28 Αυγούστου, 2017

ΟΙ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

 

«Μπορούμε να κάνουμε την Αγιά Σοφιά τζαμί», λέει Τούρκος Υπουργός. Δεν έχουν τέλος όπως φαίνεται το τελευταίο διάστημα οι προκλήσεις της Αγκύρας έναντι της Αθήνας.

Με την σκυτάλη αυτή τη φορά να παίρνει ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού δηλώνοντας ότι είναι δικαίωμα της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού Νουμάν Κουρτουλμούς έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων σχετικά με τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης για την προσέλκυση τουριστών από την Ασία.

Ο κ. Κουρτουλμούς επισκέφθηκε την Αγιά Σοφιά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης που είναι σε εξέλιξη για ένα μνημείο που όπως είπε «είναι από τα σημαντικά μνημεία της τουρκικής ιστορίας, ένα αριστούργημα ενός μεγάλου πολιτισμού 

Όπου περιέχει πολύ αξιόλογα μνημεία και από την βυζαντινή περίοδο, αλλά και από την οθωμανική περίοδο». Τα έργα που αφορούν παρεμβάσεις στο μαρμάρινο δάπεδο και στο βόρειο εσωτερικό μέρος του μνημείου αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2018.

Όταν ο κ. Κουρτουλμούς ρωτήθηκε όμως για το εάν η Αγιά Σοφιά θα ανοίξει και πάλι ως τζαμί, δήλωσε μεν ότι «δεν είναι στην άμεση ατζέντα, αλλά το να ανοίξει η Αγιά Σοφιά για προσευχή, είναι δικαίωμα κατάκτησης του Σουλτάνου Μωάμεθ του Πορθητή, ο οποίος την μετέτρεψε  σε τόπο λατρείας».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες οι Τούρκοι, δια στόματος του υπουργού των Εξωτερικών τους, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχαν προχωρήσει σε άλλη μια πρόκληση.

Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, απαντώντας σε επερώτηση στην τουρκική Βουλή, είπε ότι υπάρχουν σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

«Μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα» υποστήριξε συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανέφερε, οι διεθνείς Συνθήκες που αφορούν στην κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου είναι η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, ενώ υπογράμμισε πως οι Συνθήκες αυτές περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών.

«Υπό την έννοια αυτή, το πρόβλημα αφορά στην ερμηνεία των άρθρων που αναφέρονται στις συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων» είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Και συνέχισε: 

«Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. 

Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της». 

Μια επανειλημμένη ερώτηση από το Ιστολόγιό μας: 
Αρχιεπίσκοπο η Κωνσταντινούπολη έχει;

Δεν υπάρχουν σχόλια: