05 Ιουνίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση:5-06-2018
– Ν. Κοτζιάς για Σκοπιανό: Λίγες μέρες υπομονή για τη συμφωνία
Για αναστοχασμό λίγων ημερών από την Σκοπιανή πλευρά έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, τονίζοντας ότι αίσθησή του είναι πως σε λίγες μέρες τα προβλήματα θα ξεπεραστούν και θα έρθει η συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι «έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν».

«Η διαπραγμάτευση δεν είναι αγώνας 100 μέτρων ούτε 100 χλμ. Έχει τα πάνω και τα κάτω της αλλά ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να έχει υπομονή και νηφαλιότητα», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό η συμφωνία είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-Σκοπίων δεν ανακατεύθηκε ο ξένος παράγοντας σε κανένα σημείο, ενώ ανέφερε ότι κάποιες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δεχτεί την ονομασία «Μακεδονία-Σκόπια», χωρίς erga omnes.

Όπως είπε ο κ. Κοτζιάς από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη» και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».

– Το νέο ραντεβού για το χρέος
Την προσεχή Πέμπτη, και ενώ οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάζουν στο πλαίσιο του Euro Working Group για να προετοιμάσουν την εξαιρετικά κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.

Όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια ακόμη κρίσιμη συνεδρίαση του άτυπου οργάνου Ουάσιγκτον Γκρουπ σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινή λύση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, η οποία θα επιτρέπει και την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα με μια περισσότερο «στενή» σχέση από αυτή που προβλέπεται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Οι υπουργοί Οικονομικών των ισχυρότερων οικονομιών της Ευρωζώνης (κυρίως της Γερμανίας και της Γαλλίας), η ομάδα του ΔΝΤ, αλλά και οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.

Όπου αναμένεται να συναντηθούν αυτή τη φορά στο Παρίσι (σ.σ.: όπως τουλάχιστον μετέδωσαν χθες οι «Financial Times») με τη συνάντηση αυτή να αποτελεί «συνέχεια» των επαφών που έγιναν στον Καναδά χωρίς όμως να υπάρξει κάποια συμφωνία.

– Άμφισσα: 13χρονη Ρομά νεκρή από πυροβολισμούς
Μία 13χρονη Ρομά έπεσε νεκρή από πυροβολισμούς αργά το απόγευμα της Δευτέρας στην Άμφισσα.

Όπως μεταδίδει ο τοπικός ιστότοπος fokidanews.gr για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, τον οποίο διερευνά η αστυνομία, άνδρας πυροβόλησε με καραμπίνα, με αποτέλεσμα τα σκάγια του όπλου να τραυματίσουν θανάσιμα το κορίτσι που διέμενε σε καταυλισμό Ρομά της περιοχής. 

Ο δράστης εξαφανίστηκε και αναζητείται από την αστυνομία.Το αιματηρό περιστατικό προκάλεσε επεισόδια, καθώς συγγενείς της άτυχης 13χρονης μετέβησαν στο κατάστημα του φερόμενου ως δράστη και προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές. Τα πνεύματα ηρέμησαν όταν στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις.

–Περιστέρι: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά 
στην αποθήκη ηλεκτρικών ειδών

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που εκδηλώθηκε στις 5 τα ξημερώματα, σε αποθήκη με ηλεκτρικά είδη στην οδό Στυλιανού Γονατά, στο Περιστέρι. 

Στο σημείο συνεχίζουν να επιχειρούν 30 πυροσβέστες με εννέα οχήματα.
Νωρίτερα απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λόγους κάτοικοι κοντινών σπιτιών.

Τις προσπάθειες κατάσβεσης δυσχεραίνουν τα εύφλεκτα υλικά που υπάρχουν στην αποθήκη, η οποία έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Τα αίτια της πυρκαγιάς διερευνά το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

–Πυρά του Στ. Κοντονή προς το Facebook
Για λογοκρισία κατηγόρησε το Facebook ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, με αφορμή την αφαίρεση αντιναζιστικού σχολίου του δημοσιογράφου, Νίκου Μπογιόπουλου.

Από το βήμα της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., ο κ. Κοντονής έκανε λόγο για «απαράδεκτη λογοκρισία» εκ μέρους του Facebook και κατήγγειλε τη «φίμωση της ιστορικής μνήμης για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κάνδανο».

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. παραδέχθηκε, από την πλευρά του, ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό περιστατικό, το οποίο θα ερευνήσει άμεσα η Κομισιόν. Παρόμοιου ύφους ήταν οι παρεμβάσεις και των υπόλοιπων υπουργών Δικαιοσύνης.

–Από την Τετάρτη οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό
Ξεκινά την Τετάρτη στις 10 το πρωί η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων και των παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019.

Επισημαίνεται ότι οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους (δικαιούχους και παρόχους) μέχρι την Κυριακή 17 Ιουνίου 2018 και ώρα 23:59.

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων και ωφελούμενων του προγράμματος είναι 140.000 άτομα, ο δε προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: