22 Μαΐου, 2018

ΤΟΥ «ΤΕΛΟΥΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ» Η ΠΑΓΙΔΑ

 

Ό​​,τι και αν σημαίνει η λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης –«απελευθέρωση», όπως θέλει να μας πείσει η κυβέρνηση, ή συνέχιση της επιτήρησης σε ακόμη πιο επικίνδυνο περιβάλλον, όπως λέει η αντιπολίτευση–, γεγονός είναι ότι οι Ελληνες είναι κουρασμένοι και απαισιόδοξοι. 

Επειτα από οκτώ χρόνια κρίσης, με ύφεση μεγαλύτερης διάρκειας απ’ αυτήν της Μεγάλης Υφεσης της δεκαετίας του ’30. Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν ότι η χώρα οδεύει σε λάθος κατεύθυνση και χρειάζεται πρόωρες εκλογές· αλλά, ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλο προβάδισμα, λίγοι φαίνονται να ελπίζουν σε πολλά στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse, που διεξήχθη μεταξύ 13-15 Μαΐου για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα οδεύει (σίγουρα ή μάλλον) σε λάθος κατεύθυνση, ενώ το 27% πιστεύει ότι πηγαίνει σε σωστή κατεύθυνση. 

Οπως θα αναμενόταν, το 51% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η πορεία της χώρας βαίνει σε σωστή κατεύθυνση, ενώ το 84% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. πιστεύει το αντίθετο. 

Σύμφωνα με την Pulse, εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, η πρόθεση ψήφου είναι 28,5% για τη Ν.Δ., 19% για τον ΣΥΡΙΖΑ, 7% για το Κίνημα Αλλαγής, 7% για τη Χρυσή Αυγή και 5,5% για το ΚΚΕ. Ο ίδιος πίνακας παρουσιάζει ένα σύνολο 23% όσων δήλωσαν ότι ήταν αναποφάσιστοι, ότι θα απείχαν, θα έριχναν λευκό ή άκυρο ή δεν απάντησαν. 

Απ’ αυτούς, η Pulse εκτιμά ότι το 33% προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και 6% από τη Ν.Δ. Εάν οι εκτιμήσεις είναι σωστές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ελπίζει στη σωτηρία από τον «επαναπατρισμό» ψήφων.

Επίσης, το Πολιτικό Βαρόμετρο της Public Issue, που διεξήχθη μεταξύ 23 Απριλίου και 7 Μαΐου, έδειχνε ότι το 77% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα πορεύεται σε λάθος κατεύθυνση. Το 51% πιστεύει ότι στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί, ενώ το 55% πιστεύει ότι η προσωπική τους οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει. 

Το 56% εκτιμά ότι πρέπει να γίνουν βουλευτικές εκλογές σήμερα, σημειώνοντας αύξηση 10% σε σύγκριση με τρεις μήνες πριν, φθάνοντας στο υψηλότερο σημείο μετά τον Ιούνιο του 2012, σύμφωνα με την Public Issue. 

Ασχέτως πολιτικών προτιμήσεων, το 34% πιστεύει ότι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. μπορεί να αντιμετωπίσει με καλύτερο τρόπο τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 16% προτιμάει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 45% δεν πιστεύει σε ένα από τα δύο σχήματα.

Στην προτίμηση για καταλληλότερο πρωθυπουργό, 42% επιλέγουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, 26% τον Αλέξη Τσίπρα και 31% «κανέναν από τους δύο». 

Η Public Issue, όμως, σημειώνει μεγάλη άνοδο του «αντικομματισμού» από το 2015 έως σήμερα, με την εντύπωση ότι «όλα είναι εξαρτημένα από οικονομικά συμφέροντα» να φθάνει στο 35% των ερωτηθέντων, από 15% το 2015. 

Η δυσπιστία στον ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε από 7% στο 18%, ενώ για τη Ν.Δ. κατέβηκε από 45% στο 25%· η εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι πιο κοντά στα συμφέροντα των περισσότερο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων έπεσε από 54% στο 15%, ενώ για τη Ν.Δ. ανέβηκε από 5% στο 15%.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ανθρώπους που θέλουν να δουν τέλος στη σημερινή κατάσταση, αλλά δεν γνωρίζουν πώς τα πράγματα θα βελτιωθούν. 

Ομως είναι σαφής η προτίμηση για τη Ν.Δ. και τον αρχηγό της, και είναι σημαντικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και στο προνομιακό του πεδίο – τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Πιθανώς η κόπωση των πολιτών δεν προέρχεται μόνο από τα οικονομικά προβλήματα που συσσωρεύονται, αλλά και από την επιδείνωση της καθημερινότητας. 

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε πόσο οι πολίτες (των «αδύναμων στρωμάτων» και όχι μόνο της μεσαίας τάξης) δυσφορούν με την ανοχή που η κυβέρνηση δείχνει σε αντικοινωνικές και βίαιες συμπεριφορές, όπως είναι η κατάληψη περιοχών, η πυρπόληση λεωφορείων και τρόλεϊ και άλλες μορφές ανομίας. 

Γι’ αυτό η «αφήγηση» του τέλους των μνημονίων είναι μια παγίδα που η κυβέρνηση έστησε στον εαυτό της. Τα προβλήματα της επόμενης μέρας θα μεγαλώνουν και δεν θα είναι μόνο οικονομικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: