22 Μαΐου, 2018

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΠΑΝΑΓΙΟΣ ΤΑΦΟΣ. ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ» ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

 

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου τελέσθηκαν χθες το απόγευμα τα εγκαίνια της ψηφιακής έκθεσης με θέμα:”Πανάγιος Τάφος.Το μνημείο και το έργο” στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο. 

Στον χαιρετισμό του ο Μακαριώτατος συνεχάρη όλους τους συντελεστές και τόνισε:«οκ χομεν δε μένουσαν πόλιν, λλ τν μέλλουσαν πιζητομεν» αναφωνει ο Απόστολος Παύλος.

Αλλά όμως αν κάτι από την επίγεια πόλη ανάγει αυτόματα τον νου μας στον ουράνιο κόσμο, αν κάποιος τόπος ήλκυσε και ελκύει την αγάπη των Χριστιανών, αν κάποιο σημείο της Γης αποτέλεσε ιερό προορισμό για τους πιστούς όλων των εποχών.

Αν αυτό το σημείο λειτούργησε, εξάλλου, ως καταλύτης για ιστορικές εξελίξεις και διεκδικήσεις ως και τις μέρες μας, αυτός ο τόπος είναι αναμφίβολα ο Πανάγιος Τάφος του Χριστού. 

Οι Χριστιανοί γινόμαστε νοερώς προσκυνητές αυτού του βράχου που εκείνο το συγκλονιστικό τριήμερο σημάδεψε για πάντα την ιστορία και είναι αυτή η προσκύνηση που μας δίνει ανείπωτη χαρά, την χαρά ην έσχε η Μακαρία Ελένη.

Εκπρόσωπος της Αυτοκρατορίας και όλης της ανθρωπότητας τότε, όταν βρήκε τον Πανάγιο Τάφο και τον Τίμιο Σταυρό του Θεανθρώπου».

Συμπλήρωσε, επίσης, πως «πλημμυρισμένοι όλοι μας σήμερα από την αίσθηση του αρρήτου, του μυστηρίου και των αισθημάτων γινόμαστε χάρη στην εξαιρετική επιστημονική εργασία.

Όπου πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο μνημείο και στην υποδειγματική αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, προσκυνητές του Πανάγιου Τάφου» 

Συνεχάρη την κ Μοροπούλου και τους συνεργάτες της για το έργο που επιτέλεσαν, καθώς και όλους όσοι εργάστηκαν για την συγκεκριμένη έκθεση, ενώ ευχήθηκε η χάρη του Παναγίου Τάφου να μας ευλογεί όλους. 

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας στον χαιρετισμό του επισήμανε ότι «Το ‘’κληροδότημα’’ τούτο συνίσταται, κατά βάση, στο ότι η Χριστιανική  
Διδασκαλία γονιμοποίησε τη συμβολή του Αρχαίου Ελληνικού Πνεύματος.

Καθώς και της θεσμικής κληρονομιάς της Αρχαίας Ρώμης, στην όλη εξέλιξη του σύγχρονου Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, προσθέτοντας ιδίως τις εξής αρχές, που προϋπήρχαν μεν εν σπέρματι.

Πλην όμως αποτέλεσαν στη συνέχεια – και εξακολουθούν πάντα να αποτελούν- ‘’πυρηνικά’ στοιχεία της υπόστασής του:

Πρώτον, τον Ανθρωπισμό.

Δεύτερον, την Αλληλεγγύη.

Τρίτον, την Ειρήνη.

Και, τέταρτον, την Δικαιοσύνη. 

Ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, Αρχιμανδρίτης Δαμιανός Πάνου μετέφερε τον χαιρετισμό και τις ευχές του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου, όπου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο αποκατάστασης του Παναγίου Τάφου.

Νωρίτερα καλωσόρισε τους καλεσμένους στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο η Διευθύντρια Δρ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα, ενώ η κ. Αντωνία Μοροπούλου, Καθηγήτρια του Ε.Μ.Π. Επιστημονική υπεύθυνη για την αποκατάσταση του ιερού Κουβουκλίου στον χαιρετισμό της τόνισε πως «απόψε θα συνομιλήσετε με το εμβληματικό μνημείο του Χριστιανισμού» επισημαίνοντας πως πρόκειται για «ένα μνημείο που ενώνει τον Χριστιανισμό με την Οικουμένη», ενώ αναφέρθηκε σε κάποιες σημαντικές στιγμές και τομές κατά την διάρκεια των εργασιών.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Η τεχνολογία ως παράμετρος ανάδειξης οικουμενικών αξιών» από τον Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητή κ. Ιωάννη Γκόλια.

Κατόπιν ομιλία με θέμα «η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου ως οικουμενική κληρονομιά του Ελληνισμού» από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρία Λυδία Κονιόρδου.

Η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η αποκατάσταση του Πανάγιου Τάφου αποτελεί ένα γεγονός με ξεχωριστή και οικουμενική σημασία. Την σημασία αυτή την προστάζει η ίδια η υπόσταση του μνημείου. 

Ο Πανάγιος Τάφος αποτελεί ένα οικουμενικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ένας τόπος συνύπαρξης πολλών διαφορετικών ιστοριών και σημασιών. 

Η θρησκεία συναντά εδώ την ιστορία, η αρχιτεκτονική στεγάζει την πνευματικότητα. Μέσα από τη διαχρονική λατρευτική του χρήση ο Πανάγιος Τάφος αποτελεί τον κατεξοχήν τόπο σύνδεσης του ανθρώπου με το θείο. 

Ταυτόχρονα όμως με τη θρησκευτική του σημασία είναι και η ίδια η διαδρομή του μνημείου μέσα στην ιστορία αυτή που ορίζει την ξεχωριστή του σημαντικότητα. 

Ο Πανάγιος Τάφος αποτελεί ένα σύμβολο της Χριστιανοσύνης, ένα σημείο συνύπαρξης διαφορετικών δογμάτων στην καρδιά των Αγίων Τόπων, τα Ιεροσόλυμα. Την πόλη κοιτίδα των τριών σημαντικότερων μονοθεϊστικών θρησκειών. 

Η κληρονομιά του Πανάγιου Τάφου είναι η κληρονομιά της ενότητας μέσα από τη διαφορά, της ανεκτικότητας και της κατανόησης, της αγάπης που οδηγεί τον ίδιο τον άνθρωπο στη θέωση. 

Σήμερα, στις ταραχώδεις εποχές που διανύουμε, ο Πανάγιος Τάφος αναδεικνύεται ως ένα σύμβολο ειρήνης και συνύπαρξης».

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και παρουσίαση στην έκθεση, ενώ παρέστησαν, επίσης, υπουργοί, βουλευτές, καθηγητές, κλήρος και λαός.

Τομέας Ενημέρωσης: Voiotosp.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: