25 Μαΐου, 2018

ΜΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Ναυτιλιακά, logistics, τουριστικά είναι οι κλάδοι από τους οποίους θα αντλήσουν τα εξειδικευμένα αντικείμενά τους τα πρώτα διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. 

Ηδη ο σχεδιασμός προχωρεί και, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του νέου ΑΕΙ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, θα επιδιωχθεί τα προγράμματα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. 

Βεβαίως, όπως παρατήρησαν στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του νέου ιδρύματος, δεν είναι δυνατόν σε ένα ΑΕΙ να διδάσκει κάποιος χωρίς διδακτορικό τίτλο. Ετσι, δεν αποκλείεται στα διετή προγράμματα «καθηγητές με κοστούμι να λύνουν μηχανές αυτοκινήτου», όπως λέγεται σκωπτικά από όσους επικρίνουν τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου ότι με τα σχέδιά του υποβαθμίζει την τεχνική-επαγγελματική εκπαίδευση.

Ίδρυση ΚΕΕ
Ειδικότερα, στο νέο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ιδρύθηκε ήδη Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΚΕΕ). Οπως προβλέπεται σε πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, εντός των ΑΕΙ θα δημιουργηθούν τα κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης, που θα οργανώνουν διετή προγράμματα και θα δέχονται χωρίς εξετάσεις αποφοίτους Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). 

Μάλιστα, η λειτουργία των διετών προγραμμάτων στο Παν. Δυτικής Αττικής θα αποτελέσει και «πιλότο» για τα υπόλοιπα ΑΕΙ της χώρας. Προς το παρόν, όπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Λάζαρος Βρυζίδης, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του νέου ΑΕΙ, η επιδίωξη είναι να λειτουργήσουν αρχικά περίπου δέκα διετή προγράμματα. 

Αυτά θα σχετίζονται με επαγγέλματα της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, με logistics και προστασία του περιβάλλοντος, με τουριστικά και εξυπηρέτηση πελατών, με μηχανογραφημένη λογιστική για ναυτιλιακές επιχειρήσεις, με φροντίδα ατόμων μεγάλης ηλικίας, με χρήση και συντήρηση γεωργικών μηχανημάτων, με σύγχρονες καλλιέργειες. 

Τα αντικείμενα έχουν επιλεγεί σε συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ θα λειτουργήσουν σε υποδομές δήμων της Δυτικής Αττικής. Η φοίτηση θα είναι δωρεάν, και καταρτιζόμενοι θα επιλέγονται στο πρόγραμμα βάσει του βαθμού του απολυτηρίου από το ΕΠΑΛ. Επιπλέον, κριτήρια μπορεί να ορίζονται στον κανονισμό λειτουργίας του ΚΕΕ.

Ερώτημα
Στο Κέντρο θα διδάξουν καθηγητές του Παν. Δυτικής Αττικής, μέλη του βοηθητικού εκπαιδευτικού προσωπικού, ακαδημαϊκοί υπότροφοι, επιστημονικοί και εργαστηριακοί συνεργάτες, αλλά και προσωπικό με ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. 

Η προκήρυξη του γνωστικού αντικειμένου θα γίνεται από τη Σύγκλητο, ύστερα από πρόταση του Συμβουλίου του ΚΕΕ. Βασικό ερώτημα, πάντως, είναι εάν θα υπάρξει πρόβλεψη οι διδάσκοντες να κατέχουν διδακτορικό τίτλο, όπως συνάδει με όσους διδάσκουν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Γεγονός που αλλάζει τη φυσιογνωμία των προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης επί το ακαδημαϊκότερον.

Αγγλόφωνο μεταπτυχιακό σε Αρχαιολογία
Αυξήθηκε ο αριθμός των αγγλόφωνων μεταπτυχιακών προγραμμάτων στα ΑΕΙ. Χαρακτηριστικά, στο Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας Αθηνών λειτουργεί μονοετές αγγλόφωνο μεταπτυχιακό με αντικείμενο την Αρχαιολογία της Ελλάδος και της Ανατολικής Μεσογείου. 

Όπως εξήγησε στην «Κ» η διευθύντριά του, Ελένη Μαντζουράνη, το κόστος του προγράμματος είναι 5.000 ευρώ και πέρυσι δέχθηκε φοιτητές από ΗΠΑ, Καναδά, Αίγυπτο κ.α. Η προθεσμία υποβολής αίτησης ολοκληρώνεται στα τέλη Μαΐου. 

Ωστόσο, παρατηρείται στα αγγλόφωνα ο αριθμός των αιτήσεων να είναι αρκετά μεγαλύτερος του τελικού αριθμού φοιτητών. Και αυτό, διότι οι φοιτητές κάνουν αιτήσεις σε πολλά ΑΕΙ και τελικώς επιλέγουν μεταξύ όσων τους κάνουν δεκτούς. Αρα, στόχος των ελληνικών ΑΕΙ είναι να γίνουν ελκυστικά για τους αγγλόφωνους φοιτητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: