14 Δεκεμβρίου, 2017

ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ

 

Η φάτνη των  αλόγων ζώων. Εκεί που έγινε η πρώτη κούνια του Κυρίου μας. Εκεί που έσκυψαν τα άλογα ζώα και θέρμαιναν  με τις ανάσες τους το νεογέννητο βρέφος.

Εκεί  που στη συνέχεια ήλθαν οι βοσκοί και προσκύνησαν το νεογέννητο Βασιλιά.  Εκεί που ακούστηκε ο ύμνος των αγγέλων.  Βγαίνοντας από το ναό πρός τα δεξιά, πηγαίνουμε προς ένα άλλο ιερό σπήλαιο.

Κατεβαίνοντας αρκετά σκαλιά βρισκόμαστε στο λεγόμενο σπήλαιο των νηπίων!Εκεί, αμέσως μετά τη σφαγή των νηπίων, έθαψαν οι άνθρωποι τά βρέφη που έσφαξε η μανία του Ηρώδη. Το σπήλαιο εκείνο στη συνέχεια έγινε τόπος προσευχής και ασκήσεως.

Εκεί στη συνέχεια ετάφησαν και πολλοί άγιοι πατέρες που εσφάγησαν το 614 μετά Χριστόν από τούς Πέρσες.  Μέχρι σήμερα βλέπει κανείς κυρίως αυτούς τους τάφους αλλά και πολλά οστά νηπίων αλλά και ενηλίκων.

Ο χώρος παρότι κάτω από τη γη με πολλή υγρασία παντού της αναδίδει άρρητη ευωδία. Προχωρούμε για ένα ακόμα χώρο της Βηθλεέμ. Ένα άλλο σπήλαιο. Το "σπήλαιο του γάλακτος". Σήμερα βρίσκεται στα χέρια των καθολικών!

Εκεί στο σπήλαιο αυτό, κατά την Ιερά παράδοση θηλάζοντας η Υπεραγία Θεοτόκος το νεογέννητο Κύριό  μας, μία σταγόνα από το γάλα τινάχτηκε και όλο το σπήλαιο άσπρισε.  

Μέχρι σήμερα διακρίνει κανείς τα τείχη του σπηλαίου κατάλευκα. 

Η Ιερά Μονή των Ποιμένων
Το μοναστήρι αυτό βρίσκεται εκεί που κάποτε στέκονταν οι Ποιμένες κι άκουγαν τον αγγελικό ύμνο των Χριστουγέννων.  


Εκεί πριν ακόμα από τη γέννηση του Χριστού και σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη,  ήσαν τα κτήματα του Βοόζ.  

Εκεί στη συνέχεια τα κτήματα αυτά περιήλθαν στούς γονείς της Υπεραγίας Θεοτόκου και απ΄ αυτούς, στα χέρια της Παναγίας μας.  

Εδώ επαληθεύεται ο λόγος για τον οποίον έπρεπε η απογραφή των Ιωσήφ και Παναγίας, να γίνει στη Βηθλεέμ.  

Εκεί πίσω από το μοναστήρι μέχρι σήμερα υπάρχουν μερικές ρίζες ελιές ηλικίας περίπου δύο έως δυόμισι χιλιάδων ετών.  

Ελιές από την εποχή εκείνη δηλαδή.  Στη συνέχεια στούς χώρους αυτούς όπως και σε όλους τους άγιους χώρους των Ιεροσολύμων,  ήρθαν οι χριστιανοί και εχτισαν εκκλησίες και μοναστήρια.

Εκεί βρίσκουμε αρχαία μωσαϊκά τα οποία μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιών Ναών από την εποχή της Αγίας Ελένης που βρέθηκε στούς Αγίους τόπους και έχτισε εκατοντάδες ναούς.

Το πιο αξιόλογο μέρος όμως του μοναστηριού είναι το ιερό σπήλαιο.  Είναι ένα σπήλαιο υπόγειο.

Εκεί ακριβώς, που τότε στέκονταν οι Ποιμένες και φύλαγαν τα πρόβατά τους.  

Εκεί που εμφανίστηκε ο Άγγελος για να τους φέρει το μήνυμα της γεννήσεως του Χριστού.  

Εκεί μέσα σε αυτό το σπήλαιο βρέθηκαν εκατοντάδες Άγια Ιερά λείψανα και νηπίων αλλά και πατέρων οι οποίοι και σφαγιάστηκαν το 614 μ.χ. από τους Πέρσες. 

Εκεί μέχρι σήμερα συμβαίνουν θαύματα πάρα πολλά και ο ηγούμενος είχε να μας διηγηθεί πολλά απ αυτά που συνέβησαν ακόμη και στις ημέρες του. 

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: