρατική και εθνική υποχρέωση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και να δοθεί στους Έλληνες του εξωτερικού η δυνατότητα της ψήφου, όπως ισχύει, άλλωστε, σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο»

–Χρηματιστήριο: Σε ήπια ανοδική τροχιά 
στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Ανακάμπτει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, μετά τη χθεσινή υποχώρηση.O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 10:55, διαμορφώνεται στις 753,24 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,88%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 1,55 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,17%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+2,05% στα 30,340 ευρώ), της Grivalia Properties(+1,67% στα 8,530 ευρώ), της Εθνικής (+1,56% στα 0,2610 ευρώ) και της ΔΕΗ (+1,52% στα 1,8680 ευρώ).

Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-0,58% στα 5,130 ευρώ) και της Motor Oil (-0,23% στα 17,520 ευρώ).Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τροφίμων (+2,03%), της Υγείας (+1,67%) και των Τραπεζών (+1,24%), ενώ απώλειες καταγράφει μόνο ο δείκτης των Ταξιδιών (-0,43%).

Ανοδικά κινούνται 29 μετοχές, 5 πτωτικά και 9 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Q&R+2,86% και ΙΑΣΩ+2,83% Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Fieratex-1,82% και Νηρεύς-1,18%.

–Φόβους για επιδημική έξαρση ιλαράς εκφράζει το Ποτάμι
Τέσσερις θάνατοι από ιλαρά και 3.016 κρούσματα της νόσου καταγράφηκαν στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ). Μεταξύ αυτών και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ζητά να μάθει από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό,αν έχουν εντατικοποιηθεί οι εμβολιασμοί ενόψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης της ιλαράς, καθώς κι αν τα νοσοκομεία της χώρας είναι εξοπλισμένα με αντιδραστήρια για τον έλεγχο αντισωμάτων της νόσου για την άμεση επιδημιολογική επιτήρησή της.

Ο βουλευτής ζητά να μάθει επίσης αν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου για τους επαγγελματίες υγείας ως προς τον έλεγχο των αντισωμάτων και τον εμβολιασμό τους, καθώς κι αν έχουν ληφθεί τα μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό πρόληψης κι ελέγχου λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Γιώργος Αμυράς, Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αθήνα, 12.07.2018 / ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ελλάδα έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Από την 1/5/2017 έως και τις 31/5/2018 έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 3.016 κρούσματα ιλαράς και παρά το γεγονός ότι υπήρχε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της ασθένειας στην Ν. Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί αύξηση των κρουσμάτων και στη Βόρεια Ελλάδα. 

Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών) που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. 

Επισημαίνεται ότι συνολικά καταγράφηκαν τέσσερις θάνατοι σε εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η ιλαρά είναι ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και παρουσιάζει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα κυρίως αερογενώς. Το 90% των ανθρώπων που δεν έχουν ανοσία και μοιράζονται τον ίδιο χώρο με ένα μολυσμένο άτομο θα νοσήσουν.
Απαραίτητα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου αποτελούν:

· Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου

· Η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας

· Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών

· Η συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1.Είναι εξοπλισμένα τα νοσοκομεία της χώρας με αντιδραστήρια για τον έλεγχο αντισωμάτων της ιλαράς;

2.Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό πρόληψης κι ελέγχου λοιμώξεων των νοσοκομείων της χώρας για τον περιορισμό εξάπλωσης της νόσου;

3.Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας αποφυγής μετάδοσης της νόσου για τους επαγγελματίες υγείας ως προς τον έλεγχο των αντισωμάτων και τον εμβολιασμό τους;

4.Έχουν εντατικοποιηθεί οι εμβολιασμοί ενόψει της τρέχουσας επιδημικής έξαρσης της ιλαράς;

Ο ερωτών βουλευτής, Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

–Θεσσαλονίκη:Απαγόρευση απόπλου για το καραβάκι 
«Άγιος Γεώργιος» -Έλλειψη ασφαλείας

Σοβαρές ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας διαπίστωσε κλιμάκιο επιθεωρητών στο καραβάκι «Άγιος Γεώργιος», το οποίο εκτελεί τοπικά δρομολόγια από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς Περαία και Νέους Επιβάτες, και αντιστρόφως.

Γι’ αυτό το λόγο στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης αποφάσισαν την απαγόρευση του απόπλου του μέχρι την προσκόμιση βεβαίωσης ότι το καραβάκι είναι αξιόπλοο. Παράλληλα, η Λιμενική Αρχή κινεί τη διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα αναφέρει ότι τοπικό κλιμάκιο επιθεώρησης πλοίων προέβη σε έκτακτη επιθεώρηση του Ε/Γ – Δ/Ρ «Άγιος Γεώργιος» Ν.Π. 8681, κατά την οποία διαπιστώθηκαν «σοβαρές ελλείψεις σε θέματα ασφάλειας του πλοίου και των επιβαινόντων σε αυτό».

Ως εκ τούτου στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης προέβησαν χθες το μεσημέρι στην απαγόρευση απόπλου του «μέχρι προσκόμισης βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα οργανισμό».

-ΕΚΤ: Μείωσε κατά 600 εκατ. ευρώ το όριο 
του ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Στο ποσό των 10,3 δισ. ευρώ όρισε η ΕΚΤ το ανώτατο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, ποσό μειωμένο κατά 600 εκατ. ευρώ.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, «Στις 11 Ιουλίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 10,3 δισεκ. ευρώ έως και την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,6 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.»

Υπενθυμίζεται οτι χθες η ΤτΕ δημοσιοποίησε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) συρρικνώθηκε κατά 23,5% ή κατά €2,24 δισ. τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

–Ταϊλάνδη: Μουσείο θα γίνει το σπήλαιο 
όπου παρέμειναν εγκλωβισμένα τα 12 παιδιά

Το συγκρότημα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη Ταμ Λουάνγκ, από όπου απεγκλωβίστηκαν 12 παιδιά και ο προπονητής τους, αφού παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί 18 ημέρες, πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο, σύμφωνα με το BBC.

Όπως αναφέρουν αξιωματούχοι των σωστικών αρχών, το μουσείο θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίον εκτυλίχθηκε η επιχείρηση διάσωσης και αναμένεται να είναι «μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο» για τη χώρα.

Εξάλλου, τουλάχιστον δύο εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει ταινία η περιπέτεια των παιδιών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των παιδιών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των παιδιών

Το σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ είναι ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα σπηλαίων στην Ταϊλάνδη. Βρίσκεται στους πρόποδες των βουνών που περιβάλλουν μια μικρή πόλη, την Μάε Σάι, στην επαρχία της βόρειας Ταϊλάνδης Τσιάνγκ Ράι, στα σύνορα με την Μιανμάρ (Βιρμανία).

Η περιοχή αυτή δεν είναι ανεπτυγμένη και δεν διαθέτει πολλές τουριστικές δομές. «Η περιοχή θα γίνει ένα ζωντανό μουσείο, για να μαθευτεί πώς εκτυλίχθηκε η επιχείρηση. Θα υπάρχει μια διαδραστική βάση δεδομένων.

Θα γίνει ένα ακόμη σημαντικό αξιοθέατο της Ταϊλάνδης», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρώην κυβερνήτης και επικεφαλής της αποστολής διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν-οτσά έχει προειδοποιήσει ότι θα πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόσο εντός όσο και εκτός του σπηλαίου, για την ασφάλεια των τουριστών.

Δεν είναι σαφές αν το μουσείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο καθώς στην Ταϊλάνδη σημειώνονται συχνά πλημμύρες την εποχή των μουσώνων που διαρκεί από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: