04 Ιουνίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση:4-06-2018
–Δ. Τζανακόπουλος: Στο τερέν της ΠΓΔΜ η μπάλα
Στην πλευρά της ΠΓΔΜ ρίχνει το γάντι η ελληνική κυβέρνηση, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ξεκαθαρίζει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο δικό τους τερέν».

«Η ελληνική κυβέρνηση περιμένει από τον κ. Ζάεφ να κάνει το αποφασιστικό βήμα για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra Channel».

Ο κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε, επιπλέον, ότι «δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον χρόνο επικοινωνίας των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ», ενώ ξεκαθάρισε πως «δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε μέχρι να συμφωνηθούν όλα».

Παράλληλα, διαμήνυσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα, «καταβάλλοντας επίπονες προσπάθειες».

–Νέες αντικειμενικές, ίδιος ΕΝΦΙΑ
Σε προσεκτικές παρεμβάσεις στις τιμές ζώνης των ακινήτων, προκειμένου να μην υπάρξουν ή έστω να είναι οριακές οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες, προχωρά τελικά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται για φέτος στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει μεσοσταθμικές αυξήσεις 20% έως και 30% στις αντικειμενικές αξίες, που θα αποτρέψουν ουσιαστικά αλλαγές στα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Με την κίνηση αυτή ουσιαστικά θα αυξηθεί μεν η τιμή ζώνης ενός ακινήτου, όμως τελικά δεν θα αλλάξει ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του. Ήδη, οι νέες αντικειμενικές αξίες βρίσκονται προ των πυλών. 

Με δεδομένη τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι έως τις 14 Ιουνίου θα πρέπει να έχουν κατατεθεί στη Βουλή όλα τα προαπαιτούμενα και της τέταρτης αξιολόγησης.

Ώστε να μην υπάρξει εμπλοκή στον δρόμο της εξόδου από τα μνημόνια αλλά και στη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν οι νέες αξίες, που θα αλλάξουν το τοπίο στην κτηματαγορά.

Το δεδομένο είναι πλέον ότι με τις νέες αναπροσαρμοσμένες τιμές θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, από τον οποίο πρέπει να βεβαιωθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις από τον εισπρακτικό στόχο (2,65 δισ. ευρώ).

Γεγονός που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο πρέπει να προχωρήσει ταυτόχρονα και στην προσαρμογή των συντελεστών και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης του φόρου.

–Ερντογάν:Την ψήφο των Κούρδων ζήτησε από το Ντιγιάρμπακιρ
Την ψήφο των Κούρδων ζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση χθες Κυριακή στο Ντιγιάρμπακιρ σημειώνοντας ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Είναι αυτό που έχει κάνει τα περισσότερα για την ανοικοδόμηση της περιοχής και για την επίτευξη ειρήνευσης έπειτα από δεκαετίες συγκρούσεων μεταξύ Κούρδων και τουρκικού στρατού.

Ενώπιον χιλιάδων Κούρδων ο Ερντογάν τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 24ης Ιουνίου τόνισε ότι «η περιοχή ζει μια ειρήνη την οποία δεν έχει ξαναδεί στη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών» και «το κράτος δεν ήταν ποτέ πριν τόσο κοντά στους πολίτες».

Οι Κούρδοι αποτελούν τουλάχιστον το ένα πέμπτο του πληθυσμού της Τουρκίας και οι περισσότεροι αναμένεται να ψηφίσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης των Λαών (HDP). 

Το οποίο υπερασπίζεται τα συμφέροντά τους, όμως το AKP μπορεί να βασίζεται σε μια σημαντική στήριξη των συντηρητικών θρησκευτικά Κούρδων.

–ΟΗΕ:Εξελίξεις υπό προϋποθέσεις στο Κυπριακό
Για «εξελίξεις υπό προϋποθέσεις» στο Κυπριακό έκανε λόγο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Ντεμπένζια, ο οποίος ανέλαβε πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό ΡΙΚ, ο Ρώσος διπλωμάτης παραδέχθηκε ότι το Κυπριακό παραμένει σε στασιμότητα. 

Ωστόσο, όπως πρόσθεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας παρακολουθεί την κατάσταση και εκτιμά ότι «για να προχωρήσει η διαδικασία πρέπει πρώτα να γίνουν κάποια πράγματα σε πολιτικό επίπεδο».

Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε στις πολιτικές εξελίξεις των εμπλεκόμενων πλευρών, υπαινισσόμενος τις προσεχείς τουρκικές εκλογές.

–Νεκρός μοτοσικλετιστής έπειτα από πτώση κεραυνού
Τη ζωή του έχασε ένας 50χρονος μοτοσικλετιστής, ο οποίος πιθανότητα χτυπήθηκε από κεραυνό, με αποτέλεσμα να ανατραπεί το δίκυκλό του.

Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου Βαϊοχωρίου του δήμου Βόλβης, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ο άτυχος άνδρας φαίνεται ότι βρέθηκε εν μέσω καταιγίδας. Μετά την πτώση του, μεταφέρθηκε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

–Στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία
Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Επιτροπή θα επεξεργαστεί και θα εξετάσει το σχέδιο νόμου, το οποίο εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα. Το υπουργείο Παιδείας, με τη νομοθετική του παρέμβαση, επιχειρεί να ρυθμίσει:

α).τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας 
των υποστηρικτικών δομών της εκπαίδευσης,

β).την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και

γ).την αυτό-αξιολόγηση των σχολικών μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: