21 Νοεμβρίου, 2017

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η ΑΘΗΝΑ

 

Εκτός διεκδίκησης της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων τέθηκε η Αθήνα κατά τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Ελλάδα συγκέντρωσε 10 βαθμούς και βρέθηκε στην έβδομη θέση μαζί με το Πόρτο.

Tο Άμστερνταμ είναι η πόλη που θα φιλοξενήσει τελικά τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο νικητής αναδείχθηκε τελικά με κλήρωση, καθώς στο τελικό γύρο Μιλάνο και Άμστερνταμ συγκέντρωσαν τον ίδιο αριθμό ψήφων (από 13 και ένα λευκό/άκυρο).

Εικοσιένα κράτη μέλη της ΕΕ διεκδίκησαν την έδρα της ΕΜΑ (European Medicines Agency) ενώ διεκδικείται και η έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών. Οι 2 έδρες ανήκουν στη Μ. Βρετανία και θα πρέπει να μετεγκατασταθούν λόγω Brexit.

Ο αγώνας διεκδίκησης της έδρας έλαβε ιδιαίτερα έντονη πολιτική χροιά το τελευταίο διάστημα, επισημαίνουν πολικοί αναλυτές στις Βρυξέλλες. Και αυτό δεν είναι τυχαίο, διότι, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Politico, «τα λάφυρα» για τους νικητές δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Ειδικά στην περίπτωση του ΕΜΑ με τους περίπου 900 ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους του και δεκάδες χιλιάδες ειδικούς που ταξιδεύουν για να συμμετάσχουν σε συναντήσεις κάθε χρόνο, η ζήτηση για ξενοδοχεία, πτήσεις και υπηρεσίες είναι βέβαιο πως θα συμβάλλει στην τόνωση της οικονομίας της πόλης που τελικώς επιλέχτηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: