19 Απριλίου, 2018

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ

Τελευταία ενημέρωση:19-04-2018
Δύο εκτιμήσεις στην κυβέρνηση για τις πρόωρες εκλογές στην Τουρκία.Δύο βασικές εκτιμήσεις υπάρχουν στην κυβέρνηση για την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στη γειτονική χώρα για τις 24 Ιουνίου.

Η μία αναμένει ακόμα μεγαλύτερη όξυνση στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, νέες επιθέσεις κατά της Ε.Ε. και προεκλογική περίοδο με εθνικιστικό λόγο από τον Ερντογάν. 

Οι υποστηρικτές της δεν θεωρούν ότι θα υπάρξει και επιχειρησιακή παράμετρος σε αυτήν την προεκλογική στρατηγική, δεν πιστεύουν δηλαδή ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αλλά θα παραμείνει στην ακραία ρητορική.

Η άλλη, αποτιμά θετικά την κίνηση του Τούρκου προέδρου και προβλέπουν αποσυμπίεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν δεν έχει να κερδίσει προεκλογικά αν «πουλήσει» αποσταθεροποίηση.

Σε κάθε περίπτωση, δικαιώθηκαν όσοι υποστήριζαν ότι το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ήταν πολύ πιθανό, και απέδιδαν σε αυτό – σε μεγάλο βαθμό – την ακραία συμπεριφορά των Τούρκων το τελευταίο διάστημα σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ. 

Η στιγμή, λένε, επιλέχθηκε επειδή η νίκη των Τούρκων στο Αφρίν είναι πρόσφατη, έχει ανεβάσει το ηθικό του τουρκικού λαού, αλλά και επειδή οι προβλέψεις για την τουρκική οικονομία είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Π. Καμμένος: Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με εμένα
«Οι Τούρκοι έχουν πάθει αμόκ με εμένα, τους εύχομαι καλές εκλογές» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για τον ίδιο.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε εκ νέου στα περί «ακήρυχτου πολέμου» με την Τουρκία σημειώνοντας: 

«Όταν έχουμε νεκρούς ήρωες, οι οποίοι πέφτουν στο καθήκον, γιατί εκπαιδεύονται, ασκούνται αλλά και ουσιαστικά πετούν οι πιλότοι διαφυλάσσοντας την εθνική κυριαρχία εμπλεκόμενοι σε αναχαιτίσεις, αυτές είναι ενέργειες οι οποίες συναντώνται μόνο σε πόλεμο ή τουλάχιστον έχουν συνθήκες πολέμου».

«Δεν μιλάμε για κάτι διαφορετικό από αυτό που έχει ξεκινήσει από το 1974 όταν αποφάσισε η Τουρκία να παραβιάζει το εθνικό εναέριο χώρο» συνέχισε για να προσθέσει: «Εμείς αυτό που κάνουμε, σεβόμενοι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της προάσπισης της εθνικής μας κυριαρχίας είναι να αναχαιτίζουμε ό,τι μπαίνει στον εθνικό εναέριο χώρο».

ΗΠΑ: Απειλή κυρώσεων στην Τουρκία για τους S-400
Την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, αν προχωρήσει στην αγορα των αντιαεροπορικών συστοιχιών S-400, εισηγείται ο σύμβουλος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών και αρμόδιου για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Γουές Μίτσελ.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, η οποία θα παρουσιασθεί στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων του αμερικανικού Κογκρέσου, ο Μίτσελ τονίζει πως «η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει καταλήξει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων με βάση το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act σ.σ. νόμος που προβλέπει κυρώσεις) και θα έχει αρνητική επίδραση όσον αφορά την συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35».

Υπενθυμίζεται, πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που είχε δώσει από κοινού με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στην Άγκυρα ότι η Ρωσία αποφάσισε να επισπεύσει την πώληση των S-400 στην Τουρκία.

Μυτιλήνη: Συνεχίζεται η κατάληψη 
της κεντρικής πλατείας από Αφγανούς

Την άμεση εκκένωση της κεντρικής πλατείας Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης και την τήρηση του νόμου ζητεί από την ΕΛΑΣ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, με την κατάληψη από περίπου 200 Αφγανούς να συνεχίζεται για τρίτη ημέρα.

Ο κ. Γαληνός μάλιστα ήρθε σε επαφή για το θέμα με την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και με τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.

Οι διαμαρτυρόμενοι διεκδικούν άμεση εξέταση του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλει και απεγκλωβισμό τους από το νησί, ενώ καταγγέλλουν τον θάνατο Αφγανού μετανάστη.

Που όμως διαψεύδεται ακόμα και από τη διοίκηση του νοσοκομείου που επίσημα ανακοίνωσε ότι ο συγκεκριμένος ασθενής, πάσχοντας από σοβαρό χρόνιο καρδιολογικό πρόβλημα, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής θεραπείας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης.

Σκοπιανό: Αισιοδοξούν για λύση Μογκερίνι και Ζάεφ
Αισιόδοξοι για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ εμφανίστηκαν η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι, και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, μετά από συνάντησή τους στα Σκόπια.

Πάντως, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θέλησε να προεξοφλήσει την όποια απόφαση που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στα τέλη Ιουνίου, σχετικά με το ενδεχόμενο να χορηγηθεί στην ΠΓΔΜ ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Κάνατε βήματα που ήταν αδιανόητα πριν από 10 μήνες. Γι ‘ αυτό είμαι αισιόδοξη», είπε η κ. Μογκερίνι απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε βέβαιος πως η χώρα του θα λάβει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διότι, όπως πρόσθεσε, «αυτό που έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα με την Ελλάδα εγγυάται πραγματικά κάτι τέτοιο».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά, στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7, ότι η ΠΓΔΜ δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Διότι τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας δεν επαρκούν μέχρι τότε, ο κ. Ζάεβ ανέφερε ότι η πρόσκληση για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ δεν συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.

Τροχαίο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που μετέφερε δύο νεογνά
Σοβαρά τραυματίστηκε γιατρός αναισθησιολόγος στο Ηράκλειο σε τροχαίο ατύχημα το οποίο συνέβη λίγα μέτρα πριν την είσοδο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο, χθες το απόγευμα.

Όπως ενημέρωσε το Κέντρο του ΕΚΑΒ, η γιατρός επέβαινε σε ασθενοφόρο το οποίο μετέφερε δύο νεογνά για νοσηλεία.

Το ασθενοφόρο αναγκάστηκε να φρενάρει απότομα, αλλά προσέκρουσε σε αγροτικό αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα η αναισθησιολόγος να υποστεί κατάγματα σε διάφορα σημεία του άνω κορμού.

Τα δύο νεογνά τα οποία είναι δίδυμα, ευτυχώς δεν τραυματίστηκαν, ενώ καλά στην υγεία της είναι και η δεύτερη γιατρός που επέβαινε στο όχημα του ΕΚΑΒ.Η αναισθησιολόγος νοσηλεύεται στην Ορθοπεδική Κλινική του Βενιζελείου, ενώ τα νεογνά στο τμήμα νεογνών.



Δεν υπάρχουν σχόλια: