10 Δεκεμβρίου, 2017

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ (10/12/2017)

 

Ελλάδα:Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνει την ανάγκη «να προχωρήσει η Ευρώπη σε σημαντικές αλλαγές, που αφορούν στην αντιμετώπιση μεγάλων προκλήσεων, όπως η ενίσχυση της ανάπτυξης και οι πολιτικές συνοχής».

Η πολιτική στόχευση του νέου φορέα «είναι να γίνει πρωταγωνιστής που θα σπάσει τον άγονο και πολωτικό δικομματισμό μεταξύ ριζοσπαστικού λαϊκισμού και δεξιού νεοσυντηρητισμού και θα βγάλει τη χώρα από τα σημερινά αδιέξοδα», αναφέρει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει ένα μήνυμα στην πολιτική ζωή ότι μπαίνουν κάποιες συγκεκριμένες αρχές να μην προέρχονται από την ίδια οικογένεια, πρόσωπα στην κυβέρνηση» δηλώνει, σε συνέντευξή του ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η επιτυχής έξοδος από τα μνημόνια «πρέπει να συνδυαστεί με τη δυνατότητα διαμόρφωσης ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης που θα είναι απαλλαγμένο από τις μνημονιακές λογικές» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Με φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα φωτίστηκε ο ουρανός της Λάρισας το βράδυ του Σαββάτου, όπου εγκαινιάστηκε το Χριστουγεννιάτικο «Πάρκο των Ευχών».

Κόσμος:Για δύο γερμανικές εταιρείες υπάρχει η υπόνοια ότι λαδώθηκαν και δεν εργάστηκαν επαρκώς γαι τη συντήρηση του υποβρυχίου "San Juan" της Αργεντικής, το οποίο εξαφανίστηκε στις 15 Νοεμβρίου στον νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με την δημόσια βαυαρική ραδιοφωνία (Bayerische Rundfunk / BR). Εκτιμάται οτι έγινε έκρηξη στο σκάφος λόγω βραχυκυκλώματος.

Μπορεί ο ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι, να ανακοίνωσε χθες Σάββατο επισήμως «το τέλος του πολέμου» εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα, όμως η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Ιρακινούς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, καθώς δημιουργούνται νέα πολιτικά και πολιτιστικά χάσματα, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων (NRC).

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, τάχθηκε κατά του ρατσισμού και υπέρ των ίσων ευκαιριών σε ομιλία του με την ευκαιρία των εγκαινίων ενός μουσείου αφιερωμένου στα πολιτικά δικαιώματα στο Τζάκσον του Μισισιπή, μια εκδήλωση που μποϊκόταραν πολλές προσωπικότητες των μαύρων, μεταξύ αυτών και ο δήμαρχος της πόλης.

Ο υπουργός Άμυνας ελπίζει σε περιορισμό των διαδηλώσεων των Παλαιστινίων. Ο εκπόσωπος της Φάταχ προειδοποίησε για "τις επικίνδυνες πολιτικές συνέπειες" της απόφασης της Ουάσινγκτον

Ανώτερα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ απέρριψαν χθες Σάββατο το όραμα για τη δημιουργία των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» που παρουσίασαν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), με τους οποίους ελπίζουν να σχηματίσουν ξανά κυβέρνηση συνασπισμού.

Οικονομία:Τη μείωση της φορολόγησης της εργασίας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, λέγοντας ότι «η χώρα έχει πάρα πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για να πάει μπροστά», αλλά υπάρχουν και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, όπως μια «γενναία φορολογική μεταρρύθμιση».

Επιφυλάξεις έχει προκαλέσει το σχέδιο του Ντόναλντ Τράμπ να αναθεωρήσει σημαντικά τη φορολογία επιχειρήσεων και νοικοκυριών με μεγάλες μειώσεις, επιφέροντας όμως πλήγμα στα δημοσιονομικά των ΗΠΑ. Οι περισσότερες ανησυχίες προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρώτη τη Γαλλία, ενώ κριτική ασκείται και από κορυφαίους οικονομολόγους κυρίως στις ΗΠΑ.

Νέα οικογενειακά επιδόματα θα ισχύσουν από 1η Ιανουαρίου μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών. Κερδισμένοι όσοι έχουν 1 ή 2 παιδιά καθώς θα διαπιστώσουν ανάλογα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους (πραγματικό ή τεκμαρτό) αύξηση σε σύγκριση με τα ισχύοντα από 176 έως 360 ευρώ αν πρόκειται για 1 προστατευόμενο τέκνο και από 352 έως 720 ευρώ αν η οικογένεια έχει 2 προστατευόμενα τέκνα

Τα πάνω – κάτω έρχονται από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, που τίθενται σε εφαρμογή από τις αρχές του νέου έτους. Την ίδια στιγμή, έντονες είναι οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Τους καταναλωτές έξω από τα φυσικά καταστήματα ευελπιστούν να βγάλουν τα επόμενα χρόνια οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις, καθώς η ψηφιοποίηση και η διείσδυση της τεχνολογίας με νέες εφαρμογές αλλάζει τα δεδομένα της αγοράς και παρέχει νέες δυνατότητες.

Αθλητισμός:Σπουδαία νίκη με 1-0 επί της συμπολίτισσάς της Τσέλσι σημείωσε η Γουέστ Χαμ για την 16η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος και παράλληλα απέσπασε τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς από το φαβορί της αναμέτρησης, στην προσπάθειά της να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Βαθιά ανάσα πήρε η Σουόνσι που νίκησε 1-0 τη Γουέστ Μπρομ, συνεχίζει να εντυπωσιάζει η Μπέρνλι που νίκησε 1-0 τη Γουότφορντ, ενώ «ξέσπασε» η Τότεναμ που πέτυχε τέσσερα γκολ μέσα σε 20 λεπτά στο β΄ ημίχρονο και συνέτριψε 5-1 τη Στόουκ.

Σε... γκέλα υπέπεσε η Ντόρτμουντ που ηττήθηκε εντός έδρας με 2-1 από την πρωτελευταία της βαθμολογίας, Βέρντερ Βρέμης, σε αναμέτρηση για την 15η αγωνιστική του γερμανικού πρωταθλήματος. Στους υπόλοιπους αγώνες η πρωτοπόρος Μπάγερν επικράτησε εκτός έδρας της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης με 1-0, ενώ η Λειψία αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρας της 2-2 με την Μάιντς.

Ενα αυτογκόλ στο 62ο λεπτό, στέρησε από τη Γκλάντμπαχ τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την απώλεια της Λειψίας και να ανεβεί στη δεύτερη θέση της Μπουντεσγλίγκα. Η Μπορούσια παραχώρησε ισοπαλία 1-1 στη Σάλκε στο ντέρμπι της αγωνιστικής και παραμένει στην τέταρτη θέση, πίσω από τη σημερινή της αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός έφερε εις πέρας την αποστολή στο Αγρίνιο, επικρατώντας με 4-1 του Παναιτωλικού στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής και σημειώνοντας την πέμπτη συνεχή νίκη στο πρωτάθλημα.

Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σε παραγωγικό βράδυ τον Κώστα Φορτούνη, που σκόραρε δις (6΄, 62΄) και ξανάδωσε προβάδισμα στον πρωταθλητή μετά το αυτογκόλ του Ένγκελς στο 27΄, ενώ ο Ανσαριφάρντ είναι πια πρώτος σκόρερ στη Super League με το τέρμα που σημείωσε στο 66΄. Το τελικό σκορ διαμόρφωσε ο Τζούρτζεβιτς στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Ο Ολυμπιακός πέρασε σαν σίφουνας από το Αγρίνιο επικρατώντας του Παναιτωλικού (Παναιτωλικός - Ολυμπιακός 1-4) στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και ανέβηκε στην κορυφή της βαθμολογίας, τουλάχιστον ως τη Δευτέρα που αγωνίζεται η ΑΕΚ. Η Λάρισα πήρε μεγάλη νίκη επί της Ξάνθης στις καθυστερήσεις, (Λάρισα - Ξάνθη 1-0), ενώ ο Πανιώνιος δυσκολεύτηκε αλλά νίκησε τελικά τον Πλατανιά στη Νέα Σμύρνη (Πανιώνιος - Πλατανιάς 2-1).

Σαν... αφιονισμένη μετά από καιρό η Ρεάλ Μαδρίτης, διέλυσε 5-0 τη Σεβίλη διαμορφώνοντας το τελικό σκορ από το πρώτο ημίχρονο. Από ένα βαθμό πήραν Χετάφε και Εϊμπάρ στον μεταξύ τους αγώνα για την 15η ημέρα του ισπανικού πρωταθλήματος, αφού έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Άτυχη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η φιλοξενούμενη ομάδα, αφού στο 54΄ έχασε πέναλτι και την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με τον Τζοάν Τζόρνταν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: