23 Μαΐου, 2018

12 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

 

Λεπτομερές τελεσίγραφο με προειδοποιήσεις εναντίον του Ιράν, στα όρια κήρυξης πολέμου, «εκτοξεύθηκε» από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Σύμφωνα με το οποίο «αν δεν ικανοποιήσει 12 όρους η Ισλαμική δημοκρατία θα αντιμετωπίσει άνευ προηγουμένου οικονομική πίεση».

Σχολιαστές που απηχούν τόσο τις απόψεις της Ουάσιγκτον όσο και του Ισραήλ, υποστηρίζουν πως οι λεπτομερείς όροι που απαιτούν οι ΗΠΑ, μπορεί να εκληφθούν από την Τεχεράνη ως «κήρυξη πολέμου».

Πρόκειται για «ασφυκτική πίεση» των ΗΠΑ προς την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, η οποία αναμενόταν καθώς προετοιμάζεται η επικείμενη πυρηνική διαπραγμάτευση της διακυβέρνησης Τραμπ με τη Βόρεια Κορέα.

Οι ίδιες πηγές, τη θεωρούν επακόλουθο των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιδρομών εναντίον ιρανικών στόχων του Ιράν, σε συριακό έδαφος.«Η Τεχεράνη θα αγωνισθεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την οικονομία της ζωντανή λόγω των ισχυρότερων αντιποίνων στην ιστορία.

Αν δεν συμμορφωθεί με τις 12 ‘βασικές απαιτήσεις’ της Ουάσινγκτον», όπως είπε ο Μάικ Πομπέο μιλώντας στο Heritage Foundation, ίδρυμα ακροδεξιάς ομάδας «Δεξαμενής Σκέψης». Στους αμερικανικούς όρους συμπεριλαμβάνονται:

#Να δώσει πρόσβαση σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται και υπό στρατιωτικό έλεγχο στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

#Να σταματήσει κάθε διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου.

#Να διαλύσει όλες τις εγκαταστάσεις πυρηνικών αντιδραστήρων.

#Να σταματήσει την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

#Να αποχωρήσουν οι ιρανικές δυνάμεις από τη Συρία.

#Να σταματήσει την υποστήριξη προς τους Χεσμπολάχ του Λιβάνου, την παλαιστινιακή Χαμάς και το ισλαμικό Τζιχάντ.

#Να σταματήσει να ενισχύει τους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη.

#Να εγκαταλείψει τις απειλές στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας.

#Να σταματήσει την υποστήριξη της ιρακινής κυβέρνησης και να αφοπλίσει τους Σιίτες οπλοφόρους.

#Να απελευθερωθούν όλοι οι Αμερικανοί όμηροι.

#Να σταματήσει τον ανεφοδιασμό των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

#Να σταματήσει τις απειλές εναντίον του Ισραήλ και των χωρών του Κόλπου.

«Η Τεχεράνη θα αγωνισθεί πολύ σκληρά για να διατηρήσει την οικονομία της ζωντανή αν δεν συμμορφωθεί με τις 12 απαιτήσεις της Ουάσινγκτον»

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πομπέο, «το κεντρί από τα αντίποινα θα είναι τόσο οδυνηρό για το Ιράν, που θα αγωνισθεί να κρατήσει ζωντανή την οικονομία του, αν η Τεχεράνη δεν αλλάξει πορεία από το απαράδεκτο και μη παραγωγικό μονοπάτι που έχει επιλέξει».

Απευθυνόμενος στον ιρανικό λαό, ο Πομπέο αναρωτήθηκε «αν πραγματικά εξέλεξαν ως πρόεδρο τον Ρουχανί και υπουργό Εξωτερικών τον Ζαρίφ

Οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τις οικονομικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η χώρα». Για να προσθέσει: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν πως σας αξίζουν καλύτεροι».

Όπως είπε ο Πομπέο, «στην περίπτωση που σημειωθούν στο Ιράν «σημαντικές αλλαγές» οι ΗΠΑ πρόθυμα θα άρουν όλα τα αντίποινα.

Για τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, «το Ιράν είναι υπεύθυνο για την παράταση του 7χρονου πολέμου στη Συρία, προκαλώντας την κρίση των προσφύγων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας το εγκληματικό καθεστώς Άσαντ».

Ιρανική απάντηση
«Όλες οι χώρες του κόσμου επιθυμούν ανεξαρτησία στις αποφάσεις τους και ίσως οι Αμερικανοί δεν μπορούν να προωθήσουν την ατζέντα τους σε ορισμένες περιοχές μόνο μέσω πίεσης.

Αλλά η λογική τους μάλλον δεν αποδέχεται ότι δεν μπορεί να είναι εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις για τον υπόλοιπο κόσμο» απάντησε ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί.

Ο Ιρανός πρόεδρος έδωσε έμφαση στο ότι «δεν είναι αποδεκτό από τον άνθρωπο που επί χρόνια υπηρέτησε στην αντικατασκοπία να λαμβάνει τώρα αποφάσεις για το Ιράν και άλλες χώρες, επειδή ανέλαβε καθήκοντα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ».

Το Ιράν είχε προηγουμένως εκφράσει την ελπίδα ότι οι χώρες της ΕΕ θα συνεχίσουν να τιμούν τη συμφωνία για τα πυρηνικά του, παρά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον.

Όσο για την IAEA, επανειλημμένα έχει διαβεβαιώσει πως το Ιράν τηρεί απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτή τη συμφωνία.

«Η στρατηγική της Ουάσινγκτον είναι να εξασθενίσει οικονομικά το Ιράν παρά να εμπλακεί σε έναν πραγματικό πόλεμο», υποστήριξε στο RT ο Dr. Said Sadik, πολιτικός κοινωνιολόγος στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου, αναφερόμενος στις δηλώσεις Πομπέο, για να προσθέσει:

«Δεν νομίζω να επιθυμούν πόλεμο, επειδή ο πόλεμος είναι πανάκριβος και επικίνδυνος για τη συγκεκριμένη στρατηγική περιοχή. Επιδιώκουν την οικονομική εξασθένηση του Ιράν για να μην είναι το ίδιο ισχυρό στην περιοχή όπως είναι τώρα».

Σχολιαστές υποστηρίζουν πως το Ιράν εδώ και πολύ καιρό ως σύμμαχος της Συρίας έσπευσε να βοηθήσει την κυβέρνηση στη Δαμασκό, που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως η νόμιμη στη χώρα.

Αντίθετα, η Ουάσινγκτον από την άλλη χαρακτηρίζεται «παράνομος εισβολέας» και χρηματοδότης για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ από το 2011, χωρίς να έχει εντολή από κάποια διεθνή οργάνωση.

Χώρια που από το 2015 έχει εγκαταστήσει σε συριακό έδαφος - χωρίς την άδεια της συριακή κυβέρνησης - στρατιωτικές δυνάμεις.

«Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει αμέσως να εγκαταλείψουν το συριακό έδαφος», απαίτησε χτες (Δευτέρα) βράδυ, το Ιράν.

ΕΕ: Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση
Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι, σχολιάζοντας τα χωρίς προηγούμενο αντίποινα.

Με τα οποία οι ΗΠΑ απείλησαν το Ιράν, δήλωσε πως «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το συνοπτικό Σχέδιο Δράσης (Joint Comprehensive Plan of Action)» όπως είναι γνωστή η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Η Μογκερίνι υποστήριξε πως η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ήταν προϊόν δεκαετίας πολύπλοκων και ενδελεχών διαβουλεύσεων με αποτέλεσμα να υπογραφεί η JCPOA που αποτελούσε «το καλύτερο πιθανό εξισορροπημένο αποτέλεσμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια: