23 Φεβρουαρίου, 2018

ΝΕΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΓΕΩΤΡΥΠΑΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ «ΣΟΥΠΙΑ»

 

«Ναυμαχία» με το γεωτρύπανο στην Κυπριακή ΑΟΖ- Αποχωρεί το Saipem.Πιο κοντά στον στόχο «Σουπιά» και ακριβώς στα όρια της τουρκικής παράνομης Navtex βρέθηκε νωρίτερα το γεωτρύπανο Saipem 12.000 σε μια απόπειρα να προσεγγίσει την περιοχή όπου επρόκειτο να γίνει η γέωτρηση. 

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστουδουλίδης, το Sapiem επιχείρησε να κατευθυνθεί προς τη «Σουπιά», το εμπόδισαν ωστόσο 4 τουρκικά πλοία και η πορεία του ανετράπη. Τουρκική φρεγάτα προσπάθησε να συγκρουστεί με το γεωτρύπανο με τον καπετάνιο του Ιταλικού πλοίου με ελιγμό να το αποφεύγει και να συνεχίζει  προς τον στόχο. 

Όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος, το Saipem πραγματοποίησε ελιγμούς στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρισκόταν σε άμεση επικοινωνία με τον Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κύπρου 

Καθώς και τις Αρχές της Ιταλίας. Από την πλευρά της, η εφημερίδα «Πολίτης»  ανέφερε: «Μία τελευταία προσπάθει να φτάσει στον στόχο «Σουπιά» επιχείρησε σήμερα το πρωί το πλοίο της εταιρείας ΕΝΙ, 

Το οποίο ωστόσο ανακόπηκε από τουρκικά πλοία.Σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει το πρωί ο «Π», σε περίπτωση που το SAIPEM 12000 ανακοπεί από τον τουρκικό στόλο, τότε θα βάλει μπρος για το Μαρόκο, όπου θα πραγματοποιήσει γεώτρηση στον στόχο RD».

Σύγχυση με την ανακοίνωση της ΕΝΙ περί αποχώρησης. Για το Μαρόκο αναχωρεί το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ.

Το οποίο βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να καταφέρει να αρχίσει τις έρευνες του λόγω των τουρκικών προκλήσεων.Η εταιρεία διαβεβαιώνει πάντως ότι η αναχώρηση είναι προσωρινή και ότι το γεωτρύπανο πρόκειται να επιστρέψει στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ιταλικής εταιρείας παρέπεμψε σε δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ο οποίος τόνισε ότι «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή.

Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας τη διεθνή, ευρωπαϊκή, τουρκική, ελληνική και κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση», είπε. Ο Ντεσκάλτσι απέρριψε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η εταιρεία του την έρευνα στην περιοχή λόγω των εντάσεων. 

«Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η ΕΝΙ διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI.

«Φύγετε από μπροστά μας διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί»
Τον διάλογο μέσω ασυρμάτου μεταξύ του καπετάνιου του ιταλικού γεωτρύπανου SAIPEM 12000 και του καπετάνιου του τουρκικού πολεμικού πλοίου, που το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου το παρεμπόδισε να πάει στο οικόπεδο 3, αποκαλύπτει το πρακτορείο Ντογάν.

Επικαλούμενο τουρκικές διπλωματικές πηγές, οι οποίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα «οπωσδήποτε δεν θα επιτρέψει έρευνες φυσικού αερίου από τους Ε/κ στην περιοχή». Σύμφωνα με το πρακτορείο, το γεωτρύπανο παρ' ολίγο να συγκρουστεί με το τουρκικό πολεμικό.

Όπως αναφέρει το Ντογάν, ένα από τα τουρκικά πολεμικά πλοία κατευθύνθηκε προς το SAIPEM 12000, προκαλώντας πανικό στον καπετάνιο του ιταλικού σκάφους, ο οποίος διά του ασυρμάτου απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί». 

Ο καπετάνιος του τουρκικού πολεμικού φέρεται να φέρεται να απάντησε: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας». Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». 

Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Το χρονικό της έντασης
Εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Η Άγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις θαλάσσιες εκτάσεις μέσα στα επίπεδα παρεμποδίζοντας την δραστηριότητα του γεωτρύπανου.
Εν τω μεταξύ, από την Αγκυρα εξακολουθούν να έρχονται νέες απειλές.

Χθες ο υπουργός Ενέργειας Μπεράκ Αλμπαϊράκ (ο οποίος είναι και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν) δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» από την Κύπρο και ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Το ζήτημα των τουρκικών παρενοχλήσεων θα τεθεί από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη στήριξη και του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα συναντηθεί

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. 

Ο Τουσκ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από Βρυξέλλες, «άκουσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και την κατάσταση και συμμερίζεται την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ».


Δεν υπάρχουν σχόλια: