23 Μαρτίου, 2018

ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΕΤΣΙ ΕΝΑ ΙΣΧΥΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

 

Σύνοδος Ε.Ε: Στήριξη σε Ελλάδα, μηνύματα σε Άγκυρα.Σαφή θέση στήριξης Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στις χθεσινές εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. έστειλαν έτσι ένα ισχυρό μήνυμα στην Άγκυρα, ενώ ορισμένοι αρχηγοί κρατών επέμειναν στο ότι το χέρι που απλώνει η Ευρώπη στην Τουρκία, χώρα η οποία χαρακτηρίζεται αναγκαίος εταίρος, δεν πρέπει να εκληφθεί σαν λευκή επιταγή.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν πως για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών  της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στο κείμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε «σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα».

Οι «28» κάλεσαν «επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο».

Υπενθύμισαν δε την «υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη.

Το θέμα σχολίασε στο twitter ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος:
Επίσης, υπήρξε δέσμευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας την προσεχή Δευτέρα με στόχο να αμβλυνθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις. 

Στην τοποθέτησή του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε να μην αναβληθεί η Συνάντηση της Βάρνας, αλλά οι Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και τη διευθέτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ο Πούτιν θα θέσει το θέμα στον Ερντογάν
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για την επικοινωνία που είχε χθες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, από την πλευρά του, του μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του έλεγχου των εξοπλισμών.

Στο τηλεφώνημα, διάρκειας περίπου μισή ώρας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση της τουρκικής προκλητικότητας σε διάφορα μέτωπα και ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Απριλίου στο πλαίσιο της Συνόδου του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Πούτιν για τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι έχει γνώση και αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή του Έλληνα πρωθυπουργού σε αυτόν τον τομέα.

Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας προσκάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη Ρωσία το δεύτερο εξάμηνο του 2018, τόνισε τη σημασία των στενών σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

Επίσηε αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που είναι προγραμματισμένη για το φθινόπωρο και τόνισε πως η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο έργο της μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας-Ρωσίας, η οποία αναμένεται να συγκληθεί σύντομα.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις. Ως προς το θέμα με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σκριπάλ και της κόρης του ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας επανέλαβε τις θέσεις του.

Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του τόνισε ότι αυτή η υπόθεση έχει επιβαρύνει πολύ τις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, σημείωσε ότι πρέπει να διαλευκανθεί άμεσα και - όπου αυτό χρειάζεται - σε συνεργασία και με τη Ρωσία. Επισήμανε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε έρευνα του opcw.

Πρόσθεσε πως δεν βοηθά κανέναν η επιστροφή σε λογικές ψυχρού πολέμου και σε ό,τι αφορά τη στάση της Ελλάδας είπε ότι τηρεί σαφώς τις δεσμεύσεις της, ως χώρα μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, αλλά υποστηρίζει σταθερά το διάλογο και τη συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για την αντιμετώπιση διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: