06 Μαρτίου, 2018

Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

 

Mε «τσουνάμι» γεωτρήσεων απαντά η Κύπρος στον Ερντογάν.Η Λευκωσία δεν δείχνει να επηρεάζεται από τις τουρκικές απειλές και συνεχίζει κανονικά τους σχεδιασμούς στο πλαίσιο του ενεργειακού προγράμματος.

Όπου έχει εκπονήσει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις στο Euronews του επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου Πάνου Κελάμη, που προβάλλει το πρακτορείο υπό τον τίτλο: «Απάντηση Κύπρου σε Ερντογάν: Θα έχουμε “τσουνάμι” γεωτρήσεων».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Πάνος Κελάμης, ερωτηθείς εάν τα πρόσφατα γεγονότα στην κυπριακή ΑΟΖ έχουν προκαλέσει καθυστερήσεις στο ενεργειακό πρόγραμμα, δήλωσε:

«Όντως, έχουμε μία καθυστέρηση στη “Σουπιά” (στο τεμάχιο 3 όπου είχε αποκλειστεί το γεωτρύπανο της ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά σκάφη). Όμως είμαι αρκετά σίγουρος ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. 

Όπως προανέφερα, οι χώρες πρέπει να σέβονται η μία την άλλη. Αυτό κάνει η Δημοκρατία της Κύπρου, ακολουθεί σταθερή πορεία και είμαι πεπεισμένος ότι βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. 

Φυσικά, σε μία διαδικασία εξόρυξης, γενικά σε μία διαδικασία εκμετάλλευσης, μπορεί να δούμε κάποιες καθυστερήσεις. Όμως θα πω κάτι που μπορεί να ακουστεί ως υπερβολή, αλλά δεν είναι. Το 2018, η Κύπρος θα γνωρίσει ένα “τσουνάμι” ερευνητικών γεωτρήσεων».

Ο κ. Κελάμης, σημειώνει το euronews.gr, εκτιμά ότι οι γεωτρήσεις αυτές θα είναι τουλάχιστον τέσσερις, την ώρα που στη Σαουδική Αραβία, για παράδειγμα, θα κυμαίνονται μεταξύ 14-16. «Αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη των δύο χωρών, καταλαβαίνει τον χαρακτηρισμό “τσουνάμι”», εξηγεί ο Π. Κελάμης.

«Το έργο εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Είμαι αισιόδοξος ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε τις ανακαλύψεις που όλοι περιμένουν στην Κύπρο», υπογραμμίζει.

Κληθείς να απαντήσει αν όντως τα πολεμικά πλοία της Τουρκίας δημιουργούν προβλήματα, δήλωσε: «Η Κύπρος αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε ξανά με τα στρατηγικά ενεργειακά μας σχέδια. 

Η Κύπρος έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με όλες τις γύρω χώρες, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιορδανία, και είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ακόμα περισσότερες, υπό την προϋπόθεση του αμοιβαίου σεβασμού και της ισότιμης βάσης».

Eν πλω για το τεμάχιο 10
Στο μεταξύ τα δύο ερευνητικά σκάφη της αμερικανικής ExxonMobil αναμένονται στην Κύπρο εντός της εβδομάδας και θα κατευθυνθούν στο τεμάχιο 10 στο οποίο ο αμερικανικός κολοσσός διατηρεί τα δικαιώματα εκμετάλλευσης.

Τα δύο σκάφη που ναύλωσε η ExxonMobil, με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων υποβρύχιων ρομπότ θα συγκεντρώσουν τεχνικά και γεωλογικά στοιχεία από τους στόχους Άνθεια, Δελφίνος και Γλαύκος του τεμαχίου 10, εν όψει της γεώτρησης που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Εκείνο που αναμένουμε να δούμε είναι αν η Τουρκία θα υλοποιήσει τις νέες απειλές της και αν θα αντιδράσει στις αμερικανικές δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση του τεμαχίου 3, η Άγκυρα παρεμπόδισε το Saipem στο στάδιο της γεώτρησης, ενώ το συγκεκριμένο «οικόπεδο» εμπίπτει μέσα στην ψευδο-ΑΟΖ, την περιοχή την οποία διεκδικεί το ψευδοκράτος.

Ανέθεσε όμως στην τουρκική εταιρεία πετρελαίου την πραγματοποίηση ερευνών.Σε αντίθεση με το τεμάχιο 10 που γειτνιάζει με το Αιγυπτικό Ζόρ και η Τουρκία θεωρεί ότι… ανήκει στην Αίγυπτο.
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας


Δεν υπάρχουν σχόλια: