03 Ιουνίου, 2018

ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΟΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΟΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΑΚΩΒΟΥ ΤΣΑΛΙΚΗ

 

Όπως πρώτοι σας είχαμε ενημερώσει από χθες το πρωΐ πως οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιούντο  στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυΐδ Ευβοίας χωρίς την παρουσία  του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου  όπερ και εγένετο. 

Παρά τις ανακοινώσεις πως οι εκδηλώσεις θα κορυφώνονταν σήμερα με το συλλείτουργο των δυο Προκαθημένων τελικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν παρέστη στο μοναστήρι του Οσίου Δαβίδ.

Ήδη ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται στην Ελλάδα από χθες το απόγευμα, όπου έφτασε στο μοναστήρι της Μητροπόλεως Χαλκίδος και χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό.

Τις τελευταίες ημέρες συζητήθηκε έντονα η παρουσία ή μη του Αρχιεπισκόπου στους εορτασμούς, με πολλούς να θεωρούν πως τουλάχιστον θα παραστεί στον Εσπερινό.

Η προσκυνηματική όμως επίσκεψη  του Μακαριωτάτου στη συγκεκριμένη μονή την προηγούμενη εβδομάδα όμως έκλεισε ουσιαστικά τη συζήτηση, αφού με την κίνηση του αυτή ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε το μήνυμα.

Στις εκδηλώσεις παρέστη ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεος.

Οι λόγοι της απουσίας του Αρχιεπισκόπου κατά την γνώμη μας.
Είναι γνωστό ότι από την στιγμή που οι σχέσεις Αθηνών – Φαναρίου άρχισαν να δοκιμάζονται, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έδειξε να αποφεύγει της συναντήσεις με τον κ. Βαρθολομαίο. 

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές στο διάστημα αυτό, που ο κ. Βαρθολομαίος βρέθηκε στην Αθήνα χωρίς να επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή, όπως συνηθιζόταν παλαιότερα.Με την υπόθεση του Ιερού Ναού του αγίου Γεωργίου στο κτήμα Προμπονά το κλίμα έγινε ακόμη πιο ψυχρό.

Η επιλογή δε του Πατριάρχη, να συμπεριλάβει στην επίσημη ακολουθία του στην Εύβοια τον επίσκοπο Αμορίου φαίνεται πως ήταν η αιτία που οδήγησε τον Αρχιεπίσκοπο στο να πει τελικά όχι στο συλλείτουργο.

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα παραστεί ούτε στο Οικολογικό συμπόσιο που διοργανώνει το Πατριαρχείο στις Σπέτσες την ερχόμενη εβδομάδα, η έναρξη των εργασιών του οποίου θα γίνουν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο μουσείο της Ακρόπολης.

Πάντως ο κ. Βαρθολομαίος εζήτησε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο όπου ο δεύτερος έκανε δεκτό το αίτημα και θα συναντηθούν αύριο Δευτέρα στις 10 π.μ. στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί επίσης  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Βαρθολομαίος θα επιστρέψει στην έδρα του την 9ην Ιουνίου.
-----------------
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ
Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως  κ. Βαρθολομαίο στην Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας.

Ο κ. Βαρθολομαίος επιβιβάστηκε σε καράβι στην Αρκίτσα με προορισμό την Αιδηψό και εν συνέχεια οδικώς έφτασε στο Μοναστήρι, συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Ισπανίας Πολύκαρπο, Σηλυβρίας Μάξιμος και τον Επίσκοπο Αμορίου Νικηφόρο.

Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος (Αντιπρόεδρος Ιεράς Συνόδου), Καρυστίας Σεραφείμ, Σπάρτης Ευστάθιος, Εδέσσης Ιωήλ, Λαγκαδά Ιωάννης, Κορίνθου Διονύσιος, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Σιατίστης Παύλος.

Καρπενησίου Γεώργιος, Μεσογαίας Νικόλαος, Καλαμαριάς Ιουστίνος, Θηβών Γεώργιος, Κεφαλληνίας Δημήτριος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Πρεβέζης Χρυσόστομος.

Λεμεσού Αθανάσιος, Μόρφου Νεόφυτος, Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμος και ο οικείος Ποιμενάρχης Χαλκίδος Χρυσόστομος.

Επίσης παρέστησαν ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Ιβήρων Ναθαναήλ, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Κουτλουμούσιου Χριστόδουλος,

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο Βουλευτής Ευβοίας Βασίλειος Κεδίκογλου, καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής με παραδοσιακές στολές.

Στη συνέχεια ο κ. Βαρθολομαίος προσκύνησε στον τάφο του Αγίου Ιακώβου, και αμέσως μετά στο Καθολικό της Ιεράς Μονής τελέστηκε Πατριαρχικός Εσπερινός.

Μετά το πέρας του Αρχιερατικού Εσπερινού ο Αντιπρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, Σεβ. Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος μετέφερε τον αδελφικό ασπασμό του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Βαρθολομαίο για την αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη, ενώ ευχήθηκε ο Θεός να του χαρίζει υγεία και έτη πολλά στον Θρόνο της ΜτΧ Εκκλησίας.

Αμέσως μετά τον κ. Βαρθολομαίο προσφώνησε ο οικείος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη χαρά του για την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή του Οσίου Δαβίδ.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος ευχαρίστησε την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου του νέου Ασκητού, μετά από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου. Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Χαλκίδος είπε:

Γνωρίσατε προσωπικά τον Γέροντα Ιάκωβο, ο οποίος σας προφήτευσε ως Μητροπολίτης Φιλαδελφείας ότι θα είστε ο διάδοχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Δημητρίου" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Χαλκίδος.

Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος στην αντιφώνησή του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στους τελευταίους Οσίους Γέροντες της Εκκλησίας μας Πορφύριο, Παϊσιο και Ιάκωβο τους οποίους όπως ανέφερε γνώρισε προσωπικά ως Μητροπολίτης.

Επίσης μίλησε και για τον Γέροντα Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου, τονίζοντας ότι η περίπτωση της Αγιοκατατάξεως του, ευρίσκεται ήδη ενώπιον της Συνοδικής Ειδικής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τέλος ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε ενώπιον του τάφου του μακαριστού Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Δαβίδ Γέροντος Κυρίλλου, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως του της ψυχής.

Σήμερα Κυριακή  της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος όπου συλλειτούργησαν  μαζί του οι:
Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος και Σηλυβρίας κ. Μάξιμος.

Επίσης στο Καθολικό της Ιεράς Μονής, ευρίσκοντο συμπροσευχόμενοι και άλλοι Μητροπολίται της Ελλαδικής Εκκλησίας, καθώς και ο Ηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

Τέλος παρέστησαν στην Θεία Λειτουργία η πρώην υπηρεσιακή Πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Καμμένος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης και Εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του Νομού.

Π. ΒΟΙΩΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: