19 Ιουλίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση: 19-07-2018
–Στον ΕΦΚΑ το μεγάλο βάρος για το πλεόνασμα. Αρχίζει και επισήμως η διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019. Με κατεπείγουσα εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. 

Όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να αποστείλουν, μέχρι το τέλος του μήνα, τις προβλέψεις για την πορεία των οικονομικών τους μεγεθών κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης να αγγίξει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 4% του ΑΕΠ.

Και αυτό προκειμένου να προκύψει επαρκής δημοσιονομικός χώρος ώστε να χρηματοδοτηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός για την επόμενη χρονιά, συνολικού ύψους 700 εκατ. ευρώ. Από την εγκύκλιο Χουλιαράκη προκύπτει ότι μεγάλο βάρος στην παραγωγή των πλεονασμάτων της επόμενης χρονιάς θα πέσει στα ασφαλιστικά ταμεία και ειδικά στον ΕΦΚΑ. 

Από αυτόν «ζητείται», όπως προβλέπεται από τους αναλυτικούς πίνακες της εγκυκλίου, να υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 3,278 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι ο «πήχης» του 3,5% του ΑΕΠ αντιστοιχεί σε 6,65 δισ. ευρώ, ουσιαστικά προκύπτει ότι ζητείται από τα ασφαλιστικά ταμεία να παράξουν το μισό πλεόνασμα της νέας χρονιάς.

–Μαξίμου: Παροχές στο «συρτάρι» για τη ΔΕΘ
Η ενίσχυση των σεναρίων περί πρόωρων εκλογών ακριβώς μετά τις νέες διαψεύσεις του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχεί την κυβέρνηση, η οποία από χθες προσπαθεί να πείσει ότι το πακέτο φοροελαφρύνσεων και παροχών που ετοιμάζεται για τη ΔΕΘ, δεν σχετίζεται με το προεκλογικό κλίμα που επικρατεί.

Η πληροφορία ότι ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε χθες στο Πολιτικό Συμβούλιο την πρόθεσή του να κάνει εκλογές στο τέλος της τετραετίας, και ότι αναφέρθηκε όμως στο ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν τον Μάιο παράλληλα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν επιβεβαιώνεται από κυβερνητικές πηγές.

Επικοινωνιακά, η κυβέρνηση διακινεί πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το πακέτο της ΔΕΘ θα είναι στοχευμένο στην – κατά το δυνατόν – ανακούφιση της μεσαία τάξης, χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο ούτε ποια μέτρα θα προωθηθούν και το κυριότερο ποιοι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και ελεύθεροι επαγγελματίες εκπροσωπούν την μεσαία τάξη. 

Ενδεικτικά, τον περασμένο Νοέμβριο, παρουσιάζοντας τα εισοδηματικά και οικογενειακά κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα τον Νοέμβριο του 2017, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε ορίσει ως εκπροσώπους της μεσαίας τάξης τους αμειβόμενους με μικτό οικογενειακό εισόδημα, από 12.000 – 18.000 ευρώ, λέγοντας επί λέξει: 

«Θεωρώ ότι δεν είναι μόνο μέρισμα για τους φτωχότερους των φτωχών. Πιάνει ένα μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης, γιατί εισόδημα 12.000 έως 18.000 ευρώ δεν είναι στα κατώτερα στρώματα».

–Κυρ. Μητσοτάκης: Πληρώνουμε το 
κόστος  της αναξιοπιστίας Τσίπρα

«Νέο μεγάλο ψέμα του κ. Τσίπρα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί εξόδου από τα μνημόνια, τονίζοντας ότι «έρχονται μειώσεις συντάξεων που μακάρι να μην έρχονταν».

«Τρία χρόνια τρώνε πληρώνουμε τις σαχλαμάρες της κυβέρνησης. Πληρώνουμε το κόστος της αναξιοπιστίας τους» ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έφτασε το πρωί στη Σητεία, στο πλαίσιο περιοδείας του στην ανατολική Κρήτη.

Κάτοικοι της πόλης τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο με μαντινάδες, ενώ στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. συναντήθηκε στο λιμάνι της πόλης με μέλη του συλλόγου επαγγελματιών αλιέων Σητείας και άκουσε τα προβλήματά τους. 

Αμέσως μετά επισκέφθηκε το δημαρχείο όπου ενημερώθηκε από τους παραγωγικούς και τους επιστημονικούς φορείς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μερικά από τα θέματα που του έθεσαν ήταν η υπερφορολόγηση, η κακή κατάσταση του οδικού δικτύου αλλά και οι ελλείψεις στις υποδομές Υγείας.

– Φ. Κουβέλης: Επιλογή του Ερντογάν 
η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αποτελεί επιλογή του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί τη διατήρηση του κλίματος έντασης με τη χώρα μας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώτη Κουβέλη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει τον χρόνο αποφυλάκισης τους.

Ο κ. Κουβέλης άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν για 18 μήνες προφυλακισμένοι, ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλυψε ότι δεν επετράπη στην ελληνική πλευρά να εκπροσωπηθεί στον έλεγχο των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτικών.

–Συνελήφθη η γυναίκα που τραυμάτιζε μωρά στον Άγιο Δημήτριο
Στη σύλληψη μίας 55χρονης γυναίκας με την κατηγορία ότι πλησίαζε και τραυμάτιζε μωρά σε συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο των νοτίων προαστίων προέβη η Ελληνική Αστυνομία.

Τη γυναίκα αναγνώρισαν τέσσερις γονείς οι οποίοι είχαν υποβάλει καταγγελίες και προσήλθαν στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Δημητρίου όπου η γυναίκα κρατείται. Η 55χρονη προσήχθη το βράδυ της Τετάρτης ως ύποπτη και σήμερα το πρωί η προσαγωγή της μετετράπη σε σύλληψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, η γυναίκα ερχόταν από τα Λιόσια και κάνοντας βόλτες στο εμπορικό κέντρο εντόπιζε τα μωρά – θύματά της. Στη συνέχεια τα πλησίαζε και χωρίς να γίνεται άμεσα αντιληπτή από τους γονείς τα «χαράκωνε» είτε με τα νύχια της είτε με αιχμηρό αντικείμενο.

–Τουρκία: Ήρθη η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Ήρθη σήμερα το καθεστώς εκτάκτου ανάγκης, το οποίο είχε επιβληθεί στην Τουρκία μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, η οποία εξώθησε την Άγκυρα να εξαπολύσει μια σειρά εκκαθαρίσεων σε κρατικούς και μη θεσμούς.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παρατάθηκε επτά φορές, κάθε φορά για τρίμηνες περιόδους. Η ισχύς της εξέπνευσε στη 01:00 σήμερα, αφού η κυβέρνηση δεν ζήτησε από το τουρκικό κοινοβούλιο να την ανανεώσει.

Με τα αμφιλεγόμενα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πάνω από 110.000 δημόσιοι λειτουργοί καθαιρέθηκαν, αποπέμφθηκαν, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή εκδιώχθηκαν από τις θέσεις τους. 

Παράλληλα πάνω από 1.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους στρατιωτικοί και δημοσιογράφοι, καταδικάστηκαν σε ισόβια, ενώ πάνω από 77.000 άνθρωποι συνελήφθησαν διότι φέρονται να συνδέονται με το δίκτυο του θρησκευτικού κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, στον οποίο η Άγκυρα προσάπτει την ευθύνη για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: