10 Δεκεμβρίου, 2017

ΤΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

 

Το «μεταναστευτικό» και τις σχέσεις με τον Ντ.Τραμπ θεωρούν οι Γερμανοί ως τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την γερμανική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας (Koerber Foundation).

Ειδικότερα, στην κορυφή της λίστας με τα κεντρικά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, με το 26% των ερωτηθέντων ν’ ανησυχεί σχετικά με την ικανότητα της Γερμανίας να διαχειριστεί τον αριθμό όσων αιτούνται άσυλο.

Στην δεύτερη θέση των προκλήσεων εξωτερικής πολιτικής, βρίσκονται οι σχέσεις με τον πρόεδρο Τραμπ και τις ΗΠΑ, καθώς το 19% των ερωτηθέντων τις χαρακτηρίζουν ως «μεγάλη πρόκληση». Ακολουθούν η Τουρκία (17%), η Βόρεια Κορέα (10%), αλλά και η Ρωσία (8%).

Να σημειωθεί ότι τόσο οι σχέσεις με τις ΗΠΑ όσο και την Τουρκία επανέρχονται ανάμεσα στα κεντρικά ζητήματα που οι Γερμανοί θεωρούν ότι πρέπει να «επιλυθούν» για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σαν αποτέλεσμα της αδυναμίας του Αμερικανού Προέδρου να χαράξει σαφή γραμμή σχετικά με τις σχέσεις που επιθυμεί με τους ευρωπαίους εταίρους του και την Τουρκία λόγω της έξαλλης πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Θα σκοντάψει άραγε η συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού εκεί όπου απέτυχε και η «Τζαμάικα»; Μολονότι είναι ακόμη νωρίς καθώς οι επίσημες διαπραγματεύσεις μεταξύ CDU/CSU και SPD δεν έχουν ξεκινήσει καν ακόμη, ο πρόεδρος της CSU Χορστ Ζέεχοφερ. 

Έσπευσε να επαναλάβει ότι το κόμμα του αντιτίθεται στην επανένωση οικογενειών για περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να «απαντήσει» στις ανησυχίες των συντηρητικών πολιτών.

Σχολιάζοντας την αξίωση των Σοσιαλδημοκρατών να μην παραταθούν οι ισχύοντες μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο περιορισμοί για την επανένωση οικογενειών, ο βαυαρός πρωθυπουργός δήλωσε στη σημερινή Bild: «Αυτό θα προκαλούσε μια μαζική μετανάστευση η οποία θα οδηγούσε τη Γερμανία στα όριά της».

Σε κείμενο θέσεων στο οποίο κατέληξε χθες το προεδρείο του SPD ενόψει του επικείμενου κομματικού συνεδρίου αναφέρεται ότι η επανένωση οικογενειών συμβάλει στην ομαλή ενσωμάτωση των προσφύγων. «Γι’ αυτό δεν θέλουμε να παρατείνουμε τους ισχύοντες περιορισμούς», αναφέρεται στο κείμενο.

Η επανένωση οικογενειών για περιπτώσεις προσφύγων που απολαμβάνουν τη λεγόμενη επικουρική προστασία έχει ανασταλεί καταρχήν μέχρι τον Μάρτιο του 2018. 

Σε αντίθεση με το SPD, τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης ζητούν την παράταση των περιορισμών, φοβούμενα ότι ενδεχόμενη άρση τους θα φέρει νέα μαζικά κύματα προσφύγων στη Γερμανία. Το ζήτημα θα αποτελέσει αναμφίβολα ένα από τα «αγκάθια» ενδεχόμενων διερευνητικών επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Προϋπόθεση για να ξεκινήσουν και επίσημα οι διερευνητικές μεταξύ των τριών κομμάτων είναι να απαντήσει προηγουμένως θετικά και το συνέδριο του SPD που ξεκινά την ερχόμενη Πέμπτη στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: