25 Μαΐου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

 
Τελευταία ενημέρωση:25-05-2018
Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα Βερολίνου και ΔΝΤ για το χρέος.
Οι σημαντικές διαφωνίες για το μέγεθος και τον χρόνο της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας δεν ξεπεράστηκαν ούτε χθες στις Βρυξέλλες, παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των Ευρωπαίων και του διεθνούς οργανισμού.

Οι δύο πλευρές θα καταβάλουν μια νέα προσπάθεια «γεφύρωσης» των διαφορών στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών οικονομικών του G7 στον Καναδά την προσεχή βδομάδα. Παράλληλα το Eurogroup επικύρωσε χθες την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, που σημαίνει ότι:

Η διαδικασία μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία με δεδομένη τη δέσμευση για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στην προσεχή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 21 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

Η εν λόγω συμφωνία θα περιλαμβάνει την ελάφρυνση του χρέους για το οποίο το Eurogroup αποφάσισε χθες να διεξαχθεί νέα ανάλυση βιωσιμότητας (DSA). Επίσης συζητήθηκε ο καθορισμός της τελευταίας δόσης, η διαδικασία εξόδου από το πρόγραμμα και η επιτήρηση της επόμενης μέρας.

Όπως ανέφερε χθες κοινοτική πηγή στη βελγική πρωτεύουσα, βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση των αποφάσεων για την Ελλάδα, δεδομένου ότι από την επικράτηση των θέσεων της μίας ή της άλλης πλευράς θα προκύψει σε μεγάλο βαθμό και το πόσο «καθαρή» θα είναι τελικά η έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα, κάτι που θα έχει άμεση επίπτωση και στη στάση των αγορών.

Συνεχίζονται σήμερα οι συνομιλίες Κοτζιά – Ντιμιτρόφ
Συνεχίζονται σήμερα Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις στη Νέα Υόρκη για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογός του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Παράλληλα με τους υπουργούς Εξωτερικών, συνεδρίασαν και οι τεχνικές ομάδες, όπως είχε συμβεί κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά-Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο. Ο νέος κύκλος συζητήσεων για το ονοματολογικό θα συνεχιστεί σήμερα στις 9:30 το πρωί, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό.

Εντοπισμός και διάσωση μεταναστών στη Λέσβο
Στον εντοπισμό και τη διάσωση 44 αλλοδαπών προέβη, πρωινές ώρες σήμερα, πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX. Συγκεκριμένα, το πλωτό σκάφος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης λέμβο με 44 επιβαίνοντες.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Μυτιλήνης. Προανάκριση διενεργείται από την τη Λιμενική Αρχή Μήθυμνας.

Ταυτοποιήθηκαν ακόμη τρεις για 
την επίθεση σε βάρος του Γ. Μπουτάρη

Στην ταυτοποίηση ακόμη τριών ατόμων, για την επίθεση σε βάρος του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, το περασμένο Σάββατο, προχώρησε η αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν αστυνομικό, 44 ετών και άλλους δύο, ηλικίας 43 και 57 ετών.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εξύβρισης και της διατάραξης οικιακής ειρήνης, η οποία θα αποσταλεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών. 

Συνολικά για την επίθεση έχουν ταυτοποιηθεί οχτώ άτομα, από τους οποίους οι τέσσερις συνελήφθησαν στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι τρεις συλληφθέντες καταδικάστηκαν και ο τέταρτος, που είναι ανήλικος, παραπέμφθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο ανηλίκων.

Αμφίπολη: Νέα καθυστέρηση των εργασιών στον τύμβο Καστά
Για νέα καθυστέρηση από πλευράς του υπουργείου Πολιτισμού στο έργο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το έργο, τελικά, εντάχθηκε τον Ιανουάριο. Σήμερα πλησιάζουμε για Ιούνιο και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει το παραμικρό σε σχέση με το έργο για τον τύμβο Καστά. Η καθυστέρηση τελειώνει πια εδώ. 

Δεν πρόκειται να παίξουμε με αυτό το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο και αν κάποιοι προτίθενται να καθυστερούν επίτηδες, γιατί αρχίζω και εγώ να προβληματίζομαι με αυτή την κατάσταση, τους καλώ να το σκεφτούν δύο φορές» ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, χαρακτηρίζοντας τη δεύτερη καθυστέρηση του υπουργείου απαράδεκτη.

Τουρκία: Ένας νεκρός και τέσσερις τραυματίες 
από έκρηξη σε εργοστάσιο

Τουλάχιστον ένας εργαζόμενος σκοτώθηκε και τέσσερις ακόμη τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε ένα εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών στα προάστια της Άγκυρας.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, η έκρηξη σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα στην Ελμπαντάγ, περιοχή της Άγκυρας, σε ένα εργοστάσιο κατασκευής εκρηκτικών και ρουκετών, ιδιοκτησίας της κρατικής εταιρείας όπλων MKE.

Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν άμεσα γνωστά, με το υπουργείο να αναφέρει ότι ξεκίνησε μια έρευνα για τον καθορισμό τους. Το πρακτορείο ειδήσεων Dogan ανέφερε ότι ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του ήταν 31 ετών. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu η έκρηξη σημειώθηκε στην μονάδα επεξεργασίας καυσίμων του εργοστασίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: