14 Δεκεμβρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (14/12/2017)

 

Ελλάδα:Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το απεργιακό συλλαλητήριο μελών και εργατών που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

Χωρίς άδεια λειτουργούσε το τρενάκι λούνα παρκ στο Αίγιο όπου τραυματίστηκε την Τρίτη μία 39χρονη μητέρα όταν εκτροχιάστηκε το βαγόνι στο οποίο επέβαινε μαζί με τα τρία ανήλικά παιδιά της.

Στις κοινωνικές συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση, που είναι αντιμέτωπη με πολλές αντιδράσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες, ενώ την ίδια στιγμή στη Βουλή, κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού, ακούγεται και αυτοκριτική από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δέχονται ισχυρές πιέσεις από ομάδες ψηφοφόρων.

Δεσμεύσεις σε πολιτικό επίπεδο φαίνεται να είχε αναλάβει ο υπουργός Αμυνας, Πάνος Καμμένος, απέναντι στον «μεσάζοντα της Αραβίας» στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών για την πώληση στρατιωτικού υλικού. Όπως προκύπτει από τα νέα επίσημα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν στη Βουλή και αναδεικνύουν ότι ο επιχειρηματίας Βασίλης Παπαδόπουλος αντιμετωπιζόταν στο «Πεντάγωνο» ως «εκλεκτός» με άνωθεν εντολές.

Οριστικά αποκλείει το ενδεχόμενο προστασίας της πρώτης κατοικίας διά νόμου ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας έτσι αρνητικά στο αίτημα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν χρειάζεται νομοθετική πρωτοβουλία. Υπάρχει επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή η μετεξέλιξη του νόμου Κατσέλη σε νόμο Σταθάκη» δήλωσε στην ΕΡΤ-3 ο Πρωθυπουργός.

Κόσμος:«Η Ευρωπαϊκή Ενωση γιόρτασε τον Μάρτιο στη Ρώμη την 60ή επέτειό της. Ηταν μια ευκαιρία για εμάς να συγκεντρωθούμε και να ανατρέξουμε σε όλα όσα επιτύχαμε χάρη στην Ενωση. Ηταν, όμως, και μια στιγμή για να εξετάσουμε πώς η Ευρώπη μπορεί στο μέλλον να συνεχίσει να υλοποιεί την υπόσχεσή της για πολλές ακόμα γενιές» γράφει στο άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Είναι οι εκλογές που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν το μέλλον της Ισπανίας ανοίγοντας τον δρόμο για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Αλλά το στρατόπεδο των αυτονομιστών είναι διχασμένο - και η ηγέτιδα του αριστερού εθνικιστικού κόμματος που προηγείται στις δημοσκοπήσεις απογοητεύει ακόμη και πιστούς οπαδούς της απόσχισης.

Ο υπουργός Πληροφοριών του Ισραήλ επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η ισραηλινή κυβέρνηση προσκάλεσε τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να επισκεφθεί τη χώρα παρά το γεγονός ότι τα δύο κράτη δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις.

Την Παρασκευή θα αποφασίσει το Προεδρείο των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) εάν θα ξεκινήσει διερευνητικές συνομιλίες με τη Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU), μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ ανάμεσα στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό του SPD Μάρτιν Σουλτς.

Η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σήμερα Πέμπτη στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παρουσιάσει «αδιάψευστες αποδείξεις» για την παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ιράν, κυρίως στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της την Τετάρτη.

Οικονομία:Με μια κίνηση που είχε προεξοφληθεί από την αγορά, δηλαδή την αύξηση των επιτοκίων στο εύρος 1,25% - 1,50%, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν, ολοκλήρωσε τη θητεία της στην Fed.

Τη συγχώνευση των 394 υποθηκοφυλακείων και των λειτουργούντων κτηματολογικών γραφείων, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα των τραπεζών δεν είναι άλλο από την αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία ανέρχονται σε 108 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά είναι επιχειρηματικά.

Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να προχωρήσουν στην επόμενη -δεύτερη- κλήρωση με βάση τις συναλλαγές των φορολογούμενων με πλαστικό χρήμα.

Αλβανοί, Πακιστανοί, Βούλγαροι και Ρουμάνοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αλλοδαπών νόμιμων απασχολουμένων στη χώρα μας, όπως προκύπτει από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Αθλητισμός:Το τρένο της Μάντσεστερ Σίτι συνεχίζει και φαίνεται ότι δεν μπορεί να σταματήσει πουθενά. Η αρμάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα επικράτησε με 4-0 εκτός έδρας της Σουόνσι κι έγραψε ιστορία.

Η 15η συνεχόμενη νίκη που σημείωσε στην Premier League αποτελεί ρεκόρ στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ιταλίας βγήκε από την Τετάρτη.

Η Ιντερ που την Τρίτη πήρε δύσκολη πρόκριση στη φάση των "16" στα πέναλτι (5-4, 0-0 κ.α.) επί της Πορντενόνε, θα αντιμετωπίσει τη Μίλαν. Οι "ροσονέρι" επικράτησαν την Τετάρτη με 3-0 της Βερόνα και ετοιμάζονται για το ντέρμπι του Μιλάνου.

Στο άλλο παιχνίδι της ημέρας η Φιορεντίνα επικράτησε με 3-2 της Σαμπντόρια και θα αντιμετωπίσει το νικητή της αναμέτρησης Λάτσιο-Τσιταντέλα. Με σκόρερ τον Λεβαντόφσκι η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε με 1-0 της Κολωνίας για την 16η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος και προηγείται με 9 βαθμούς από τη δεύτερη Σάλκε.

Στο πιο συναρπαστικό ματς της ημέρας, η Σάλκε τα βρήκε σκούρα απέναντι στην Άουγκσμπουργκ, αλλά επικράτησε με 3-2. Με γκολ του Ουθ στο 82' η Χοφενχάιμ έκαμψε την αντίσταση της Στουτγκάρδης και επικράτησε με 1-0.

Σοβαρά επεισόδια με τουλάχιστον 12 τραυματίες, μεταξύ των οποίων ένα περιστατικό στο οποίο υπάρχει απειλή για τη ζωή του θύματος, έλαβαν χώρα στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια του ντέρμπι του σερβικού πρωταθλήματος Παρτιζάν-Ερυθρός Αστέρας.

Κατά τα λοιπά η συνάντηση διεξήχθη κανονικά και έληξε ισόπαλη 1-1, αφήνοντας τον Ερυθρό Αστέρα πρώτο στη βαθμολογία πριν τη χειμερινή διακοπή του πρωταθλήματος (θα ξαναρχίσει τον Φεβρουάριο), με 9 βαθμούς διαφορά από την Παρτιζάν.

Η Ρεάλ Μαδρίτης υποτίμησε την Αλ Τζαζίρα και παραλίγο να το πληρώσει, χρειάστηκε δε η πλήρης ενεργοποίηση του κορυφαίου ποδοσφαιριστή της για να φτάσει στην ανατροπή, να νικήσει με 2-1 τους διοργανωτές και να προκριθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων, που διεξάγεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην πόλη Αλ Αΐν.

Οι «μπλάνκος» του Ζινεντίν Ζιντάν βρέθηκαν να κυνηγούν στο σκορ μετά το γκολ του Ρομαρίνιο στο 41΄, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο σοβαρεύτηκαν και το «Zayed Sport City Stadium» πήρε... κλίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: