21 Ιουνίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση:21-06-2018
–Μακεδονικός «πονοκέφαλος» για εκατοντάδες ελληνικά σήματα
Κώδωνα κινδύνου για την κατοχύρωση των επωνυμιών ή και των διακριτικών τίτλων και εμπορικών σημάτων των ελληνικών εταιρειών που σε όλη την επικράτεια κάνουν χρήση της ονομασίας «Μακεδονία» ή του επίθετου μακεδονικός-ή-ό κρούουν δικαίως οι επιχειρηματικοί φορείς και δη οι εξαγωγείς.

Σε μακεδονικό… πονοκέφαλο όμως εξελίσσεται το πόσες είναι αυτές που κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα, εάν και εφόσον η διεθνής επιτροπή που προβλέπεται να συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελλάδας-πΓΔΜ δεν κατοχυρώσει πλήρως ή έγκαιρα τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η «Ν» αναζητά από την πρώτη ημέρα της δημοσιοποίησης της συμφωνίας έναν ακριβή αριθμό των ελληνικών εταιρειών που αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά οι εξελίξεις -για μια ακόμη φορά- προφανώς πρόλαβαν τη χώρα μας και έπιασαν τόσο τους επιχειρηματκούς φορείς όσο βέβαια και τους κρατικούς μηχανισμούς «αδιάβαστους».

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) τρέχει -φιλότιμα μεν επί του παρόντος, με άμεση εντολή του νέου του προέδρου- να καταγράψει τις εξαγωγικές επιχειρήσεις-μέλη του που εμπίπτουν στις παραπάνω περιπτώσεις, βάσει ειδικού ερωτηματολογίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Στη δε ιστοσελίδα του ΣΕΒΕ βρίσκει κανείς στο μεταξύ με μια απλή αναζήτηση στον κατάλογο εξαγωγέων μόνο 25 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες, καθώς δεν είναι υποχρεωτική -όπως μας διευκρινίστηκε- η εγγραφή των μελών στον κατάλογο εξαγωγέων.

–Αλλαγή ατζέντας επιδιώκει το Μαξίμου

Μεγάλη αισιοδοξία ότι στο σημερινό Eurogroup στο Λουξεμβούργο θα υπάρξει τελική λύση για το χρέος και η κυβέρνηση θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι ήρθε «το τέλος των μνημονίων» και η επόμενη μέρα για την ελληνική οικονομία, επικρατεί στο Μαξίμου.

Η χθεσινή έκθεση των δανειστών παραπέμπει μεν σε αυστηρή εποπτεία μίας πενταετίας, μείωση συντάξεων και αφορολογήτου, αύξηση αντικειμενικών σε δύο δόσεις και διαχείριση του πλεονάσματος μόνο μετά από την έγκριση των θεσμών. 

Οι διατυπώσεις περί του τέλους του προγράμματος όμως και τα θετικά σχόλια για την κυβέρνηση δίνουν στον πρωθυπουργό την ευκαιρία να αλλάξει την ατζέντα από το Σκοπιανό και την κυβερνητική κρίση με τους ΑΝΕΛ.

Στο πεδίο των διαπραγματεύσεων για το χρέος, τα πράγματα είναι πιο προχωρημένα από την εικόνα που δίνει η κυβέρνηση. Η Γερμανία έχει μετακινηθεί εδώ και καιρό από την αρχική θέση της περί 3-5 ετών για τη λεγόμενη περίοδο χάριτος για την αποπληρωμή του χρέους. Έχει ήδη αποδεχθεί τα 7 χρόνια και σήμερα θεωρείται πολύ πιθανό να αποδεχθεί τα 9 χρόνια και η συμφωνία να κλείσει εκεί.

–Θερινό ηλιοστάσιο: Η μεγαλύτερη ημέρα του έτους

Αν και τα τερτίπια του καιρού τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας θύμιζαν περισσότερο φθινόπωρο, δημιουργώντας αμφιβολίες ότι το καλοκαίρι ξεκινάει, από αστρονομική άποψη και σε ό,τι αφορά το βόρειο ημισφαίριο, αυτό θα γίνει την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 13.07 ώρα Ελλάδας, με το θερινό ηλιοστάσιο.

Το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά ο χειμώνας, με το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

–ΝΑΤΟ: Αισιοδοξία για την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ

Την ελπίδα, ότι θα υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτεμπεργκ, ο οποίο παράλληλα, χαιρέτισε την πρόσφατη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

«Εφόσον οριστικοποιηθεί και εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία Σκοπίων – Αθήνας, τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο θέμα της ενταξιακής διαδικασίας» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «France 24». «Πραγματικά ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να το κάνουμε» έσπευσε να προσθέσει.

–Τοποθέτηση γιατρών οπλιτών θητείας 
σε ιατρεία και κέντρα υγείας άγονων περιοχών

Την τοποθέτηση 15 ιατρών οπλιτών σε πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας σε άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας, αποφάσισε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Σημειώνεται ότι στους συγκεκριμένους οπλίτες ιατρούς, παρέχεται η δυνατότητα για ταυτόχρονη αναγνώριση του χρόνου στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης και ως χρόνου εκπλήρωσης της υποχρέωσης της υπηρεσίας υπαίθρου, με δαπάνη του υπουργείου Υγείας.

–Σκοπιανό: Βαθιά διχασμένοι οι πολίτες της ΠΓΔΜ

Χωρίς… αντιπολίτευση πέρασε κατ΄ αρχήν από τη Βουλή των Σκοπίων η συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ωστόσο η κοινωνία της γειτονικής χώρας παραμένει βαθιά διχασμένη.

Περίπου 50 διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί το βράδυ της Τρίτης μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE, θέλοντας να διαδηλώσουν την αγανάκτησή τους για τη συμφωνία με την Ελλάδα. 

Αλλά ο πρόεδρος του κόμματος, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, θέλησε να μετριάσει το μένος τους, λέγοντας ότι το VMRO-DPMNE παραμένει μεν αντίθετο στη συμφωνία, αλλά θα εκφράσει την αντίθεσή του στο Κοινοβούλιο και όχι στους δρόμους. 

Ήταν μία δήλωση ενδεικτική για την περίπλοκη κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης: επισήμως απορρίπτει την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά την ίδια στιγμή δεν θέλει να προβάλλεται ως κύριος υποκινητής των αντιδράσεων, που συνεχίζονται σε καθημερινή βάση στα Σκόπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: