01 Ιουνίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Τελευταία ενημέρωση:1-06-2018
–Δ. Τζανακόπουλος για Σκοπιανό: 
Δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή
 Την εκτίμηση πως «υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή», εφόσον έρθει προς ψήφιση συμφωνία για το ονοματολογικό, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε πως «όταν θα υπάρξει θα ενημερωθούν οι πολιτικές δυνάμεις και ο ελληνικός λαός, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση».

Επανέλαβε παράλληλα ότι «μέχρι να συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα» και τόνισε ότι οι προϋποθέσεις για την εξεύρεση λύσης είναι το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση».

Ερωτηθείς για τη στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, είπε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να θέσει θέμα δεδηλωμένης» και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.

–Μήνας αποφάσεων ο Ιούνιος για τον κ. Τσίπρα
 Ένα τηλεφώνημα περιμένει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τα όσα αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσουν, για να προχωρήσει η συμφωνία στο ζήτημα του ονοματολογικού των Σκοπίων, οι διαπραγματεύσεις όμως για την οικονομία θα χρειαστούν ακόμα πολλά τηλεφωνήματα και συναντήσεις πριν από την τελική συμφωνία.

Η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς παράλληλης διαπραγμάτευσης σε Σκοπιανό και οικονομία και όλα δείχνουν ότι ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας αποφάσεων για τον πρωθυπουργό.

Στις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η κυβέρνηση επιθυμεί και δρομολογεί εξελίξεις, αναμένει όμως τον κ. Ζάεφ να ξεπεράσει τα δικά του, εσωτερικά εμπόδια για να φτάσει στο σημείο των υπογραφών. 

Σε ό,τι αφορά τα δικά του εμπόδια, εδώ στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει και έχει διαμηνύσει σε Ε.Ε και ΗΠΑ ότι θα δώσει το πράσινο φως για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων προς ΝΑΤΟ και Ε.Ε αν τα Σκόπια εγκρίνουν τη συμφωνία επί της αρχής. 

Δεν είναι όμως διατεθειμένος να φέρει συμφωνία στη Βουλή πριν τα Σκόπια ψηφίσουν τις αλλαγές στο Σύνταγμά τους, δηλαδή καμία συμφωνία στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. 

Κυβερνητικές πηγές πάντως επιβεβαιώνουν ότι οι αποφάσεις για το Σκοπιανό θα ληφθούν εντός του Ιουνίου και σίγουρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 28 και 29 του μήνα.

–Συλλαλητήρια για τη Μακεδονία σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας
Τη διεξαγωγή συλλαλητηρίων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε δεκατρείς πόλεις της Ελλάδας, στις 6 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την «Ελληνικότητα της Μακεδονίας», κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν παράλληλες συγκεντρώσεις στην Πέλλα, την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, το Πολύκαστρο, τον Λαγκαδά, τα Νέα Μουδανιά, την Έδεσσα, τη Φλώρινα, την Καστοριά, την Πτολεμαΐδα και την Κατερίνη.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα για την «Ελληνικότητα της Μακεδονίας», Μιχάλης Πατσίκας, τόνισε ότι «τα συλλαλητήρια που θα διεξαχθούν στις 6 Ιουνίου είναι σε συνεννόηση και συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση». 

Ενώ ερωτηθείς για το τι πρόκειται να γίνει εάν το ζήτημα της ονομασίας έρθει στη Βουλή, ο κ. Πατσίκας απάντησε: «Σε δύο μέρες κινητοποιήθηκε όλη η Μακεδονία κι απ’ ό,τι φαίνεται όλη η Ελλάδα. Θα μας βρουν απέναντί τους στο Σύνταγμα και θα είμαστε τρία εκατομμύρια. Δεν χρειάζονται ούτε ανακοινώσεις, ούτε τίποτα. Εμείς θα είμαστε εκεί».

–Capital Controls: Στα 5.000 ευρώ το όριο 
ανάληψης από τις τράπεζες

Από τη Δευτέρα, 4 Ιουνίου, αυξάνεται στα 5.000 ευρώ το όριο αναλήψεων από τα ATMs. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπέγραψε ήδη τη σχετική απόφαση, η οποία και οδεύει για δημοσίευση στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως. 

Με την ίδια απόφαση, επέρχονται και άλλες αλλαγές στους περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων. Οι αλλαγές και το χρονοδιάγραμμα έχουν ως εξής: Αυξάνεται το ποσό ανάληψης μετρητών από 2.300 ευρώ σε 5.000 ευρώ με ημερομηνία πρώτης εφαρμογής την 4η Ιουνίου. 

Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η πραγματοποίηση ανάληψης μετρητών έως του ποσού των 5.000 ευρώ, ανά ημερολογιακό μήνα, ανά καταθέτη (Customer ID) ανά πιστωτικό ίδρυμα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αυξάνεται το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 2.300 ευρώ σε 3.000. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/ και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα ισχύσει από τη δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ (μπορεί δηλαδή και από αύριο)

–Ενίσχυση 2,5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση 
των ζημιών από το σεισμό στην Κω

Την χορήγηση 34 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) σε τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ που επλήγησαν από θεομηνίες το 2017: την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία, πρότεινε σήμερα η Κομισιόν.

Όπως ανέφερε η Eπίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, «με τις νέες προτάσεις μας για οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας και της Βουλγαρίας, προχωρούμε από την ηθική υποστήριξη στη δράση. Η αλληλεγγύη είναι μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ένωσής μας και το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ αποτελεί μία από τις πιο απτές εκφράσεις της».

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ποσό των 34 εκατ. ευρώ θα κατανεμηθεί ως εξής:

2,5 εκατ. ευρώ για την Κω μετά τον σεισμό του Ιουλίου του 2017.Στις 20 Ιουλίου 2017, σεισμός μεγέθους 6,6 της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το νησί της Κω, στο νότιο Αιγαίο, προκαλώντας σοβαρές ζημίες σε περιοχές του νησιού. Τα 2,5 εκατ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικότερα για να καλυφθούν οι δαπάνες για μέτρα προστασίας των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων, καθώς και για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφορών.

–Ευχές Ερντογάν στον ΠτΔ μετά την επέμβαση στην οποία υπεβλήθη
 Τις ευχές του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την επέμβαση, στην οποία υπεβλήθη ο κ. Παυλόπουλος στις 22 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφοριες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος έστειλε μήνυμα ευχόμενος για την καλή υγεία του Έλληνα προέδρου, με μήνυμα μέσω της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, εκφράζοντας παράλληλα «τις εγκάρδιες ευχές του, για την ευημερία, υγεία και ευτυχία του Ελληνικού Λαού».

Τις ευχαριστίες του ΠτΔ και τις ανάλογες ευχές του προς τον Τουρκικό Λαό, διαβίβασε ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Πρέσβης, Γεώργιος Γεννηματάς, προς τον Τούρκο πρέσβη, Γιασάρ Χαλίτ Τσεβίκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: